StoryEditor

Svetová banka má plán. Ukončí chudobu

21.04.2013, 17:14
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Svetová banka určila termín pre ukončenie extrémnej chudoby. Do roku 2030 má zmiznúť.

Politické vedenie Svetovej banky (SB) schválilo jej nový plán, podľa ktorého by extrémna chudoba vo svete mala do roku 2030 zmiznúť.

Svetová banka musí zabezpečiť, aby najchudobnejší ťažili zo silného ekonomického rastu a rozmachu prosperity v rozvojových krajinách, informoval Výbor pre rozvoj SB po svojej sobotňajšej schôdzke. Tá sa konala v rámci jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a SB vo Washingtone.

Koniec chudoby
"Prvýkrát v histórii sme sa zaviazali stanoviť cieľ pre ukončenie chudoby," uviedol prezident SB Jim Yong Kim. "O svete bez biedy už len nesnívame, určili sme termín pre ukončenie extrémnej chudoby," dodal šéf inštitúcie, ktorá pomáha v rozvoji chudobnejším krajinám sveta.

Absolútnu chudobu medzinárodné inštitúcie definujú ako príjem do 1,25 dolára (menej ako jedno euro) na osobu denne. Podľa údajov SB sa počet ľudí v extrémnej chudobe prepadol v roku 2010 na 21 percent svetovej populácie zo 43 percent v roku 1990.

Do roku 2030 len tri percentá
Bieda tak v roku 2010 stále postihovala asi 1,2 miliardy ľudí. Väčšina z nich sa koncentruje v subsaharskej Afrike a južnej Ázii.

Plán SB počíta s tým, že extrémna chudoba bude do roku 2030 zasahovať už len tri percentá globálnej populácie. Stratégiou je zamerať sa na na dolných 40 percent v každej chudobnej krajine a zabezpečiť, aby ich príjmy vzrástli počas stanovenej doby o 40 percent.

Nový cieľ sa pre Svetovú banky stane nástrojom na určovanie priorít v jej práci. Inštitúcia ho nastolila v čase, keď aparát OSN vypracúva vlastnú stratégiu znižovania chudoby po roku 2015. Na prelome tisícročia OSN vyhlásila cieľ znížiť extrémnu chudobu vo svete do roku 2015 na polovicu.

Rozvojové ekonomiky rastú v priemere tempom asi šiestich percent ročne. Ekonomický vzostup najľudnatejších krajín sveta ako Čína, India a Brazília vytiahol v minulých desaťročiach z chudoby stámilióny ľudí a ešte viac obyvateľov posunul do novej globálnej strednej triedy s príjmom od dvoch do desiatich dolárov na deň. S chudobou ale ďalej ťažko zápasia oblasti južnej Ázie a čiernej Afriky a krajiny postihnuté konfliktami, ako je napríklad Afganistan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:54