StoryEditor

Investičného mága potopil bývalý šéf Apple

27.08.2013, 18:41
Bill Ackman najal do svojej firmy nového človeka. Ten priniesol stratu dvoch miliónov denne.

Bill Ackman sa poriadne prerátal. Ešte nedávno vyhlasoval, že z tridsiatky jeho obchodov sa nepodaria najviac tri a už má na krku ďalší miliónový neúspech. Firma J.C. Penney, ktorú chcel vzkriesiť, sa už niekoľko mesiacov topí v stratách. A paradoxne si za to môže sám. Na čelo obchodného reťazca totiž dosadil šéfa retailu Apple Rona Johnsona, ktorý firmu takmer dohnal ku krachu. „Očakával, že transformácia, s ktorou mu mal Johnson pomôcť, prispeje k rastu tržieb a zisku spoločnosti. Opak bol pravdou,“ vysvetľuje analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. Ackman prišiel o stovky miliónov amerických dolárov a ustúpil tak svojmu najväčšiemu konkurentovi, Carlovi Icahnovi.

Začiatok konca
Americký reťazec obchodných domov J.C. Penney si Ackman podmanil pred troma rokmi. Jeho firma Pershing Square Capital Management skúpila 18 percentný podiel a stala sa väčšinovým akcionárom. Ackman svoju pozíciu okamžite využil. Na miesto riaditeľa dosadil Rona Johnsona, ktorý mal zúročiť svoje skúsenosti z Apple. A to bol začiatok konca. „Johnson odstránil z obchodu zľavy, nakoľko cena podľa neho nemala byť hnacím motorom predaja. Vo vnútri veľkých obchodov vytváral menšie obchody,“ vymenúva analytik Metatron Capital Aleš Vávra zmeny, ktoré prišli s nástupom nového šéfa. Katastrofa bola na dosah.

Miliardová strata
Po zrušení zľavových kupónov začal reťazec strácať zákazníkov. Firme klesali tržby, prepúšťala zamestnancov a nevyšiel jej ani redizajn predajní. „Cash spaľovala rýchlosťou dva milióny dolárov (asi jeden a pol milióna eur, pozn. red.) denne,“ upozorňuje Brychta na obrovské straty. Tie sa minulý rok vyšplhali na jednu miliardu a vyžiadali si Johnsonovu hlavu.
Po sporoch s vedením odstúpil z predstavenstva aj samotný Ackman. Predaj podielov bol preto logickým vyústením situácie. „Stratu radšej prijal hneď, ako by sa mala zväčšiť,“ špekuloval pre americké médiá akciový stratég Brian Sozzi. Kým prvé akcie spoločnosti kupoval za 20 dolárov, dnes je ich hodnota 13. Svetovým novinárom Ackman povedal, že maloobchodná investícia zrejme nebola jeho silnou stránkou. Firme hrozí krach.

Víťaz a porazený
Pre Ackmana znamená odchod z J.C. Penney viac ako stratu jedného biznisu. V spoločnosti totiž vlastní akcie aj jeho najväčší konkurent, Carl Icahn. Ten to síce nepriznal, indície však hovoria o niečom inom. Keď sa totiž hospodárske výsledky firmy prepadli a akcie stratili o 17 percent, právna kancelária Brown Rudnick žiadala okamžité zaplatenie všetkých dlhopisov. Trh špekuluje, že za ňou stojí práve Icahn. Ten mal staviť na krátke dlhopisy, čo znamená, že by na poklese akcií zarobil. Ackman, naopak, stavil na ich nárast, a tak sa záujmy oboch investorských obrov stretli. Keďže Ackman z obchodu vycúval, z tohto súboja nakoniec vyjde ako víťaz Icahn. Obaja páni však majú rozbehnuté aj aktivity v spoločnosti Herbalife. A v nej má navrch Ackman.

01 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda expanduje v Ázii
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:29