StoryEditor

Banka Zuno môže na Slovensku skončiť

29.07.2013, 13:31
Autor:
lulu
ANKETA+VIDEOKOMENTÁR | Raiffeisen údajne zvažuje, čo s bankou. Tá správy popiera.

Nízkonákladová internetová banka Zuno už dlhšiu dobu robí starosti svojej rakúskej matke, skupine Raiffeisen. Informoval o tom portál e15.cz.

Jej manažéri si lámu hlavu, čo ďalej so značkou, ktorá je prítomná na českom a slovenskom trhu a ktorá skončila do konca minulého roka s kumulovanou stratou 95 miliónov eur.

Dva scenáre
Podľa riaditeľa českej divízie Raiffeisenbank Maria Droscu je možnosťou aj to, že by český klientsky kmeň Zuna prešiel pod českú Raiffeisenbank, slovenskí klienti pod Tatra Banku. Pre Zuno by to znamenalo teda koniec.

Podľa Maroša Ovčarika z portálu FinančnaHitparada.sk môže toto silné vyjadrenie banke ešte viac ublížiť a prípadný zánik urýchliť. Ak by sa to potvrdilo, sú podľa neho možné dva scenáre. Banka, v tomto prípade Tatra banka, prevezme produkty Zuno a bude ich ponúkať naďalej.  "Môže tiež svoje produkty upraviť, ako to bolo v prípade Axa banky a presunu do UniCredit bank," vysvetľuje. Klientom Zuno však podľa neho riziko nehrozí, možné sú určité komplikácie súvisiace so zmenou banky.

Zuno sa bráni
Rakúska matka sa však vyjadruje prekvapivo. "To viete viac než ja," reagoval pre portál hovorca českej Raiffeisenbank Tomáš Kofroň na otázku týkajúcu sa prevedenia klientov Zuno Bank.

Informácie o ukončení činnosti považuje Zuno za nešťastné. Podľa PR manažéra pre Česko a Slovensko Lukáša Tomisa sa banka zaoberá niekoľkými možnosťami, ako lepšie prepojiť a integrovať obchodný model s ďalšími bankami skupiny, aby ho zefektívnila. "Zuno značka bude naďalej operovať na slovenskom aj českom trhu a nič sa pre jej zákazníkov nezmení," tvrdí Tomis.

Zuno nedávno odštartovala marketingovú retro kampaň, ktorá ju vyšla 50 miliónov českých korún (1,927 milióna eur). Podľa zdrojov z bankového trhu môže ísť o posledný pokus na záchranu banky.

https://www.youtube.com/embed/f1VfwAKYieU

Desaťtisíce klientov
Zuno Bank je súčasťou rakúskej skupiny Raiffeisen Bank International, ktorá oznámila svoj zámer vstúpiť na trhy strednej a východnej Európy s novým modelom banky koncom roka 2009.

Doteraz sa banke podarilo získať takmer 180-tisíc klientov. "V týchto mesiacoch očakávame, že v oboch krajinách posilníme našu pozíciu aj vďaka prebiehajúcej kampani," dodal Tomis.

Na prípade banky Zuno sa podľa E15 ukazuje, aké zásadné je načasovanie vstupu na trhu a počiatočná stratégia. Zlý "timing" sa stal osudným Axa Bank, ktorá po dvoch rokoch fungovania na Slovensku skončila. Až 30-tisíc klientov tak bude mať možnosť presunúť svoje vklady z odchádzajúcej banky do UniCredit banky. Rozhodnúť by sa mali do septembra.

Internetové banky
Plusy Mínusy

-jednoduché a zrozumiteľné informácie o poplatkoch, sadzbách, podmienkach

-možnosť zriadiť si bankové produkty aj na internete a cez telefón, bez potreby navštíviť pobočku

-možnosť využívať základný účet zadarmo, aj ďalšie produkty sú často vysoko konkurečné

-nemajú pobočky, kde je možné vyberať a vkladať hotovosť

-majú málo obchodných miest, kde je možné osobne požiadať o produkty

-nemajú komplexnú ponuku všetkých bankových produktov, chýba hlavne kompletná ponuka úverových produktov

* výhody a nevýhody podľa Maroša Ovčarika z portálu FinancnaHitparada.sk

ANKETASú podľa vás služby internetových bánk dôveryhodné? nie 53 (8%) áno 574 (92%) Hlasovalo 627 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preddavky na daň z príjmov po novom
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-04 08:54:28 - Feat.: - Title: Koniec obľúbenej služby. Vo viacerých mestách si už jedlo cez túto donášku neobjednáš, svoje pôsobenie končí zo dňa na deň 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 00:32