StoryEditor

Zarobil na Buffettovi. Čaká ho rekordný trest

19.07.2013, 00:00
Rekordná pokuta 14 miliónov dolárov a doživotný zákaz maklérskej práce.

Takýto prísny trest dostihol hviezdneho makléra z Wall Street Rajata Guptu, ktorý chcel zarobiť na odovzdaní prísne tajnej informácie o plánoch legendárneho miliardára Warrena Buffetta a ďalších investorov.

Gupta predával dôverné údaje z trezorov americkej banky Goldman Sachs, pre ktorú v tom čase pracoval. Ponúkal ich kontroverznému miliardárovi a manažérovi hedžových fondov Rajovi Rajaratnamovi. Tajné tipy mu dohadzoval celých desať mesiacov v rokoch 2007 a 2008.

Včera za to dostal najtvrdšiu pokutu, akú kedy uvalili na špičkového bankára.

„Ide o výstražný prípad pre top maklérov. Banke takéto niečo dokáže urobiť obrovské škody,“ povedal pre HN Jiří Tyleček, analytik českej spoločnosti X-Trade Brokers.

Pre bývalého šéfa gigantu Goldman Sachs znamená rozhodnutie regulačného úradu koniec jeho bankárskej kariéry. Rajat Gupta pyká za to, že prezradil prísne tajné firemné informácie. Ide pritom o prvý prípad odsúdenia finančníka na takomto vysokom poste. A to práve v banke, ktorá sa v roku 2008 spolupodieľala na vypuknutí krízy. „Ľudia na pozíciách ako Gupta podpisujú zmluvy o mlčanlivosti a nemôžu vynášať informácie. Ak to porušia, spôsobia tým vysoké škody a musia sa z toho zodpovedať,“ dodal Tyleček.

Kontroverzní spojenci
Guptovi sa stalo osudným dobré priateľstvo s Rajom Rajaratnamom, kontroverzným miliardárom a manažérom hedžových fondov Galleon Group. Keď sa celá kauza v banke Goldman Sachs prevalila, vyšlo na povrch, že Gupta s ním rozoberal vnútorné informácie bankového gigantu. Mali spolu hovoriť o miliardových investíciách banky či neverejných detailoch o jej finančných výsledkoch.

Rajat Gupta mal dokonca Rajaratnamovi odovzdávať tajomstvá z uzavretých zasadnutí orgánov Goldman Sachs. A to iba o niekoľko minút neskôr, ako sa udiali. Za to mal od miliardára dostávať peniaze.

Hra o miliardy
Experti hovoria o obrovských dosahoch takého konania. „Vysokí manažéri majú také informácie, že jej môžu urobiť škody za niekoľko miliónov dolárov,“ tvrdí Tyleček. Výsledkom je doteraz najtvrdšia pokuta pre človeka, ktorý sa mal spolupodieľať na finančnej kríze.

Biznismen indického pôvodu Gupta je doteraz najvyššie postaveným finančníkom, ktorý doplatil na svoje pochybné obchody v čase krízy. Dodával totiž Rajaratnamovi tajné tipy od marca 2007 do januára 2008. Išlo napríklad o správu, že investičný guru Waren Buffet naleje päť miliárd dolárov do Goldman Sachs. Rajaratnamovi to povedal tesne po zasadnutí vedenia banky 23. septembra 2008. Táto informácia bola o to závažnejšia, že v čase prehlbujúcej sa krízy bola na Wall Street každá investícia mimoriadne ostro sledovaná.

Zúčtovanie za prešľapy
Pre elitného 64-ročného newyorského bankára pritom nebolo rozhodnutie regulačného úradu prvým trestom. Ešte vlani ho súd v New Yorku poslal na dva roky za mreže s pokutou päť miliónov dolárov. Podal odvolanie, ktoré sa doteraz nevyriešilo. V súčasnosti je preto Gupta na slobode na kauciu.

Prichádzajú však aj ďalšie tresty. Aktuálny verdikt o obrej pokute padol včera v občianskoprávnej žalobe. Tú posudzoval americký regulačný úrad pre akciový trh.

Na úniky tajných vnútrobankových informácií však nedoplatil len Gupta, ale aj Rajaratnam. Rodáka zo Srí Lanky odsúdili na jedenásť rokov väzenia a vysoké pokuty už v roku 2011. Americký súd ho uznal vinným z vybudovania a riadenia jedného z najväčších systémov obchodovania s insiderskými informáciami v histórii USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:57