StoryEditor

Šéf Facebooku s miliardovou charitou narazil. Vyhýba sa daniam, tvrdia kritici

12.12.2015, 23:00
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz

Ani prísľub 45 miliárd dolárov na dobročinnú činnosť nemusí kritikom zavrieť ústa. Teraz sa obuli do zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga, že sa tým môže snažiť vyhýbať plateniu daní. Mr. Facebook to odmieta.

Keď minulý týždeň šéf a zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg oznámil, že počas svojho života venuje spoločne so svojou manželkou Priscillou Chanovou na dobročinné účely 99 percent akcií, ktoré vlastní a ktorých hodnota je dnes zhruba 45 miliárd dolárov, prakticky všetci jeho krok oslavovali.

Suma, ktorú získa organizácia Chan Zuckerberg Initiative a ktorá by mala ísť na podporu rovnakých príležitostí pre všetky deti a financovanie projektov na rozvíjanie ľudského potenciálu, sa totiž rovná napríklad ročnému výkonu ekonomík krajín, ako je Turkménsko či Tanzánia.

Vzápätí sa však objavila kritika. Za názvom spoločnosti sa totiž nachádzajú písmená LLC, čo znamená spoločnosť s ručením obmedzeným.

Podľa kritikov tak najmladší miliardár v histórii nedáva peniaze dobročinnej nadácii, ale založil firmu, ktorá má dobročinnosť v popise práce.

Dokonca niektorí z nich, vrátane komentátorov periodík, ako je britský The Guardian, označili jeho krok skôr za snahu vyhnúť sa plateniu daní z predaja akcií. A mať tiež väčšiu kontrolu nad darovanými peniazmi.

Neziskovka nie je charita
Doterajšia prax medzi miliardári bola podľa denníka The New York Times skôr taká, že filantropi zakladali neziskové organizácie, ktorým prostriedky zverili.

Podľa amerických federálnych zákonov musia nadácie ročne na dobročinné účely vynaložiť minimálne päť percent zo spravovaných peňazí.

Oproti tomu forma, ktorú zvolil Zuckerberg a ktoré sa stáva čoraz obľúbenejšou aj medzi ďalšími filantropmi, mu dovoľuje využívať časť výhod klasickej firmy. Napríklad platí obmedzené ručenie všetkých spoločníkov, nemusí sa odvádzať daň pri likvidácii spoločnosti a nie je nijako obmedzené vlastníctvo ďalších firiem.

Najväčšou výhodou je ale oveľa väčšia kontrola riadenia. Napríklad vďaka tomu môže miliardár so svojou ženou ľahšie investovať do podnikov, ktoré síce môžu "zlepšovať svet", ale napriek tomu ide o klasické firmy, ktorých cieľom je zisk. Forma LLC firmy Zuckerbergovi takisto nebráni podporovať politické aktivity. Tiež zisk môže Zuckerberg rozdeliť len podľa svojho uváženia.

Medzi ďalšie výhody potom patrí napríklad aj to, že v prípade žaloby na Chan Zuckerberg Initiative je súkromný majetok miliardárskeho paru z takéhoto sporu vyňatý.

"V zásade môže Zuckerberg robiť s peniazmi spoločnosti s prídomkom LLC čokoľvek, čo by mohol robiť aj so svojimi vlastnými finančnými prostriedkami," komentoval krok právny expert James Kwak z University of Connecticut School of Law.

Zuckerberg nie je jediný, kto využil túto právnu formu na podporu dobročinných cieľov. Podobne sa zachoval spoluzakladateľ online trhoviska eBay Pierre Omidyar či vdova po zakladateľovi spoločnosti Apple Laurene Powell Jobsová.

Zuckerberg to odmieta
Sám Zuckerberg reagoval na obvinenia tak, ako je jeho zvykom, teda na Facebooku. Na svoj profil napísal, že darovanie prostriedkov charite je úžasné, ale nie je to jediná cesta, ako liečiť choroby, vzdelávať chudobných a všeobecne zlepšovať svet.

"Nevyplývajú nám žiadne daňové výhody z toho, že naše akcie prevedieme na Chan Zuckerberg Initiative. Ak by naša spoločnosť s ručením obmedzeným akcie predávala, budeme rovnako platiť kapitálovú daň ako ktokoľvek iný," napísal Zuckerberg v reakcii na obvinenia.

Tomu, že sa objavujú špekulácie o daňovej optimalizácii zo strany majiteľa Facebooku, sa nedá úplne čudovať. Napríklad britská pobočka sociálnej siete rieši škandál, keď podľa médií mala zaplatiť na daniach len 4327 libier. Firma totiž umelo vytvorila účtovnú stratu.


 

01 - Modified: 2007-12-05 20:22:43 - Feat.: 0 - Title: Samsung začne vyrábať skôr
01 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 02 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 03 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Aj vďaka vašej pomoci môžu detské nemocnice dopriať deťom pocit domova 04 - Modified: 2023-12-14 08:50:24 - Feat.: - Title: Užite si vianočnú atmosféru pri stromčeku v Auparku a urobte radosť deťom z domova 05 - Modified: 2023-10-17 09:56:53 - Feat.: - Title: Kazmove milióny budú padať z neba. Bankovky vyhodí z vrtuľníka niekde nad Českom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:33