StoryEditor

Katastrofa je zažehnaná. Investorom začali Vianoce

21.10.2013, 00:06
Amerika schválila navýšenie dlhového stropu. Čo môžeme tento týždeň očakávať na trhu? Čítajte nový seriál na Finwebe.

Zdá sa, že pre akciových investorov už Vianoce začali. Začali s tým, ako sa vyriešil problém na americkej politickej scéne a všetky katastrofické scenáre sa stali minulosťou. Kvantitatívne uvoľňovanie pokračuje neobmedzeným tempom a mnohí investori veria, že Fed túto darčekovú sezónu neskráti a ponechá ju minimálne do konca roka.

Aj keď sa ešte pred pár dňa mi zdalo, že postoj republikánov a demokratov je radikálne odlišný a ani jedna strana nechce ustúpiť, o päť dvanásť sa nakoniec dohoda dosiahla. Americkí politici nechceli riskovať ďalšie zníženie ratingu krajiny, tak ako sa to stalo v roku 2011, a preto sa poponáhľali s uzavretím dohody, ktorá jednoznačne vyznela v prospech demokratov. Zároveň sa vytvorila komisia, ktorá bude hľadať možnosti dlhodobého zníženia vládnych výdavkov. Problém bol odsunutý o 3-4 mesiace, a až potom začne repríza poslednej melodrámy. Dovtedy však je čas na ďalší rast akcií a oslabenie dolára - čas na pokračovanie súčasných trendov.

Od kedy prišlo pred rokom ku každomesačnému nelimitovanému kvantitatívnemu uvoľňovaniu v podobe QE3+, americký akciový index S&P500 získal na hodnote takmer 25%. To, čo je zaujímavé je, že tento rast výborne koreluje s tempom rastu bilancie Fedu. Je to veľmi dobrou ukážkou toho, že výkonnosť akciových trhov je primárne závislá od stimulov centrálnej banky. Peniaze z kvantitatívneho uvoľňovania končia v akciách a nie v reálnej ekonomike, ako by si politici želali.

Investori nemôžu chcieť viac ako čerstvo vytlačené peniaze Fedu prúdiace do finančných aktív. Pokiaľ bude kvantitatívne uvoľňovanie súčasným tempom pokračovať, zažehnanie politickej krízy prináša pokračovanie rastovej trajektórie bilancie Fedu a následne rastu akcií a poklesu hodnoty dolára. Až náznaky QE taperingu, čiže znižovania objemu nákupov môžu opäť spôsobiť obavy o nafúknutú hodnotu amerických akcií a naopak podhodnotený dolár.

A preto najbližšie týždne budeme opäť svedkami odhadovania toho, ako americké ekonomické dáta môžu ovplyvniť rozhodnutie znížiť QE. Utorkové čísla z trhu práce budú hrať prím. V každom prípade však veľká väčšina analytikov poukazuje na to, že rozpočtové provizórium v USA znížilo ekonomický rast v poslednom kvartáli z 2,5% na 2,0%. Predpokladajú preto, že Fed v októbri nepríde s QE taperingom. Dokonca mnohí hovoria aj o tom, že sa to nestane ani na ďalšom decembrovom zasadnutí Fedu, keďže už od januára začne americkú centrálnu banku kormidlovať Yellenová. Dôvody na opatrnosť pri investovaní pre najbližšie mesiace sa tak strácajú.

Odhadovaný rast americkej a rovnako aj svetovej ekonomiky však za posledné obdobie výrazne klesá a poukazuje na obrovskú divergenciu medzi finančnými trhmi a ekonomickou realitou. Obavy o začatie uťahovania opasku Fedom môžu byť preto hrozivým znamením pre finančné trhy. Avšak dovtedy je pre ich rast ešte času dosť.

 TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

01 - Modified: 2005-08-01 07:20:27 - Feat.: 0 - Title: Policie prověřuje další ztrátové obchody KB s Barakem Alonem
01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:46