StoryEditor

Nebankovky čakajú zásadné zmeny

29.05.2014, 00:00
Autor:
jmjm
Financie

Nové opatrenia na ochranu ľudí pred úžerou sa postarali o zmätok vo finančnom biznise. Dôvodom sú nejasné pravidlá na určenie maximálneho úroku, ktorý si môžu poskytovatelia úverov, a to hlavne takzvané nebankovky, pýtať od klientov za požičanie peňazí. „Firmy nevedia, za koľko môžu požičiavať spotrebiteľom. Je tu síce dvojmesačné prechodné obdobie, ale podobná situácia je aj v prípade prechodného opatrenia, ktoré má začať platiť už od prvého júna,“ povedal pre HN výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec.

Utrpí zákazník

Podľa Kahanca majú teraz nebankovky problém prispôsobiť produkty, ako aj informácie o nich. To však nie je jediná novinka, ktorej dotknuté firmy čelia. Opatrenia z pera ministerstva spravodlivosti budú po novom napríklad zakazovať vyplácanie pôžičiek v hotovosti, či znemožnia firmám kontaktovať dlžníkov po šiestej hodine večer. Asociácia sa obáva, že výsledkom bude odlev časti klientov do sivej zóny ekonomiky, kde na nich číhajú úžerníci a zvýšenie počtu exekúcií. Problémom je podľa nej aj to, že rezort vôbec nevypočul jej pripomienky. „Snažili sme sa s ministerstvom hovoriť, ale nebol tam žiadny dialóg. Nemali oň záujem,“ skonštatoval konateľ Provident Financial pre ČR a SR Aleš Janku.

Rezort pritom ani nevidí dôvod na konzultáciu s nebankovkami. „V otázke ochrany spotrebiteľa prihliadame na záujmy občanov, a nie na záujmy nebankových spoločností. Netrápia nás zisky týchto firiem, ale životná úroveň našich občanov, ktorú práve predražené úvery a pôžičky často výrazne znižujú,“ skonštatovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Nová právna úprava pritom podľa nej jednoznačne vytvára dostatočný priestor pre férové a etické podnikanie v oblasti spotrebných úverov, v rámci ktorého budú môcť seriózne spoločnosti bez problémov pôsobiť.

Prispôsobia sa, ale...

Členovia asociácie sa zhodujú na tom, že svoj biznis budú vedieť prispôsobiť. Spôsob prípravy novej legislatívy bez dopadovej štúdie na sektor a dialógu s dotknutými spoločnosťami sa však nepozdáva ani opozičným politikom. „Niektoré opatrenia môžu skutočne viesť k odlevu ľudí do sivej zóny k úžerníkom,“ skonštatoval poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec. Spolu s Jozefom Kollárom zo strany Nova sa však zhodli, že regulácie v prípade nebankoviek sú potrebné. „Musí to však ísť ruka v ruke so zmenami v prípade exekúcií, kde sa mohutne rozmohla exekučná mafia a s podporou finančnej gramotnosti,“ uzatvára Kollár.

01 - Modified: 2006-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Flirt je fajnové umenie, ktoré leto vždy preberie k životu...
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:28