StoryEditor

Lídri sa hádali kvôli Fedu, Sýriu nevyriešili

06.09.2013, 10:31
Autor:
adpadp
Lídri G20 počas summitu venovali viac pozornosti menovej politike, ako rizikám ohľadne Sýrie.

Lídri najväčších ekonomík sveta, ktorí tvoria skupinu G20, počas summitu v Rusku zapálene debatovali ohľadne najväčších problémov súčasnosti. K dôležitým otázkam ohľadne budúcej menovej politiky Fedu a upadajúcim hospodárstvam rozvíjajúcich sa trhov sa pridala Sýria a hrozba rozšírenia ozbrojeného konfliktu, uviedol portál Bloomberg.

Krajiny BRICS v Peterburgu sľúbili, že vytvoria rezervu pozostávajúcu zo zahraničných mien v objeme sto miliárd dolárov, aby sa ochránili voči šokom, ktoré môžu v najbližších týždňoch otriasť svetovým hospodárstvom.
Práve rozvíjajúce sa trhy robili počas summitu vrásky na čele politikov, lebo krajiny, ktoré výrazne prispeli k tomu, že svet sa po globálnej finančnej kríze dostal z recesie, teraz čelia rapídnemú pádu domácich mien.

Práve plánované obmedzenie stimulov v rámci programu kvantitatívneho uvoľňovania im môže ublížiť ešte viac, preto sa lídri venovali najmä Fedu a možným dopadom budúcej monetárnej politiky Ameriky na svet, uvádza ďalej portál Bloomberg.

Možný rast konfliktu v Sýrii však môže trhom ublížiť oveľa viac, ako Fed. Obama, ktorý plánuje vojenský zásah, sa aj počas summitu snažil na svoju stranu dostať ďalších spojencov. Na stranu Ruska a Číny, ktoré sú proti americkému útoku, sa pridalo Taliansko a Nemecko, všetky štyri krajiny odporúčajú Amerike, aby nezasiahlia bez jednoznačného súhlasu Organizácie spojených národov.

Predstavitelia Číny a Talianska varovali, že vojenský zákrok v Sýrii môže vážne poškodiť globálnu ekonomiku. Krajiny síce debatovali o mnohých problémoch, nedospeli však k žiadnemu riešeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:21