StoryEditor

Na ruské sankcie môžu doplatiť firmy od Coca-Coly až po Adidas

06.03.2014, 11:12
Západné koncerny preinvestovali v Rusku miliardy. Niektoré sú na tomto trhu závislé.

Vojenský konflikt možno nie je na programe dňa, vo vdzuchu ale visí reálna hrozba v podobe uvalenia sankcií zo strany USA na Rusko. Ruská vláda však rozhodla, že prípadné sankcie bude opätovať v podobe znárodnenia aktív európskych a amerických firiem. Rusko im tak priložilo nôž na krk. Ak firmy prídu o Ruský trh, zažijeme krízu, akú si ani nevieme predstaviť. Informovala o tom televízia CNBC.

Budeme trpieť

Americké aj európske firmy bijú na poplach. Ak im vláda znárodní ruské aktíva, môžu zabudnúť na rast. „Nemôžeme ignorovať pokles rubľa a nestabilitu celého regiónu. Oboje totiž predstavuje obrovské nebezpečenstvo pre hospodárenie našej firmy,“ povedal šéf nemeckého koncernu Adidas. Výrobca známeho športového oblečenia si totiž na rok 2014 naplánoval otvorenie nových obchodov aj výrobných prevádzok práve v Rusku. Po vypuknutí hrozby konfliktu a sankcií však podľa slov generálneho riaditeľa začína svoje plány prehodnocovať.

Adidas je ale iba jednou z mnohých firiem, ktoré sa boja o svoje zisky. Hrozba znárodnenia by najtvrdšie dopadla na britský ropný koncern BP, ktorý vlastní veľký podiel v štátnej ruskej firme Rosnefť. BP už teraz musela odpísasť niekoľko miliárd kvôli stratám na moskovskej burze, kde sa prepadla hodnota akcií tohto ruského ropného gigantu.

V slzách sú aj výrobcovia spotrebného tovaru. V posledných rokoch v Rusku ľudia bohatnú a narastá podiel strednej ekonomickej vstvy, čo hrá do karát výrobcom oblečenia, potravín a iného tovaru. Rusko sa stalo perspektívnym trhom s prognózou významného rastu. Viaceré západné firmy tu preto rozbehli expanziu.

Pepsi aj pivo

Dánsky pivovarnícky koncern Carlsberg má na ruskom trhu podiel 39 percent aj vďaka nedávnej akvizícii miestneho Baltic Beverage Holdings. V prípade, že by Carlsberg prišiel o ruskú divíziu, odseklo by mu to až 40 percent prevádzkového zisku. Ročne. Lepšie na tom nie je ani európska divízia Coca-Coly, ktorej existencia tiež závisí na ruskom trhu. Operácie v samotnom Rusku tvoria až 18 percent z celosvetových tržieb Coca-Coly. Aj keby sa sancke ani znárodnenie neuskutočnili, Coca-Cola je stále vystavená pôsobeniu slabého rubľa.

A do tretice je tu známa Pepsi Co. Tá v roku 2010 kúpila za päť miliárd dolárov ruského výrobcu mliečnych a ovocných nápojov WBD. Pepsi si od tejto firmy sľubovala naštartovanie rastu tržieb. Dnes tvorí ruská pobočka Pepsi asi sedem percent zisku celej firmy a tržbám opäť hrozí pokles.

Automobilky sa boja

Za posledné dve dekády preinvestovali automobilky v Rusku miliardy dolárov a založili desiatky tovární prevažne v spolupráci s domácimi výrobcami áut. Rusko v roku 2013 dokonca predbehlo Veľkú Britániu na pozícii siedmeho najväčšieho trhu s automobilmi na svete. „Mali sme za to, že Rusko sa v najbližších dvoch, či troch rokoch stane najväčším trhom s autami na svete. Teraz si ale myslím, že to potrvá o niečo dlhšie,“ povedal prevádzkový riaditeľ Fordu na autosalóne v Ženeve. Dodal, že situáciu pozorne sledujú. „Ak bude treba, urobíme patričné kroky.“ Ford má v Rusku dve továrne, rovnako ako GM a aliancia Renault/Nissan. Bankár Chris Osborne šéf Ruskej investičnej banky je však presvedčený, že katastrofický scenár nenastane. Postarať by sa o to mali samy firmy. „Rusko je veľmi ziskový trh. Preto si myslím, že svetové koncerny budú proti sankciám lobovať ako o život,“ povedal CNBC Chris Osborne.

01 - Modified: 2006-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telecomu sa nepáči prieskum o jeho službách
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-05-02 07:03:53 - Feat.: - Title: Coca-Cola otvorila svoj prvý značkový obchod v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:29