StoryEditor

Zlá správa pre Grécko. Nemci otáčajú a pripravujú sa na plán B

26.04.2015, 12:35
Autor:
SITASITATASRTASR
O gréckych reformách sa bude rokovať znova v máji. Euroskupina si nemyslí, že príde veľký pokrok.


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v sobotu naznačil, že sa Berlín pripravuje na možný bankrot Grécka. Naznačil, že ak by odpovedal kladne na otázku o tom, či sa pripravuje "plán B“, vyvolal by paniku. Tento plán prichádza do úvahy v prípade, že sa Grécku minú peniaze a nebude môcť splácať dlhy.

Na objasnenie svojho postoja Schäuble pripomenul situáciu z roku 1989, keď sa objavili plány na zjednotenie Nemecka. "Ak by vtedy niektorý zo zodpovedných ministrov, bol som jedným z nich, vopred povedal, že chceme zjednotiť Nemecko, celý svet by pravdepodobne povedal, že sa Nemci úplne zbláznili,“ povedal Schäuble.

Na piatkovom stretnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Grécko čelilo veľkej kritike za neochotu pripraviť reformy, ktoré by otvorili cestu k ďalšej pomoci. Slovinský minister financií Dušan Mramor počas zasadnutia ministrov poznamenal, že vzhľadom na to, že trojmesačné rokovania nikam nevedú, je namieste, aby ministri v rámci eurozóny začali diskutovať o tom, čo sa stane, ak Grécko zbankrotuje.

Po intenzívnej diskusii ministrov financií eurozóny v lotyšskej Rige o pomoci Grécku budú rokovania expertov o aténskom balíku reforiem v ďalších dňoch pokračovať zosilneným úsilím. Informuje o tom DPA. Šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že na nasledujúcom stretnutí skupiny (11. mája) v Bruseli chce o gréckych reformách diskutovať znovu.

Diplomati v Rige však vyslovili pochybnosti, či sa do stanoveného termínu dohodne konečný zoznam reforiem. Čas na dosiahnutie súladu veriteľov a dlžníka je podľa nich prikrátky. Na ceste k nej leží ešte priveľa prekážok. Jednou z nich je napríklad reforma dôchodkového systému.

Koncom júna vyprší posledný termín súčasného programu pomoci Grécku. Mimochodom, už dvakrát bol posunutý. Pôvodne sa mal uzavrieť v druhej polovici februára. Grécko z neho čaká ešte na poslednú tranžu, ktorej hodnota je 7,2 miliardy eur. Atény ich naliehavo potrebujú, ale stále predkladajú návrhy reforiem, ktoré gréckych veriteľov (EÚ, Európsku centrálnu banku a Medzinárodný menový fond) neuspokojujú.

Ďalšie predĺženie termínu rokovaní o novom balíku pomoci Aténam neprichádza podľa diplomatov do úvahy. Špekuluje sa o tom, že krajina bude potrebovať ešte pomoc 30 až 50 miliárd eur. Oficiálne o jej výške nie sú nijaké údaje, lebo sa o nej ešte nehovorilo.

01 - Modified: 2007-05-18 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: V SR je vakcína proti žltačke typu B, ktorá možno zabíjala
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:53