StoryEditor

Žiadny grécky dlh sa odpisovať nebude, odkázala Merkelová

01.02.2015, 14:58
Autor:
SITASITA
V tomto duchu sa vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odmietli škrty gréckeho dlhu, ktorý je vo výške 320 mld. eur. "Už tu bolo dobrovoľné odpísanie dlhu súkromných veriteľov. Banky už raz pomohli Grécku dostať sa spod ťarchy miliárd,“ povedala Merkelová pre denník Die Welt s tým, že dôvody na ďalšiu úpravu dlhu nevidí. V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf rezortu financií. "Ak by som bol zodpovedným gréckym politikom neotáčal by som debatu smerom k odpísaniu dlhu,“ povedal Schäuble.

Grécko cúvnuť neplánuje

Grécka vláda zatiaľ ukázala nekompromisný postoj. Vládny kabinet totiž nebude spolupracovať s misiou Medzinárodného menového fondu a EÚ a nemá záujem o predĺženie platnosti súčasnej úverovej dohody. Vyhlásil to v piatok grécky minister financií Janis Varoufakis po stretnutí s holandským rezortným kolegom Jeroenom Dijsselbloemom.

Odvolal sa pritom na mandát, ktorý jeho vláda získala v nedávnych parlamentných voľbách. "Rokovaniami o predĺžení platnosti medzinárodného úverového programu by vláda sklamala dôveru svojich voličov," povedal Varoufakis. Šéf skupiny ministrov financií eurozóny Dijsselbloem uviedol, že o ďalšom postupe zúčastnené strany rozhodnú pred 28. februárom, kedy končí platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody.

Čas je do konca februára

Erkki Liikanen, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), v sobotu vyhlásil, že dohoda o predĺžení záchranného programu pre Grécko sa bude musieť uzavrieť do konca februára. V opačnom prípade ECB podľa jeho slov nebude môcť pokračovať v úverovaní gréckych bánk.

"My (ECB) máme vlastnú legislatívu a budeme podľa nej konať... Predĺženie gréckeho záchranného programu vyprší na konci februára. Dovtedy sa nejaká forma riešenia nájsť musí, inak nebudeme môcť pokračovať v poskytovaní úverov,“ povedal Liikanen pre fínsku verejnoprávnu stanicu YLE. V otázke odpísania gréckeho dlhu súhlasí s predstaviteľmi Nemecka. "Výraznú reštrukturalizáciu dlhu už podstúpili súkromní investori. ECB nemôže financovať štáty priamo. V tomto prípade, by sa tak stalo,“ doplnil Liikanen.

01 - Modified: 2007-03-04 11:40:00 - Feat.: 0 - Title: Lekári - špecialisti hrozia protestnými akciami
01 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate? 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 04 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 05 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:57