StoryEditor

Španielsko môže prísť o najbohatší región. Katalánsko chce samostatnosť

01.08.2014, 13:16
Autor:
redred
Barcelona dotuje celé Španielsko, sťažujú sa Katalánci. V novembri chystajú jednostranné referendum.

Katalánski nacionalisti presviedčajú miestnych obyvateľov o výhodnosti osamostatnenia regiónu. Do Madridu posielajú jasný odkaz: 9. novembra usporiadame referendum o nezávislosti.

Šéfa vlády v Barcelone Artura Masa od plánu tento týždeň neodradil ani premiér Mariano Rajoy, dlho očakávané stretnutie skončilo rozpačito. Experti pritom varujú, že čas na dohodu sa kráti. "Buď sa Rajoy a Mas rýchlo pohnú, alebo bude proces nezávislosti neodvrátiteľný," povedal Financial Times analytik Eurasia Group Antonio Roldan.

Separatisti argumentujú tým, že je Katalánsko najrozvinutejším regiónom krajiny a čistým platcom do centrálneho rozpočtu. Údaje o tom, koľko ročne dopláca na zvyšok krajiny, sa podľa rôznych metodológií líšia. Rozpätie je osem až pätnásť miliárd eur. Webová stránka venovaná referendu oplýva analýzami, ktoré zdôrazňujú údajnú diskrimináciu oblasti a sľubujú svetlé  zajtrajšky samostatného štátu.

Podnikatelia sú proti

Madrid naopak tvrdí, že nezávislosť by pre Barcelonu znamenala útlm obchodu a ďalšie problémy. Centrálna vláda zrejme spolieha aj na isté páky - región by mohol poškodiť napríklad bojkot jeho produkcie vo zvyšku Španielska.

Katalánski biznismeni tak nie sú plánu nacionalistov príliš naklonení a presadzujú "tretiu cestu". Podľa El País sú za kompromis, ktorým by oblasť získala právo rozhodovať o jazykových a kultúrnych otázkach a daniach. Mnohí komentátori tvrdia, že posledný bod by aj Masa uspokojil natoľko, že by od referenda upustil.

Minister financií v Madride Cristóbal Montoro však daňové osamostatnenie Barcelony odmieta. Tvrdí, že španielsky daňový systém už je dosť zložitý na to, aby sa ešte komplikoval kvôli katalánskym nacionalistom. Podľa neho by mali obyvatelia regiónu chápať, že odluka nie je v nikoho záujme. "Je to trochu ako párová terapia. Môžeme každý žiť svoj ​​vlastný život, ale jednoducho nie je vhodné sa rozdeliť, "citoval ho The Wall Street Journal.

Bežní Katalánci sú za

Prieskumy ale ukazujú, že sa až osemdesiat percent Kataláncov sa chce k ​​záležitosti vyjadriť v plebiscite. Hlasovanie by bolo napínavé, suverenitu má v úmysle podporiť 45 až 55 percent ľudí. Podpora samostatnosti značne vzrástla v posledných rokoch.
Madrid rozhodovanie na regionálnej úrovni považuje za protiústavné a chce ho blokovať. "Referendum je ilegálne a preto sa nebude konať. Myslím si, že je najlepšie hovoriť veci jasne, aby sa ľudia neupínali k falošným nádejám, "povedal Rajoy.
Nacionalisti navyše musia brať vážne vyhrážky Bruselu a NATO, že osamostatnenie bude znamenať vylúčenie Katalánska z organizácií. Šéf budúcej Európskej komisie Jean-Claude Juncker odkázal, že "sa nemožno stať členom EÚ zaslaním listu". Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporila zámer Madridu stopnúť referendum. Bez garancie únijného členstva a prístupu na vnútorný trh pritom experti považujú katalánsku nezávislosť za mŕtvy projekt.

01 - Modified: 2006-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rosický kapitánom českej reprezentácie
01 - Modified: 2024-04-30 08:24:06 - Feat.: - Title: Španielska ekonomika rástla stabilným tempom 02 - Modified: 2024-04-29 09:46:27 - Feat.: - Title: Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry 03 - Modified: 2024-04-29 09:03:43 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Španielsku sa v apríli mierne zrýchlil 04 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 05 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:29