StoryEditor

Najhoršia mena na svete. Česká koruna si pripísala negatívny rekord

13.01.2015, 10:02
Denník WSJ označil českú korunu za prepadák tohto roka. Voči doláru oslabila najviac.

Najväčší menový prepadák roka. Takto nazval českú korunu denník Wall Street Journal a má pravdu - v roku 2015, ktorý ledva začal, klesla koruna už o 5,4 percenta, čo je horší prepad ako ostatné meny. Analytici z banky Goldman Sachs súhlasia a pridávajú strašidelnú prognózu. Kurz českej koruny sa priblíži konverznému kurzu slovenskej koruny. Euro má už o tri mesiace stáť 30 českých korún.

Koruna v pondelok oslabila voči euru o jedno percento. Oslabovanie voči euru však brzdí oslabovanie eura. Voči doláru však koruna od začiatku roka stratila už 5,4 percenta. Denník WSJ upozorňuje, že do Česka sa rozšírila nákaza deflácie z eurozóny. Ekonomika eurozóny je s tou českou úzko prepojená. Avšak choroba eurozóny, ktorá sa rozšírila mimo menového bloku, zaskočila mnohých ekonómov. Inflácia 0,1 percenta bola hlboko pod očakávaniami ČNB, ktorá čakala dvojpercentný rast cien. Centrálna banka si však vystrieľala všetky nástroje, ktorými môže kurz koruny riadiť. Na rozdiel od svojich kolegov, ktorí do eurozóny nepatria a tiež bojujú s oslabovaním mien (Poľsko a Maďarsko) už ČNB nemôže znížiť úrokové sadzby. Základná sadzba je už dnes pod 0,05%.

Treba však dodať, že za oslabovanie koruny môže sama centrálna banka. ČNB už od novembra 2013 zámerne oslabuje kurz na 27 korún za euro, aby bola lacná koruna atraktívna pre obchodných partnerov Česka, čo podporuje export a spomaľuje infláciu. 

Opraty drží ČNB. A ropa

Prudký prepad posledných dní tak má v strednodobom horizonte pokračovať. Koruna už včera stihla zlomiť rekord, keď sa prepadla na deväťročné minimum. Goldman Sachs sa však domnieva, že pre české hospodárstvo môže byť ďalší  tlak na korunu vítaným oživením v boji s dlhotrvajúcou periódou nízkej inflácie. Obavy o príliš pomalé tempo rastu cien opäť vyplávali na povrch po zverejnení decembrového údaja o vývoji indexu spotrebiteľských cien (CPI).

Zrýchleniu dynamiky inflačného rastu potom čiastočne stojí v ceste pozitívny ponukový šok plynúci z prudkého prepadu v cenách ropy. S ohľadom na skutočnosť, že zotavenie je zatiaľ v nedohľadne, vznikajú riziká možnej (skôr krátkodobej) deflácie. A práve na pozadí možnej deflácie dochádza k tlaku na českú korunu.

Prepad koruny je totiž spojený s prípadnými krokmi Českej národnej banky. Práve ona svojimi nástrojmi "riadi" jej hodnotu. Kurzový záväzok 27 CZK / EUR, ktorý si dala menová autorita za cieľ, má jednosmernú povahu, a to práve v smere k nižšej hodnote (znehodnoteniu voči euru). Rast deflačných tlakov by aj napriek tomu mohol ČNB prinútiť k posunutiu svojho záväzku v snahe komunikovať svoj postoj smerom k verejnosti. Tým by sa rastu cien dostalo vytúženej podpory v podobe zvýšeného dopytu zo zahraničia. Súčasný vývoj na koruny je tak s najväčšou pravdepodobnosťou agresívnou stávkou trhových subjektov na scenár, v ktorom ČNB k vyššie spomínanému posunutiu kurzového záväzku pristúpi.

Príležitosť k dlhým pozíciám?

Aj preto je to práve ČNB, kto v rukách drží opraty k možnému zamedzeniu ďalšieho depreciačného tlaku na českú korunu. "Ak by ČNB jasne povedala, že súčasný inflačný vývoj nepovažuje za nebezpečný, korune by sa iste uľavilo. Pravdou totiž je, že infláciu sťahuje k nule predovšetkým ropa, čo je inak pre ekonomiku priaznivé, "domnieva sa analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Takémuto kroku zatiaľ napovedá aj celková rétorika menovej autority smerom k horúcej téme prepadu cien ropy. Je pravdou, že pozitívny ponukový šok tlmí v krátkodobom horizonte cenový rast, avšak z dlhodobejšej perspektívy by sa mal skôr prejaviť priaznivý účinok na celé hospodárstvo, čo je pohľad, ktorý ČNB už dlhšiu dobu zastáva. Zlepšenie rastu ekonomiky, s ním spojená vyššia inflačné očakávania a celkovo silný dopyt by tak dramatickejším deflačným tlakom malo zamedziť. ČNB by potom k posunu svojho kurzového záväzku "nebola nútená pristúpiť".

Než ak okamžitá reakcia (na februárovom rokovaní) sa tak zatiaľ ponúka skôr možnosť dôkladného monitorovanie súčasného vývoja. "Prikláňam sa k tomu, že ČNB ešte vo februári cieľ posúvať nebude, čo by umožnilo korekciu, teda aspoň prechodný pokles kurzov," uviedol Vlk. V prípade naplnenia takéhoto scenára by sa potom ponúkala variant otvárania long pozíciou na korune proti euru.

01 - Modified: 2007-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÍZY
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 05 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:54