StoryEditor

Grécko nechce ruské peniaze. Drží sa Bruselu

08.04.2015, 11:41
Autor:
TASRTASR
Grécko sa rázne ohradilo voči včera avizovanej požiadavke o finančnú pomoc od Ruska. Chcú to riešiť len v rámci eurozóny.

Grécko nepožiadalo Rusko o pôžičku, ktorá by mu pomohla zvládnuť dlh a finančné problémy. Tieto záležitosti chce aj naďalej riešiť s Európskou úniou (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na gréckeho predstaviteľa, ktorý nechcel byť menovaný.


"Nežiadali sme o finančnú pomoc," povedal grécky predstaviteľ pred odchodom premiéra Alexisa Tsiprasa do Moskvy na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Chceme vyriešiť náš dlh a finančné záležitosti v rámci eurozóny," dodal.

Podľa tohto zdroja z gréckej vlády obaja politici budú v Moskve diskutovať o hospodárskej spolupráci, investíciách a exporte.

Jasne tiež uviedol, že Grécko bude v Moskve postupovať v súlade s politikou a systémom EÚ. Zároveň ale pripomenul, že aj keď Grécko vie, čo je jeho povinnosťou ako člena EÚ, má tiež právo snažiť sa o zlepšenie bilaterálnych vzťahov s inými štátmi.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz totiž varoval Tsiprasa, aby počas návštevy v Moskve dodržiaval líniu EÚ, ktorá vlani zaviedla sankcie proti Moskve za jej prístup ku kríze na Ukrajine.

Grécka vláda pred Tsiprasovym odchodom do Ruska okrem iného vyhlásila, že premiér nebude žiadať Moskvu o pomoc. Aténam sa však stále nepodarilo dohodnúť sa s veriteľmi z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) na uvoľnení ďalšej splátky zo záchranného balíka.

Grécky predstaviteľ je však optimistom a verí, že jeho krajina sa nakoniec dohodne s ministrami financií eurozóny, tzv. Euroskupinou, a získa potrebné peniaze.

Ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov v utorok (7.4.) pred Tsiprasovou návštevou uviedol, že Moskva možno zváži zrušenie zákazu dovozu potravín z Grécka, Maďarska a Cypru, aj keď sú členmi EÚ. Rusko totiž začiatkom augusta 2014 zakázalo dovoz potravín z celej EÚ a ďalších západných štátov, ktoré uvalili na Rusko sankcie za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Ruský denník Kommersant zase citoval zdroj z ruskej vlády, podľa ktorého môže tiež Moskva ponúknuť Grécku zľavu na cenu plynu a prípadne aj novú pôžičku. Ruský štátny energetický monopol Gazprom aj ministerstvo energetiky sa odmietli k týmto špekuláciám vyjadriť.

01 - Modified: 2007-05-04 06:28:42 - Feat.: 0 - Title: Únia chce dať viac na zvýšenie konkurencieschopnosti
01 - Modified: 2024-02-07 19:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Máme 40 dní, aby sme ukázali, ako žiť inak 02 - Modified: 2024-02-05 10:54:44 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo viac než miliardu eur v aukcii dvoch nových dlhopisov 03 - Modified: 2023-08-31 13:00:00 - Feat.: - Title: Vedel si, že ako študent môžeš štát požiadať o pôžičku? Teraz sa zvýšili takmer všetky sumy, pozri si prehľad 04 - Modified: 2023-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Záujem o pôžičky klesá. Takto si môžete vybrať najlepší úver a znížiť splátky 05 - Modified: 2022-12-15 18:55:31 - Feat.: - Title: Grécko po prvý raz predčasne splatilo časť z pôžičiek od eurozóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:05