StoryEditor

Applu vysoké dane nevoňajú

29.10.2015, 23:00
Finančná rezerva môže zarábať alebo slúžiť na nákupy firiem a výskum.

Keď americký IT gigant Apple oznámil pozitívne hospodárenie za posledný štvrťrok, viacerí analytici si okrem výrazného rastu zisku všimli aj to, že najväčšia spoločnosť sveta zvýšila i množstvo hotovosti, ktoré vlastní. V súčasnosti Apple sedí na 206 miliardách dolárov, čo je oproti minulému roku nárast o tretinu. Opäť sa tak objavujú dohady, prečo výrobca iPhonov hromadí toľko hotovosti a čo s ňou bude robiť. Existujú štyri teórie, prečo firma zhromažďuje peniaze.

1. Chcú platiť nižšie dane

Analytici sa zhodujú, že v prvom rade ide americkej firme o to, aby neplatila príliš vysoké firemné dane doma v USA. „Je to jednoznačne súčasť daňovej optimalizácie. Pre firmu je výhodnejšie pri nízkych úrokoch vziať si úver ako používať vlastné peniaze,“ vysvetľuje Tomáš Menčík, analytik firmy Cyrrus.

Podľa odborníkov viac ako 90 percent hotovosti drží spoločnosť z Kalifornie vo svojich zahraničných dcérach napríklad v Írsku. „Keby tuto hotovosť stiahla naspäť do USA, tak by približne štvrtina z objemu padla na dane,“ tvrdí Boris Tomčiak, analytik firmy Colosseum. Na druhej strane, daňová sadzba Applu zo zahraničných ziskov je len približne 2,3 percenta. IT gigant môže čakať aj na daňové prázdniny, ktoré v USA z času na čas vyhlasujú, aby donútili firmy vrátiť zisky do krajiny. Americké veľké firmy často lobujú u politikov za takéto prázdniny. „Apple padol do vlastnej pasce. Má obrovské množstvo hotovosti, ale nemôže ju použiť, pretože nechce platiť vysoké dane,“ vysvetľuje pre britský denník Guardian profesor Edward Kleinbard z University of Southern California.

2. Investície do dlhopisov

Guardian uvádza, že Apple nemá svoju hotovosť v bankovkách, ale aj v investíciách vo firemných a v štátnych dlhopisoch. Len niečo vyše osem miliárd sú reálna hotovosť. Všetky jeho investície riadi investičný fond Braeburn Capital. Len pre predstavu – Apple má investičné portfólio väčšie ako najväčší hedžový fond Bridgewater. Šikovné je aj umiestnenie tohto fondu, ktorý sídli v štáte Nevada, kde nie sú firemné dane a dane z kapitálu. Šéf firmy Tim Cook sa už viackrát pre médiá vyjadril, že Apple nerobí žiadne nelegálne triky na vyhýbanie sa daniam.

3. Rezerva na akvizície

Firma z mesta Cupertino by mohla využiť 205 miliárd dolárov aj na výskum, marketing, akvizície, spätné odkupy akcií či na zvyšovanie dividend. Môže to urobiť, ale zatiaľ nechce. Odkupy akcií síce v posledných rokoch zvyšuje, ale dividendy výrazne nerastú. Známy investor Carl Icahn, minulý rok žiadal od firmy, aby minula 50 miliárd dolárov na spätný odkup akcií a obvinil ju, že je najviac prekapitalizovanou firmou na svete. Apple už uviedol, že do marca 2017 minie na spätné odkupy akcií okolo 140 miliárd dolárov a tiež zvýši dividendu.

Podľa Tomčiaka Apple pravdepodobne použije populárnu stratégiu, ktorú používajú všetky technologické firmy. Emituje dlhopisy a za získanú hotovosť bude skupovať akcie a vyplácať dividendy. „Výsledok bude ten, že akcionári vytiahnu peniaze z firmy a daň nebude nutné platiť. Všetci okrem vlády budú spokojní,“ myslí si analytik.

Apple ako technologická firma potrebuje mať voľné peniaze aj na akvizície. Navyše nedávne kúpy firiem sa Applu vydarili a priniesli mu ďalšiu hotovosť. Napríklad v roku 2014 firma kúpila za tri miliardy dolárov Beats Electronics, výrobcu slúchadiel a poskytovateľa streamingových služieb. Analytici očakávajú, že bohatá spoločnosť dostane chuť na väčšie akvizičné sústo.

4. Investícia do výskumu

Apple môže voľné peniaze investovať aj do výskumu, ktorý je nákladný. Vytvoriť nový produkt, ktoré sa v dnešnom rýchlom svete musia robiť veľmi často, stojí podľa odhadov odborníkov stovky miliónov dolárov. Technologický gigant tiež buduje svoje výskumné centrá po celom svete. Má ich v USA, Izraeli, Číne, na Taiwane, v Japonsku. „Špekuluje sa, že postaví výskum aj v Európe, ale manažment zatiaľ nič také nepotvrdil,“ dodáva Tomčiak.

Peňažná záloha môže firme poslúžiť aj na krytie súdnych trov na spory o patenty, ktoré sú v IT brandži bežné. Napokon niektorí analytici špekulujú o tom, že veľká hotovosť môže Applu slúžiť aj na to, aby držal krok s konkurentmi ako Samsung či Huawei, ktoré sú dotované štátom. „Apple neplatí dane, takže sa nedá povedať, že by bol výraznejšie znevýhodnený voči dotovaným spoločnostiam, ktoré, naopak, dane platia,“ myslí si Tomčiak.

Darilo sa aj konkurentom

Kórejský technologický gigant Samsung Electronics oznámil až 82-percentný nárast zisku v treťom kvartáli. Tržby firmy vzrástli o necelých 9 percent. Mobilná divízia firmy bola zisková, hoci predaje Galaxy S6 neboli podľa očakávania. Na druhej strane, firme sa darilo v predaji čipov. Výrobca telefónov prekvapil investorov začatím veľkého spätného výkupu akcií v sume skoro 10 miliárd dolárov. Akcie spoločnosti vzrástli o viac ako dve percentá. Výrazným rastom zisku na 391 miliárd eur v treťom kvartáli prekvapil investorov fínsky výrobca telekomunikačných zariadení Nokia. O tento nárast sa postaral vyšší dopyt v Číne, ktorý zatienil prepad predajov v USA a Európe. Akcie Nokie po ohlásení výsledkov poskočili o 11 percent. Fínska technologická firma tiež oznámila, že bude vyplácať dividendy 15 centov na akciu a dokončí prebratie spoločnosti Alcatel-Lucent.

01 - Modified: 2007-10-27 07:06:13 - Feat.: 0 - Title: Biely dom odsúdil vyjadrenia ruského prezidenta
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov? 03 - Modified: 2024-01-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Zaplatili ste daň za prenajaté auto? Termín sa kráti, zábudlivcom hrozia sankcie 04 - Modified: 2023-12-11 14:25:59 - Feat.: - Title: Zvýšenie dane z určitej kategórie tabaku je podľa Imperial Tobacco Slovakia problémom 05 - Modified: 2023-11-23 14:54:12 - Feat.: - Title: Rezort financií má na muške sladené nápoje. Pracuje na novej dani, ktorá má pomôcť pri záchrane rozpočtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:27