StoryEditor

Z ruského embarga je fiasko. Aj poľské jablká si našli cestu

20.08.2014, 10:29

Poľských pestovateľov jabĺk ruský zákaz dovozu potravín z Európskej únie nezasiahol. Na veľmi dôležitý ruský trh, kam vyváža ovocie v obrovskom množstve, si našli cestu cez Bielorusko. Východný sused Poľska sa totiž nepripojil k ruskej politike voči Ukrajine a Západu a môže na tom politicky aj ekonomicky zarobiť.


Jablká na trhu vo Varšave. Snímka: Reuters

"Tirák s jablkami z okolia Lublinu pre ruské supermarkety dorazí do Bieloruska, tam sú jablká preložené do neoznačených prepraviek a za dva tri dni už sú v obchodoch v Petrohrade alebo Moskve," uviedol Tomasz Molga z poľského internetového servera naTemat.pl.

Hlavne nenápadne

"Bieloruský kanál funguje, a to úplne legálne," doplnil Damian Wegrzyn z firmy Tomrol, ktorá exportuje už mnoho rokov poľské potravín do Ruska. "Jablko je jablko, a na akej jabloni vyrástlo, už nikto nezistí," dodal.

Bielorusko, hoci má spoločne s Ruskom a Kazachstanom colnú úniu, sa totiž k ruskému embargu na dovoz západných potravín nepripojilo. "Minsk oficiálne vyhlásil, že dovozu z EU nebude nikto brániť," povedal MF DNES český veľvyslanec Milan Ekert.
Platí to nielen pre jablká. Bielorusko tvrdí, že čistý reexport západných potravín do Ruska nebude povoľovať. "Oficiálne sa tu takýto postup označuje bieloruskými úradmi ako veľmi problematický," poznamenal západný diplomat pôsobiaci v Minsku. "Ale neoficiálne ..."

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko totiž dáva najavo, že embargo vyhlásené Ruskom na dovoz zo Západu je "jeho problém". "Je potrebné si uvedomiť, že oni uzavreli svoj ​​trh, ale my sme záväzok uzavrieť vnútorný trh neprijali. Môžeme dovážať veci z ľubovoľného miesta na planéte," vyhlásil.

A hneď pridal návod. "Treba doviezť, spracovať a predávať ďalej," vyzval. Súčasne však varoval, že je potrebné dávať si pozor, aby to nebilo príliš do očí a Rusi sa nenaštvali, že sa "správame v rozpore s ich politikou".

V praxi to môže znamenať, že v prípade dlhodobejšieho trvania embarga na dovoz západných potravín sa Bielorusko môže stať reexportérom aj spracovateľom. Napríklad keď dovezie americké kurčatá, rozporcuje ich, či inak spracuje a už s bieloruským označením vyvezie na ruský trh.

Ceny jabĺk sa v Rusku zvýšili už o polovicu

Je však otázkou, či to bude pre Rusko prijateľné. "Colná únia s Ruskom sa v situácii, kedy ani Bielorusko, ani Kazachstan nezdieľa ruské embargo na dovoz západných potravín, otriasa v základoch," podotkol diplomat.

Lukašenko sa navyše už od počiatku ukrajinskej krízy správa veľmi nezávisle od Moskvy. Na rozdiel od Putina uznal "poprevratovú" vládu v Kyjeve, nepodporil ruskú anexiu Krymu a snaží sa vystupovať ako sprostredkovateľ nielen medzi Ruskom a Ukrajinou, ale aj Ruskom a Západom.

Preto sa Minsk nebráni ani priamym rozhovorom s Varšavou, ani dovozu a spracovaniu poľských potravín určených pôvodne pre ruský trh.

Vo štvrtok príde do Minsku poľský vicepremiér a minister poľnohospodárstva Marek Sawicki. Oficiálne chce Bielorusom ponúknuť "poľské potraviny, tie najlepšie na svete". Poľský verejnoprávny rozhlas však tvrdí, že hlavným cieľom je dohoda o tom, ako obchádzať ruské sankcie. "Je to šanca pre poľských poľnohospodárov, pretože nemožno vylúčiť reexport. My vyvezieme do Bieloruska, oni to prebalia a pošlú do Ruska," opísala profesorka Katarzana Duczkowska.

Pre Rusko môže byť reimport potravín cez Bielorusko záchranou tváre. Embargom na západné potraviny sa totiž "strelilo do vlastnej nohy". Veľkú časť potravín totiž dováža a napríklad ceny jabĺk sa kvôli zákazu dovozu zo Západu zvýšili už o polovicu. Kritická môže byť čoskoro situácia napríklad v kaliningradskej enkláve Ruska, ktorá dovážala polovicu potravín zo zahraničia, hlavne z Poľska.

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Adamec strieda Bubenka
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 12:55:24 - Feat.: - Title: Sulík: Slovensko podporuje zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ. Trváme však na prechodnom období 05 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:06