StoryEditor

Obama sa zhodol s Merkelovou. Demonštranti sa búrili proti mocným

07.06.2015, 10:49
Dnes sa začalo dvojdňové stretnutie lídrov najsilnejších krajín. Summit sprevádzali protesty.

Dianie na summite G7 v Bavorsku sledoval redaktor Ján Meľuch.

 

 

Sankcie Západu voči Rusku by mali zostať v platnosti, kým nebude plne implementovaná dohoda o prímerí na Ukrajine, zhodli sa dnes americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Dvojica sa stretla súkromne pred začiatkom schôdzky skupiny G7 v Nemecku, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na Biely dom.

Obama a Merkelová sa zhodli, že "doba trvania sankcií by mala byť jasne podmienená plnou implementáciou minských dohôd Ruskom a rešpektovaním ukrajinskej zvrchovanosti".

Zhodné vyhlásenie šéfa Bieleho domu a kancelárky podľa DPA naznačuje, že obaja lídri sa pokúšajú znížiť napätie medzi Washingtonom a Berlínom, ktoré sa vynorilo po tvrdeniach o americkej špionáži v Nemecku i Európe.


Ako sa postaviť k "agresii" Ruska na Ukrajine, ale aj k hrozbám vyplývajúcim z extrémizmu a klimatických zmien sú témy, o ktorých budú dnes a v pondelok hovoriť svetoví lídri na summite v nemeckom Bavorsku, povedal pred začiatkom schôdzky skupiny G7 americký prezident Barack Obama.

"V nasledujúcich dvoch dňoch budeme na zámku Elmau diskutovať o našej spoločnej budúcnosti; o svetovej ekonomike, ktorá vytvára nové pracovné miesta a príležitosti; udržaní silnej a prosperujúcej Európskej únie; nastolení nového transatlantického partnerstva; postaveniu sa k agresii Ruska na Ukrajine; boji s hrozbami vyplývajúcimi z terorizmu a klimatických zmien," v meste Krün neďaleko zámku Elmau to povedal šéf Bieleho domu, ktorého sprevádzala hostiteľka summitu nemecká kancelárka Angela Merkelová


Protesty proti summitu G7. Snímka: HN/Pavol Funtál

"Vo všetkých týchto záležitostiach sme všetci vďační za partnerstvo a vedenie našej kancelárke Angele Merkelovej," povedal Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

Dvojdňový summit lídrov skupiny hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7 sa za prísnych bezpečnostných opatrení začína dnes na zámku Elmau v bavorskom okrese Garmisch-Partenkirchen, približne 100 kilometrov južne od Mníchova.

Sledovali sme online:

15.35 Koniec dnešných protestov

Demonštranti sa už vrátili do svojho tábora, situácia bola pokojná, policajti ich odprevadili na „svoje miesta.“ Protesty budú pokračovať v pondelok počas druhého dňa summitu lídrov G7.

15.14 Obama si to užíval

Zatiaľ čo demonštranti protestovali proti summitu G7, tak americký prezident Barack Obama ochutnával na zámku bavorské pivo.

14.50 "Politika pre ľudí, nie pre trhy"

Aktivisti narazili na bezpečnostné zátarasy, pri ktorých hliadkovalo približne 100 policajtov. Dav skandoval heslá ako "Sloboda a mier, zastavte G7!" a mávali transparentmi s nápismi ako "Politika pre ľudí, nie pre trhy". Situácia v mieste konania summitu je podľa bezpečnostných zložiek relatívne pokojná.


Protesty proti summitu G7. Snímka: HN/Pavol Funtál

14.37 Proti sankciám
Demonštranti hovorili aj o Rusku. Súdiac podľa červených vlajok, tak sa vyjadrili proti sankciám. Okolo davu išla ďalšia skupina. Chvíľu to vyzeralo, že sa idú zraziť, polícia však mala všetko pod kontrolou.

14.04 "Povedzte to nahlas, povedzte to jasne

Demonštranti hovorili v uliciach mesta aj o utečencoch. "Povedzte to nahlas, povedzte to jasne. Utečenci sú u nás vítaní."

13.30 Dav tlieskal hlavnému spíkrovi
Hlavný spíker protestu hovoril, že sú proti tomu, aby lídri rozhodovali za ľudí. Ostatní začali tlieskať. Oslovení ľudia sa prikláňajú na stranu demonštrantov. Dav sleduje aj množstvo miestnych obyvateľov, situácia v Ga-Pa je pokojná, k násilnostiam zatiaľ nedošlo, polícia ma demonštrantov pod kontrolou.

13.14 Polícia naviguje dav

Dav ľudí sa presúva k zámku, kde sa koná summit G7. K jeho blízkosti sa však nedostanú. Polícia naviguje dav, kadiaľ má ísť. Demonštranti kričia po meste, aby o ľuďoch nerozhodovali siedmi lídri, ale nech to nechajú na nich. "Blokujeme summit G7," kričia demonštranti.

12.58 "Bojujme proti G7"

Demonštranti rozdávajú letáky, na ktorých je komunistická hviezda a nápis: „Bojujme proti G7. Spoločne bojujme proti kapitalizmu, rasizmu a vojne.

12.42 Megafóny v rukách

Demonštranti smerujú na pešiu zónu. Sprevádza ich polícia a pripravení sú aj ťažkoodenci. Zhruba tisíc ľudí protestuje, viacerí z nich majú megafóny. Nemajú radi novinárov a správajú sa k nim agresívne.

12.27 Hlavné témy summitu

Hlavnými témami summitu G7 budú agresia Ruska na Ukrajine, hrozby vyplývajúce z extrémizmu a klimatické zmeny.

12.14 Obama s Merkelovou dorazili na summit lídrov G7

11.53 V centre Mníchova je množstvo hliadok

V centre Mníchova je množstvo policajných hliadok. Strážia mesto na summite G7.

11.24 Demonštranti protestujú pred summitom G7

10.54 Lídri sa už schádzajú, na letisko dorazil Cameron
Lídri ekonomických veľmocí sa už schádzajú na v dejisku kľučového summitu G7. Britský premiér David Cameron sa na letisku vítal s premiérom Bavorska Horstom Seehoferom.

01 - Modified: 2007-06-19 15:49:00 - Feat.: 0 - Title: Lekári a sestry demonštrovali vo Varšave za vyššie platy
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:37