StoryEditor

Sankčná vojna nás len posilní, tvrdí Putin

02.10.2014, 14:22

Ruská ekonomika bude ďalej otvorená a Moskva nemieni obmedziť cezhraničný obeh peňazí ani kapitálu. Vyhlásil to dnes prezident Vladimir Putin na investičnom fóre v Moskve nazvanom Rusko volá!, ktorého cituje agentúra Reuters. Rusko podľa neho zachováva vernosť zásadám Svetovej obchodnej organizácie (WTO), na rozdiel od niektorých "otcov zakladateľov".

Víťazné Rusko

"Nemáme žiadne plány zaviesť obmedzenia cudzích mien ani pohybu kapitálu," povedal ruský prezident na konferencii, ktorá má povzbudiť príliv zahraničných investícií v období "sankčnej vojny" medzi Ruskom a západnými krajinami.

Ruský Prezident na konferencii Rusko volá!. Snímka: Reuters

Hoci sa Putin snažil ukázať na pozitívne trendy v rozvoji ruskej ekonomiky, hodnotenie nezávislých expertov je opačné. Tohtoročný odliv investícií sa odhaduje na 100 až 120 miliárd dolárov, inflácia sa pohybuje okolo ôsmich percent, kurz meny sa blíži kritickej hranici 40 rubľov za dolár.

Šéf Kremľa v prejave predpovedal "podstatný skok" v rozvoji ruského priemyslu, najmä spracovateľských odvetví. "Spolu s rozvojom zahraničného obchodu, s povzbudzovaním exportu a účasťou v integračných procesoch budeme v plnej miere využívať jednu z konkurenčných výhod Ruska - veľký objem vnútorného trhu. Našou úlohou je v najbližších rokoch zabezpečiť priemyselný skok a vytvoriť silné, konkurencieschopné národné spoločnosti v spracovateľských odvetviach," vyhlásil prezident.

Investori neodchádzajú

Putin upozornil, že napriek sankciám mnohí zahraniční investori Rusko neopustili. "Mnohí seriózni investori a dávni ekonomickí partneri ďalej zvyšujú svoje investície v najrôznejších odvetviach nášho hospodárstva," povedal. Zahraničné tlaky, ktorého prejavom sú protiruské sankcie kvôli ukrajinskej kríze, podľa prezidenta len upevnil rozhodnosť Moskvy dosiahnuť požadované výsledky v prioritných smeroch.

"Je to mocný podnet pre rozvoj vedeckých výskumov, pre modernizáciu priemyslu a infraštruktúry, pre vytváranie nových pracovných miest a zvýšenie kvality života ruských občanov," konštatoval Putin. Rusko sa podľa neho stane "silnou, slobodnou a prekvitajúcou krajinou otvorenou svetu".

Pomoc zasiahnutým firmám

Ruská vláda pomôže firmám aj bankám, ktoré zasiahli sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.

"Vláda je pripravená podporiť odvetvia a firmy, ktoré zasiahli neoprávnené zahraničné sankcie. To zahŕňa aj pomoc so zvýšením ich kapitálu, a to v prvom rade a predovšetkým v prípade finančných inštitúcií," povedal Putin na konferencii investorov.

Prezident dodal, že vláda poskytne ešte tento rok banke VEB kapitál vo výške minimálne 30 miliárd rubľov (600.96 milióna eur).

Dolár preč

Okrem toho Putin na konferencii oznámil, že Rusko chce pri uzatváraní obchodných kontraktov s Čínou a inými krajinami prejsť na národné meny z doterajších dolárových obchodov.

"Naším cieľom je aktívne využívať v budúcnosti národné meny pri obchodovaní s energetickými zdrojmi a zriadiť medzinárodné obchodné účty s Čínou a inými štátmi," spresnil Putin, ktorý podľa vlastných slov považuje používanie národných mien za vhodný mechanizmus na zníženie rizík.

01 - Modified: 2006-11-05 16:36:11 - Feat.: 0 - Title: Starostou Písku je občanský demokrat Miroslav Sládek
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:57