StoryEditor

Fed a jeho politika tvorí začarovaný kruh

07.08.2013, 19:00
Súčasná politika Fedu je nezvratná. Kvôli trhom nie je možné náhle stiahnutie stimulov.

Po každom oznámení príchodu menej expanzívnej monetárnej politiky nastáva v USA aj v eurozóne zhoršenie situácie na finančných trhoch a možnosť zhoršenia vývoja v celej ekonomike. Výsledkom je potom to, že po týchto oznámeniach nasleduje ďalšie vyhlásenie centrálnych bánk, ktoré zdôrazňuje, že expanzívna politika bude naďalej pokračovať.

Potvrdzuje sa tak teória, ktorá hovorí, že súčasná monetárna stimulácia je nezvratná. Popísaný mechanizmus bol zjavný, keď po májovom vyhlásení Fedu (na snímke šéf Ben Bernanke), ktoré sa týkalo spomalenie tempa nákupov aktív, prišiel rast výnosov dlhodobých dlhopisov a zhoršenie situácie na finančných trhoch. Podobné to bolo u ECB a jej oznámení zo začiatku júla, v ktorom hovorila o optimizme ohľadom vývoja v eurozóne.

Kedy sa expanzívna monetárna politika stáva skutočne nezvratnou? Takáto situácia nastáva vo chvíli, keď ekonomika nie je schopná utiahnuť vyššie sadzby. V súčasnej dobe je pritom zadlženie verejného sektora veľmi vysoké a naďalej rastie, rast sadzieb by preto vyvolal útlm. Zdá sa tak, že je potrebný ešte nejaký čas a dosiahnutie väčšieho pokroku v oddlžovaní ešte predtým, ako môžu sadzby opäť narásť.

Obrat v monetárnej politike môže tiež znemožňovať situácia, v ktorej je oživenie ekonomiky ťahané efektom bohatstva.V eurozóne to tak nie je, ale v Spojených štátoch áno. Tam je významný efekt bohatstva a jeho pozitívny vplyv na domáci dopyt ako u cien nehnuteľností, tak u cien akcií. Ak by došlo k rastu sadzieb a následnej korekcie cien akcií a nehnuteľností, mohlo by to ohroziť oživenie domáceho dopytu.

Zmenu monetárnej politiky potom môže blokovať aj vysoký objem investícií do dlhopisov v portfóliách inštitucionálnych investorov a bánk. Ak by boli tieto dlhopisy počas obdobia nízkych sadzieb nakúpené za vysoké ceny, rast sadzieb by im tiež spôsobil vysoké straty. Ako ukazuje prvý z nasledujúcich dvoch grafov, objem dlhopisov (relatívne k HDP) vlastnených inštitucionálnymi investormi v USA v posledných rokoch mierne klesá, v eurozóne je ale zrejmý dlhodobý trendový rast. U bánk (druhý graf) sú potom v eurozóne tieto investície oveľa vyššie než v USA a ďalej rastú:

Zdá sa teda, že expanzívna monetárna politika v eurozóne aj v USA je skutočne nezvratná.

(Zdroj: Natixis)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:37