StoryEditor

Tesco po Maďarsku zatvára obchody aj Česku. Ľudia hrozia štrajkom

13.01.2015, 15:12

České vedenie britského reťazca Tesco rozhodlo o uzavretí dvoch predajní. O prácu môže prísť podľa odborov až 102 ľudí. Niektorým však firma ponúkne prácu inde. Odborári sa boja, že uzavretie obchodov môže byť prvou lastovičkou rozsiahlejších úspor. Pre vyhodených požadujú vyššie odstupné a hrozia štrajkom.

Slovenské Tesco zatiaľ o svojej budúcnosti nechce nič prezradiť. „Ani teraz, ani v budúcnosti nebudeme komentovať žiadne špekulácie,“ uviedol koordinátor komunikácie Tesco Stores SR Tomáš Ferenčák v odpovedi na otázku agentúry SITA, či spoločnosť plánuje zatvárať niektoré predajne, alebo či na druhej strane pripravuje ďalšiu expanziu na slovenskom trhu.

Trojmesačné odstupné
"Rozhodnutie o uzavretí hypermarketu v Ústí nad Labem bolo veľmi ťažké, ale urobili sme tak z ekonomických dôvodov," uviedol bez podrobností generálny riaditeľ Tesco Stores ČR David Morris. Dotknutým zamestnancom firma ponúkla prácu v predajniach v iných mestách. Prepusteným firma vyplatí až trojmesačné zákonné odstupné a mimoriadnu odmenu. Odbory sa však obávajú toho, že by uzatvorenie dvoch obchodov mohol byť len začiatok rozsiahlejších úspor. Tie firma spustila v domovskej Veľkej Británii alebo v Maďarsku.

"Požadujeme jasné informácie a odpovede, ako sa nás situácia po škandále v Anglicku dotkne. Čo to znamená pre zamestnanca v Českej republike a na Slovensku. Ústecké a pražské Tesco môžu byť len prvým signálom, aj keď sme v čiernych číslach," hovorí zástupca odborových organizácií Tesco Ivan Předinský. V Británii Tesco uzatvára desiatky predajní, zastavilo výplatu dividend a zbavuje sa niektorých aktív.

Štrajková pohotovosť
"Chýbajú nám zásadné informácie. Musíme byť pripravení na akýkoľvek scenár," hovorí Milan Matušík, zástupca odborových organizácií Tesco ČR. "Sú to špekulácie, ktoré nebudeme komentovať," reagoval hovorca reťazca Jiří Mareček na otázku k možnému uzatváraniu ďalších predajní. Reťazec v Česku zamestnáva 14 tisíc ľudí a má dve stovky pobočiek.

Odbory vyhlásili štrajkovú pohotovosť, ale k vyhláseniu samotného štrajku by mohli pristúpiť až na základe ďalšieho rokovania s vedením a pri prípadnom uzatváraní ďalších predajní.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-02-14 07:56:20 - Feat.: 0 - Title: Štát a internet musia spolupracovať
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:28