StoryEditor

Fínsko zapadlo do konšpiračnej teórie o zlate

10.11.2013, 01:02
Čakanie na Draghiho a ďalšia správa do konšpiračnej skladačky. Prečítajte si týždenný komentár Matúša Pošvanca.

Drahé kovy čakali na správy z ECB a Ameriky

Ak by sme sa začiatkom týždňa pozreli len na ceny drahých kovov pri otvorení a uzavretí obchodného dňa, tak by sme zistili, že sa skoro nehýbali. Skončili vždy skoro na tej istej úrovni. Samozrejme v priebehu dňa sem tam poskočili alebo sa prepadli, ale následne vždy korigovali. Zlato sa tak obchodovalo v intervale od 1307 – 1322 USD a striebro od 21,5 do 22 USD. Piatkové obchodovanie sa však vyznačovalo veľkým objemom obchodov a oba drahé kovy sa výrazne prepadli.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1289,5 USD, čo bolo o 26,3 USD menej ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na 21,51 USD a klesla o 0,36 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 59,95 (t.j. za gram zlata by ste si kúpili 59,95 gramu striebra; minulý týždeň to bolo 60,18). To znamená, že tento týždeň si striebro oproti zlatu mierne polepšilo. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) sa mierne vzrástol na úroveň 229,32. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 92,49 a stúpol o 0,45 USD. COMEX hlási mierny nárast čistých stávok na pokles ceny u veľkých hráčov pri striebre a naopak mierne zvýšenie stávok na rast ceny pri zlate. Údaje sú už aktualizované k relevantnému dátumu, aj keď nevieme presne čo sa dialo medzi 22. októbrom a 5 novembrom, pretože posledné údaje sú kumulované za toto celé obdobie.

Volatilita na trhu sa dala očakávať, pretože sme mali týždeň, kedy boli oznámené politiky dvoch významných centrálnych bánk  - Bank of England a ECB. Koncom týždňa nás zas čakali dáta z trhu práce v USA. Prvá z bánk ponechala svoju politiku nezmenenú. Druhá (ECB) znížila referenčné úrokové miery na historické minimá. Pred tlačovou konferenciou ECB oba kovy padli priam vodopádovitým spôsobom behom pár minút. Zlato sa prepadlo z 1325 USD pod 1300 USD a striebro z 21,9 USD na skoro 21,4 USD. Po vyhlásení ECB, že znižuje svoje sadzby sa oba kovy navrátili na pôvodné pozície. V piatok čakali klasicky drahé kovy na správy z amerického trhu práce. Správy z Ameriky ovplyvňujú drahé kovy omnoho viac ako správy z iných častí sveta. Tie boli i za poklesom cien v piatok, kedy boli dáta výrazne nad očakávania všetkých.

Negatívna GOFO úroková miera na zlato sa postupne vytratila, čo s najvyššou pravdepodobnosťou znamená nižší dopyt po fyzickom kove z Ázie, ako bol v ostatnom období. Indexy ťažiarov tento týždeň reflektovali ceny kovov a skončili na podobných úrovniach, ako minulý týždeň, avšak posledný obchodný deň mierne rástli, čo bola celkom pozitívna správa. Čo sa týka najbližšieho vývoja stále to vyzerá, že sa súčasných cenových úrovní budeme držať, pokiaľ nepríde nejaká zásadnejšia udalosť. Zlato by sa tak malo obchodovať podľa analytičky Luis Yamady v rozmedzí 1270 USD, kde je podľa nej jeho spodný support, až po hranicu 1430 USD, ktorú musí prekročiť, pokiaľ máme očakávať ďalší nárast ceny. Pre striebro platí rovnaká rovnica, len s inými číslami. Podpornú hranicu by malo držať na úrovni 20 USD a pre rastový trend by malo prekročiť 25 USD.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Americká mincovňa uzavrela predaj striebra

Na tento rok uzavrie americká U.S. Mint predaj populárnych strieborných Eaglov. Mincovňa oznámila, že posledný predaj strieborných mincí pre rok 2013 bude 9. decembra 2013 a najbližšia akceptácia objednávok pre rok 2014 sa bude dať realizovať až 13.1.2014. Viacerí veľkí obchodníci z USA hlásia pomaly zvyšujúce sa prémie na strieborné mince. Toto oznámenie k tomu určite prispeje. Americká mincovňa relevantným spôsobom zabezpečovala dopyt po strieborných Eagloch počas celého roku 2013, avšak je možné, že sa pomaly začína prejavovať nedostatok striebra na trhu. V roku 2012 predala mincovňa 39,868 milióna kusov mincí (dovtedajší rekord), ktorý bude pravdepodobne v tomto roku prekonaný. Avšak nie výrazne, vzhľadom na zastavenie predaja v decembri. Do konca októbra mincovňa totižto predala už 39,175 miliónov kusov strieborných Eaglov. Obmedzenie predaja od decembra teda môže reálne naznačovať problémy s fyzickým dodaním kovu. Dopyt pri súčasných cenách totižto existuje a je na veľmi vysokej úrovni. Silný dopyt zaznamenala mincovňa i po zlate, keď do konca októbra predala 752 300 zlatých Eaglov, čo je len 500 kusov pod rekord z minulého roku, keď za celý rok predala 753 000 kusov. Dopyt po zlatých minciach sa za mesiac október strojnásobil oproti septembru, kedy mincovňa predala 48500 kusov. Hlavným dôvodom bol pravdepodobne strach Američanov z potenciálneho technického bankrotu USA.

