StoryEditor

El Niňo sa vracia. Svet sa obáva miliardových škôd

13.03.2014, 13:27
Autor:
iHned.cziHned.cz
Investori sú znepokojení. Počas týždňa sa objavili tri meteorologické predpovede, podľa ktorých možno tento rok očakávať klimatický jav El Niňo.

Príchod El Niňa v roku 2014 predpovedali meteorológovia z USA, Austrálie i Japonska. A zobudili tak veľkú obavu u farmárov aj investorov. V roku 1998 priniesol totiž klimatický jav miliardové straty. Na cenu komodít má pritom vplyv aj potencionálna predpoveď.

Farmári a investori sú znepokojení. Počas týždňa sa objavili tri meteorologické predpovede, podľa ktorých možno tento rok očakávať klimatický jav El Niňo. Ten totiž spôsobuje výrazné straty na úrode, infraštruktúre, ťažbe surovín alebo energetických trhoch.

Podľa denníka Financial Times by mohli byť výrazne zasiahnuté predovšetkým chudobnejšie krajiny, ktoré už dnes pociťujú dopady vyšších dovozných cien. Na cenách potravín by sa kvôli javu novo premietla aj škoda na zberoch.

Podľa analytikov má navyše na ceny vplyv aj samotná predpoveď. "Prípadný príchod javu El Niňo má už teraz dopad na niektoré ceny kakaa alebo palmového oleja," hovorí Kona Haqueová, poľnohospodárska analytička spoločnosti Macquarie v Londýne.

Cena kakaa, ktorého najväčšia produkcia je v západoafrickej Ghane alebo Pobreží Slonoviny, vyrástla len od začiatku roka o osem percent na úroveň, ktorú malo kakao naposledy v septembri 2011. Cena palmového oleja, ktorý sa vyváža hlavne z Indonézie a Malajzie, vyrástol za posledný rok o deväť percent.

Západnú Afriku a juhovýchodnú Áziu by pritom El Niňo zasiahlo zrejme najviac. Ohrozená je tiež Austrálie a India. Okrem kakaa a palmového oleja by boli klimatickým javom ohrozené tiež cukor, pšenica, bavlna alebo kaučuk.

Ohrievanie Pacifiku, ktoré je s El Niňom spojené, by malo vplyv aj na rybársky priemysel v Peru, ktoré je najväčším vývozcom rybej múčky na svete.

Očakávaný príchod El Niňa tiež pozorne sledujú vedci. Špekuluje sa totiž o tom, že by mohol priniesť koniec "pauzy" v globálnom otepľovaní, ktorú priniesol klimatický jav na konci deväťdesiatych rokov.

El Niňo je klimatický jav, ktorý prináša mohutné lejaky v určitých oblastiach a vlny sucha v ďalších. Je spájaný so zoslabnutím studeného oceánskeho peruánskeho prúdu a s tým spojeným ohrievaním vody v Tichom oceáne. Jav sa objavuje periodicky.

Pred pravdepodobnosťou jeho výskytu v roku 2014 varovali meteorológovia z USA, Austrálie a naposledy aj Japonska. Podľa austrálskeho meteorologického ústavu sa vody Pacifiku v posledných týždňoch zahrievajú a dá sa očakávať, že teplota sa v najbližších mesiacoch ešte zvýši.

Podľa ústavov je až 50 percentná šanca, že sa jav objaví práve tento rok. Niektorí vedci hovoria dokonca o 75 percentnej pravdepodobnosti. "Myslí na to určite každý, od analytikov až po farmárov. Sledujú to, pretože by to mohlo mať významný vplyv na tovar, "hovorí analytik z londýnskej Rabobank Tracey Allen.

V roku 1998 si katastrofa spojená s El Niňom vyžiadali až 2 000 obetí a miliardové straty na úrode, ťažbe surovín a infraštruktúre v Austrálii a Ázii.

Eliška Nová, iHned.cz

01 - Modified: 2006-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemci opäť najúspešnejšou krajinou
01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 03 - Modified: 2024-02-25 11:08:05 - Feat.: - Title: Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu 04 - Modified: 2024-02-19 11:51:28 - Feat.: - Title: Čína vlani zaznamenala najslabší prílev zahraničných investícií za posledných vyše 20 rokov 05 - Modified: 2024-02-09 14:35:21 - Feat.: - Title: Éra lacných peňazí skončila. Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z európskych realitných fondov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 23:04