StoryEditor

Naše jadro sa vzďaľuje od Rusov. Po prvýkrát

12.11.2014, 23:00
Slovenské elektrárne budú dovážať urán z Francúzska.

Ide o jednu z kľúčových zložiek na výrobu jadrovej energie. Teda presne tej, ktorá je momentálne pre Slovensko prioritou. A doteraz sme boli pri jej dovoze závislí len od Moskvy. To sa však má od budúceho roka zmeniť. Slovensko ide ako jediná krajina v strednej Európe dovážať obohatený urán na výrobu elektriny z inej krajiny ako z Ruska. Oficiálne to potvrdili Slovenské elektrárne. Podľa informácií HN by novým dodávateľom pre naše atómky mala byť francúzska spoločnosť Areva.

Samotné elektrárne túto informáciu nepotvrdili ani nevyvrátili. Firma bez spresnenia detailov hovorí len to, že od budúceho roka bude mať nový zdroj uránu.

Rusov ešte potrebujeme

„Podpis dohody je jedným z výsledkov dlhodobého projektu diverzifikácie paliva Slovenských elektrární,“ odkázala hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová. O zmluve prvýkrát hovoril v rozhovore pre Wall Street Journal generálny riaditeľ elektrární Luca D'Agnese. 

Nový kontrakt pritom môže mať na nás pozitívny vplyv. V energetike sme totiž stopercentne závislí od Ruska a tento krok to môže v budúcnosti zmeniť. Hoci finálne palivové tyče, ktoré sa uránom plnia a vďaka ktorým sa vyrába jadrová elektrina, síce ešte stále musí pripraviť ruská štátna spoločnosť TVEL, no aj to sa môže zmeniť.

Výhodnejšia cena

Podľa informácií HN by k takejto zmene prispelo, ak by ďalšie krajiny v regióne vyvinuli snahu získať nové zdroje pre jadrové palivo. Následne by sa napríklad aj Francúzom oplatilo investovať do novej výroby. A mohli by dodávať rovnaké palivové tyče, aké dnes musíme kupovať od Rusov.


Čítajte aj: Elektrárne sú medzi prvými. Pripájajú sa ďalší


Už vďaka novému uránu by však elektrárne podľa analytika energieprevas. sk Jozefa Badidu mali ušetriť. Jadra je momentálne na trhu prebytok a to by malo jeho cenu tlačiť smerom nadol.

Hoci firma by mohla ušetriť, podľa odborníkov by sa to nemalo nijako prejaviť v koncovej cene pre zákazníkov. „Rozhodne to nie je kľúčová zmena, ktorá by ovplyvňovala sektor,“ povedal energetický analytik J&T banky Michal Šnobr.

Na znižovanie závislosti od ruských energetických surovín už od mája tlačí Európska komisia. Nielen Slovensko, ale aj ostatné krajiny v strednej Európe dovážajú plyn, ropu a jadrové palivo väčšinou z Ruska. Zhoršené vzťahy medzi úniou a Moskvou vedú aj k tomu, že v našom regióne hľadáme alternatívy na dovoz strategických energetických surovín.

V minulosti český ČEZ

Pokus o zbavenie sa závislosti od ruských dodávok jadra mali v minulosti napríklad v susednom Česku. Tamojšia energetická firma ČEZ pred niekoľkými rokmi používala palivové tyče americkej spoločnosti Westinghouse. Podľa Šnobra však s tým gigant mal problémy, a preto sa vrátil k ruským dodávkam.

U nás môže byť potreba nového jadra v budúcnosti ešte významnejšia. Slovenské elektrárne totiž stavajú dva nové bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach. V prevádzke by mali byť v roku 2017.

Hľadá sa nový akcionár

Otázne je, kto napokon bude nové bloky prevádzkovať. Súčasný majoritný akcionár – taliansky Enel – totiž plánuje predať svoj 66-percentný podiel v spoločnosti. Ešte predtým však musí dotiahnuť projekt atómky. Ten sa stále predražuje a predlžuje. Aj preto bol začiatkom novembra na kontrole v Mochovciach minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD). „Nie som spokojný s priebehom, realizáciou a projektovaním tejto stavby,“ povedal Pavlis. Predstavil preto súbor opatrení, ktorými chce štát posilniť svoje postavenie. Najväčším prínosom má byť dodržanie termínov dostavby spomínaných dvoch blokov.

Novým akcionárom v elektrárňach by mohol byť český energetický koncern ČEZ, ktorý už prejavil záujem. Okrem toho majú Taliani na stole ďalšie dve ponuky. O podiel vo firme sa údajne má zaujímať aj český Energetický a průmyslový holding.

 

ČEZ spochybnil kondíciu elektrární

Slovenské elektrárne nie sú v „ideálnej kondícii“. Včera to vyhlásil generálny riaditeľ českej energetickej spoločnosti ČEZ Daniel Beneš. Hlavný analytik Patria Finance Tomáš Sýkora tvrdí, že riaditeľovo hodnotenie môže byť aj snahou vytvoriť tlak na taliansky Enel, ktorý chce predať svoj podiel v elektrárňach. Oficiálne sa o firmu zaujíma práve český koncern. ČEZ by si ziskom slovenskej firmy výrazne posilnil pozíciu v regióne.

01 - Modified: 2006-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Divákom chcem vrátiť vyváženosť
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-25 23:14:15 - Feat.: - Title: Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:05