Celosvetovo známa rafinérska spoločnosť Argor-Heraeus, ktorej produkty sú obľúbené i na Slovensku, čelí obvineniam, že v rokoch 2004 až 2005 tajne rafinovala zlato pre Demokratickú republiku Kongo. Spoločnosť čelí vyšetrovaniu, že napomáhala prať špinavé peniaze a zároveň čelí obvineniam spojených s vojnovými zločinmi. Spoločnosť tieto praktiky striktne popiera a odvoláva sa na vyšetrovanie finančného dohľadu vo Švajčiarsku a štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti vo Švajčiarsku. Ako dopadne toto obvinenie? Ťažko povedať, avšak reputácii firmy obvinenie moc nepomáha.

Fínsko je údajne druhým štátom, ktorý potvrdil obchodovanie tamojšej centrálnej banky so zlatom a využívanie zlatých rezerv štátu v leasingových a swapových finančných produktoch. Fínsko vlastní približne 49 ton zlata a podľa blogu vedúceho komunikácie banky uverejneného na webovej stránke fínskej centrálnej banky, sa maximálne polovica zlata používala na obchodovanie. Ďalšia malá správička do skladačky o konšpiračnej teórii, že centrálne banky manipulujú trh so zlatom.

Vojna proti zlatu v Indii stále pokračuje. Aj keď tamojší obchodníci očakávajú výrazný dopyt po žltom kove v nastávajúcej sezóne festivalu svetiel, centrálna banka stále dbá na prísne dodržiavanie pravidiel dovozu zlata. To spôsobuje, že dopyt po žltom kove klesol. Opatrenie má negatívny dopad i na pašovanie drahých kovov, ktoré začínajú pociťovať i bežní cestujúci. Ako hovoria niektoré správy, ako náhle zbadá pracovník colnej správy, že máte na sebe niečo zo zlata a vchádzate do krajiny, musíte podstúpiť rozhovor o pôvode zlata, na čo je určené a do pasu Vám zapíšu množstvo zlata, ktoré skontrolujú pri opustení krajiny. Pravidlá v podobe vyšších poplatkov za dovoz zlata a povinnosti 80 % dovozu a 20 % vývozu zlata, sa prejavili i na presmerovaní dopytu zo strany domácností na striebro. Tento rok vyzerá, že India dovezie rekordný objem striebra a prekoná tak rekord z roku 2008, kedy sa do krajiny doviezlo 5 000 ton striebra. Tento rok sa predpokladá číslo okolo 6 000 ton, čo je približne 20 % celosvetového dopytu po striebre. 

Tajfúny, aké tu ešte neboli  

Haiyan je meno pre najväčší hurikán všetkých čias, ktorý sa prehnal cez Filipíny. Podľa expertov ide o najsilnejšiu búrku v histórii meraní a na Filipínach je postavených len niekoľko budov, ktoré silu vetra údajne vydržia. Tieto prírodné katastrofy poznáme celkom dobre. Avšak existujú aj iné katastrofy, ktorých vietor sa ešte len pomalinky dvíha. Tie sú spôsobované zásahmi niektorých plánovačov do ekonomiky. Medzi ne môžeme pokojne zaradiť i súčasné monetárne politiky. Tie sú inak priamym dôkazom toho, že sa od roku 2008 nič nezmenilo a žiadna kríza sa nezažehnala. Inak by boli úrokové miery centrálnych bánk na úplne iných úrovniach. Vyššie. Ako sme písali minulý týždeň ECB sa rozhodla nakoniec znížiť základné úrokové miery o 25 bázických bodov a prezident banky vyhlásil, že ich plánujú držať na týchto historických minimách dlhší, vopred neurčený, čas. Hlavnými dôvodmi je stále vysoká miera nezamestnanosti a ECB očakáva, že euro zóna bude čeliť dlhodobejšej nízkej miere inflácie, ak nie aj deflácie. Bank of England svoju politiku nezmenila. Avšak do menových vojen vstúpila Česká národná banka. Tá síce ponechala úrokové miery nezmenené, avšak vyhlásila, že bude intervenovať v prospech kurzu koruny, ktorú chce zachovať na úrovniach okolo 27 CZK.

