StoryEditor

Začínali s malým obchodíkom. Teraz sú najbohatší v Thajsku

25.06.2014, 15:54
Autor:
redred
Začínali s malým obchodíkom, v ktorom predávali zmiešaný tovar. Dnes dosahuje ich spoločnosť hodnotu takmer trinásť miliárd dolárov.

Na najvyššom stupni rebríčka thajských boháčov sa objavilo nové meno. Najbohatšou rodinou v ázijskom kráľovstve sa tento rok po prvýkrát stal klan Chirathivatiou. Rodinu na vrchol vyniesla skupina Central Group. Inforumuje o tom portál E15.

Pôvodne malý obchod so zmiešaným tovarom založený v roku 1927 sa postupne rozrástol na jeden z najväčších konglomerátov v juhovýchodnej Ázii. Jeho tržby v minulom roku dosiahli sedem miliárd dolárov, čo je nárast o 27 percent oproti predchádzajúcemu roku.

Obchody aj reality

Majetok rodiny Chirathivatiou sa odhaduje na 12,7 miliardy dolárov. Skupina Central Group má široké pole pôsobnosti - od maloobchodu cez hotelierstvo a pohostinstvá až po realitný biznis. V rebríčku boháčov, ktorý zostavuje magazín Forbes, Chirathivatiovci tento rok zosadili agromagnáta Dhanina Chearavanonta, ktorý rebríčku dominoval posledné štyri roky. Chearavanont totiž vlani nakupoval na dlh. Za podiel v čínskej Ping An Insurance a nákupnom reťazci Siam Makro Plc zaplatil 16 miliárd dolárov.

Najcennejšou divíziou Central Group je Central Retail Corp, najväčší thajský obchodný reťazec. Vlajkovou loď riadi štyridsaťdeväťročný Tos Chirathivat (na snímke vpravo), vnuk zakladateľa firmy. Muž s diplomom z Kolumbijskej univerzity bol povolaný ku kormidlu, aby po "dobytí" Thajska dohliadal na expanziu Central Group do zahraničia. Symbolickým zavŕšením úspechu na domácom trhu bolo otvorenie luxusného obchodného domu Central Embassy na mieste, kde predtým stálo britské veľvyslanectvo. Opulentný projekt v nákupnej štvrti Sukhumvit stál 554 miliónov dolárov.

Expanzia, expanzia, expanzia
Ako ale trefne poznamenal jeden miestny obyvateľ, pri prechádzke zo Sukhumvit na Phloen Chit si jeden hovorí, či toto miesto potrebuje ďalší obchodný dom. Drahých nákupných galérií je tu už celý rad: MBK, Siam Paragon, Gaysorn Plaza alebo Central World. Tos si je situácie vedomý. "Expanzia za hranice je dôležitá. V minulých rokoch nás niesol hore domáci ročný pätnásťpercentný rast. Ak si chceme tempo udržať, musíme do iných krajín, "povedal Tos v interview pre thajský časopis The Nation.

Expanzia ale už prebieha. Pred tromi rokmi Central Group za 205 miliónov eur kúpila taliansky obchodný reťazec Rinascente, ktorý má v Taliansku jedenásť pobočiek a tradíciu od roku 1865. Nákup firmy, ktorá kedysi patrila automobilke Fiat, bol prvým krôčikom do Európy. Vlani potom firma kúpila dánsky obchodný dom Illum v Kodani. Skupina tiež investuje v susedných krajinách. V apríli otvorila svoj prvý obchodný dom vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj a v októbri uvíta zákazníkov v Hočiminovom Meste. Ďalšie dva obchody otvoria dvere nakupujúcim v Indonézii a na rade sú Malajzia a Barma.

01 - Modified: 2006-07-11 12:50:00 - Feat.: 0 - Title: Novými podpredsedami BSK sú Kuruc a Beňová-Flašíkova
01 - Modified: 2024-04-25 11:16:48 - Feat.: - Title: Thajsko zažíva vlnu horúčav, od začiatku roka si vyžiadali už 30 životov 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-03-27 09:57:33 - Feat.: - Title: Thajsko schválilo zákon o manželstve párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:23