StoryEditor

Sedem nemeckých gólov môže poškodiť ekonomiku Brazílie

10.07.2014, 11:04
Autor:
finfin
Aj investori pozorne sledujú brazílsku reprezentáciu na futbalovom šampionáte. Nie však ako fanúšikovia.

Množstvo investorov dúfalo, že Brazília na "domácom ihrisku" neuspeje a sklamanie brazílskych fanúšikov "zmetie" aj prezidentku Dilmu Rousseffovú, ktorá je vraj zodpovedná za súčasný ekonomický stav krajiny. Historická porážka s Nemcami ale nie je pozitívnou správou ani pre investorov. Informuje o tom portál E15.

Pozícia prezidentky Rousseffovej nie je práve najsilnejšia. Mnoho podnikateľov verí, že svojou politikou akurát prispieva k stagnácii brazílskej ekonomiky, ako píše Bloomberg. Argumentujú pri tom číslami. Za vlády Rousseffovej rastie Brazília v priemere o dve percentá ročne, čo je mimochodom číslo, ktoré Brazílčania nepamätajú od čias prezidenta Fernanda Collora, ktorý kvôli korupcii odstúpil v roku 1992.

Rousseffová navyše futbalovému šampionátu priklepla miliardové investície. Hoci súčasťou plánu malo byť výrazné zlepšenie infraštruktúry brazílskych miest, väčšinu peňazí zhltli futbalové štadióny, pre ktoré sa bude hľadať ďalšie využitie len ťažko.

Ako investori predpokladali, ak by navyše brazílski futbalisti na šampionáte neuspeli, sklamaní Brazílčania by mohli v októbrových prezidentských voľbách dať nepopulárnej hlave štátu pomyselnú červenú kartu. Šanca na ekonomické zmeny a výraznejší rast by boli razom vyššie.

Drvivá porážka však pozitívna správa nie je, tvrdia analytici

Avšak debakel 1:7, ktorý domácim futbalistom uštedrili v semifinále majstrovstiev Nemci, môže byť pre investorov negatívnou správou. Ako tvrdí hlavný stratég UBS Geoffrey Dennis, tak drvivá porážka Brazílie, ktorá s futbalom spája národné sebavedomie, totiž môže vyvolať silne negatívne nálady v spoločnosti.

Ak by totiž celospoločenská nálad dosiahla svoje dno, analytici odhadujú, že dôjde aj k poklesu spotrebiteľskej dôvery a dôvery investorov. Takýto vývoj by samozrejme s veľkou pravdepodobnosťou prispel k útlmu spotreby a investícií.
Ekonomika si nemôže dovoliť ani náznak neistoty.

Ako uvádza Svetová banka, súkromná spotreba sa dlhodobo pohybuje tesne nad úrovňou 60 percent HDP a hrubé domáce investície oscilujú pri úrovni 20 percent HDP. Rast HDP v minulom roku dosiahol na rozvojovú ekonomiku slabých 2,3 percenta, pre tento rok je očakávaný rast iba 1,8 percenta. Krajina navyše bojuje s vysokou infláciou, ktorá za jún hlási medziročný nárast o 6,52 percenta.

Nie príliš presvedčivé výkony brazílskej ekonomiky by mohli pri prvom náznaku neistoty spustiť dominový efekt, uvádza Bloomberg. Odliv zahraničných investorov, pokles spotreby a miery investícií, klesajúci potenciál alebo aj pokles akciového trhu.

01 - Modified: 2006-07-31 13:58:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda súhlasila s Cabajovou novelou volebného zákona
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:00