“Dnes nám velí jediná krajina: Nemecko” vyhlásil Romano Prodi tento týždeň. To, čo však Európa podľa neho potrebuje je, aby ECB zabezpečila svoj cieľ inflácie na úrovni 2 %. Prodi tvrdí, že Taliansko sa nachádza v problémoch práve pre nízku mieru inflácie, resp. že je chytené v deflačnej pasci. Aj keď má Taliansko primárny rozpočtový prebytok, jeho výška dlhu voči HDP rastie, vzhľadom na to, že nominálny rast HDP nie je dostatočný. Prodi volal tiež po tzv. Latino bloku (Taliani, Španieli, Francúzi, Portugalci), ktorý by bol proti Nemecku, ktoré je podľa neho priam posadnuté nízkou mierou inflácie, ako teenager posadnutý sexom. Tieto názory samozrejme neprekvapujú, pretože Taliani boli vždy zvyknutí pred prijatím Eura, oslabovať svoju menu. Preto bola nemecká marka aj kvalitnejšou menou ako talianska líra. Avšak čo je dôležité je to, že hlasy po vyššej inflácií a zásahoch centrálnych bánk čoraz viac silnejú. Vyzerá to tak, že vyššia inflácia v Eurozóne raz bude; my len dúfajme, že neskončí s predložkou „hyper“.

V Grécku sa opätovne protestovalo. Klasicky. Odbory paralyzovali krajinu na 24 hodín. Protesty boli motivované novými rozhovormi medzi veriteľmi a gréckymi predstaviteľmi, kedy sa odbory obávajú, že vláda pristúpi k ďalším škrtom, prepúšťaniu vo verejnom sektore a znižovaniu platov a penzií. Samozrejme sú proti privatizácií. Inými slovami stará pesnička, ktorú budeme počuť pravdepodobne ešte veľa krát.

Čínsky premiér Li Keqiang vyhlásil minulý týždeň, že krajina potrebuje minimálne 7,2 % rast HDP, aby  dokázala vytvoriť 10 miliónov pracovných miest ročne. Tie sú potrebné pre udržanie zamestnanosti, čo je jednou z hlavných priorít Číny. Zároveň sa obáva inflačných tlakov v krajine, pričom varoval pred ďalším uvoľňovaním monetárnej politiky. Už dnes je výška zadlženosti Číny viac ako 100 biliónov yuanov, čo je dvojnásobok ekonomiky krajiny. Nový prísun peňazí môže mať podľa neho veľmi negatívny dopad na infláciu, ktorá je nočnou morou politických predstaviteľov Činy. Nečudo. Nahnevať miliardu ľudí naraz je nebezpečnou hrou. Tieto vyhlásenia boli deklarované už pred dvoma týždňami, avšak do médií sa dostali až tento týždeň. Čínu totižto čaká zasadanie pléna komunistickej strany, kde sa očakáva ohlásenie viacerých reforiem. Či už deregulácie priemyslu, finančná liberalizácia, či reformy v oblasti vlastnenia pôdy, či privatizácia niektorých podnikov. Každopádne je cieľ 7,2 % HDP veľmi ambiciózny, hlavne ak si uvedomíme, že už dnes má Čína problémy s falšovaním ekonomických dát a súčasný rast sa odhaduje tak na 5 %.  

Údaje z trhu práce v USA výrazným spôsobom prekvapili. Očakávania boli na úrovni okolo 120 tisíc nových pracovných miest, avšak výsledok bol skoro dvojnásobný vo výške 204 tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa zvýšila na úroveň 7,3 % zo septembrových 7,2 %. Bude to znamenať, že FED zmení svoju politiku nákupu dlhopisov v najbližšom období. Ako trefne poznamenala banka UBS, FED sa dnes ocitol v pasci a čelí dvojitému riziku. Po prvé, ak by sa rozhodol znížiť mieru nákupov dlhopisov, znamenalo by to nervozitu na trhoch a mohlo by to spôsobiť globálnu reakciu naprieč všetkými druhmi aktív. Samozrejme s negatívnym dopadom na ekonomiku. Na strane druhej, ak bude pokračovať v politike nákupov dlhopisov, tak bude ďalej nafukovať bublinu v investičných aktívach, ktorá môže eventuálne prasknúť a spôsobiť rozsiahle ekonomické škody. No. Tak si môžete klasicky vybrať. A možno uvidíme v januári úplne iný scenár. Ani obmedzenie nákupu, ani ponechanie nákupu. Ale naopak zvýšenie nákupov dlhopisov. Kto vie?

01 - Modified: 2005-09-02 11:52:17 - Feat.: 0 - Title: Rozpočtové hospodárenie SR sa k 31. augustu skončilo schodkom 5,064 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:32