StoryEditor

Ako sme na tom v porovnaní s Amerikou? Nie tak zle

10.09.2013, 00:04
Autor:
adpadp
Porovnali sme kľúčové aspekty oboch hospodárstiev. Európa z porovnania nevyšla zle.

Zamestnanosť a mzdy

Za posledných niekoľko mesiacov americká nezamestnanosť klesla na 7,3 percenta, čo je najnižšia hodnota za posledné štyri roky. Počet nezamestnaných však klesol najmä kvôli tomu, že v danom období Američania hromadne opúšťali trh práce. Mladí ľudia sa tiež do práce nehrnú a čoraz častejšie oddaľujú vstup na trh práce tým, že si predlžujú vysokoškolské štúdium, uviedol portál The Guardian.

Európska nezamestnanosť bola v júli 11-percentná, pričom nezamestnanosť eurozóny bola na úrovni až 12,1 percenta. Medziročne vzrástli obe hodnoty o pol percenta. Znamená to, že približne 26,6 miliónov obyvateľov Európy je bez práce, dá sa to porovnať k celkovému počtu obyvateľov Holandska a Belgicka. V Európe s nezamestnanosťou bojujú najmä mladí ľudia.

Export

V rokoch 2009 až 2012 sa Amerike v oblasti vývozu darilo. Môže za to vládna politika zameraná na investície. Amerike pomohol najmä veľký dopyt zo strany Číny a Ďalekého východu. Vyváža najmä autá a priemyselné zariadenia. Export rástol rovnomerne, čím pomohol stabilnému rastu hospodárstva krajiny.

Nemecko je v oblasti exportu najvýznamnejšou európskou krajinou. Podobne ako Amerika, vyváža najmä autá a využíva pri tom obrovský dopyt čínskych spotrebiteľov. Nemecko svojím exportom ťahá hospodárstvo celej Európy, keďže recesia tvrdo zasiahla export väčšiny krajín EÚ. Vývoz Nemecka v minulom roku narástol o 4,3 percenta na hodnotu vyše jedného bilióna EUR.

Investície

Podnikateľské investície v Spojených štátoch zaznamenali v posledných rokoch značný pokles. Aj keď pozitívnym znakom je, že americké firmy si požičali v júli viac, ako pred rokom, čo naznačuje obnovu hospodárstva.
Európske podnikateľské investície sú na tom podobne, ako tie americké. Európske banky požičiavajú len neochotne a tiež ľudia boli celkovo opatrnejší kvôli kríze a šetrili, uvádza ďalej portál The Guardian.

Realitný trh

Amerika prekonala obrovský pád cien nehnuteľností. Ceny klesali až o 50 percent. Trh sa však momentálne obracia a ceny domov sa stabilizujú. V krajinách južnej Európy a Írska klesli ceny nehnuteľností podobne ako v Amerike o polovicu, ale trh tiež vykazuje znaky, že najhoršie má za sebou. Berlín, Mníchov a Frankfurt značne pomohli jeho obnove.

Regionálne rozdiely

V Amerike cítiť veľké medzištátne rozdiely najmä v zamestnanosti. Detroit je na čele miest, ktoré momentálne čelia pádu svojich hospodárstiev a hrozbe bankrotu. V Európe sú regionálne rozdiely taktiež veľké. Chudobnejšie južné krajiny bojujú s extrémne vysokou nezamestnanosťou, pričom Rakúsko, Nemecko a Luxembursko sa pýši len 5-percentnou mierou nezamestnanosti.

01 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 02 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 03 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický 04 - Modified: 2024-03-08 07:05:50 - Feat.: - Title: Súboj lacných dvojičiek z Číny nemá jasného víťaza. Poradíme vám, ktorý je vhodný pre vás 05 - Modified: 2024-01-25 09:24:52 - Feat.: - Title: Peking varoval Európsku úniu, že jej imidž v oblasti hospodárstva je ohrozený
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:56