StoryEditor

Gréci potrebujú veľkorysosť. Skúsme to

27.07.2015, 00:00


Už vyše mesiaca je Grécko na prvých stránkach médií. O boji tejto krajiny s veriteľmi sme napísali množstvo strán, urobili sme niekoľko rozhovorov a zistili veľa zaujímavých faktov. Rozprávali sme sa s ekonómami, s obyčajnými Grékmi aj so Slovákmi žijúcimi v Grécku. Všetci hovorili jedno. Grécko potrebuje hlboké ekonomické a sociálne reformy, úľavy z dlhov a sociálny zmier. Zatiaľ nemá ani jedno.

Väčšina Slovákov má voči Grékom jasný postoj. Nechce im naďalej finančne pomáhať, pretože majú pocit, že doterajšia pomoc sa spláchla a bohatší Gréci si ju od chudobnejších Slovákov nezaslúžia. Slováci až takí chudobní oproti Grékom nie sú. Na jednej strane Slovák má polovičný priemerný dôchodok aj mzdu ako bežný Grék. Na druhej strane pri parite kúpnej sily sme už Grékov predbehli pred dvoma rokmi. Mieru nezamestnanosti máme tiež oveľa nižšiu ako Grécko a naša ekonomika rastie oveľa rýchlejšie ako tá grécka. Napokon „bohatší“ Gréci musia z vyšších platov a penzií platiť aj vyššie náklady na život. V Grécku je takmer všetko od mlieka, piva až po elektrinu drahšie ako na Slovensku.

Na pochopenie gréckych pocitov sa skúste vžiť do kože Gréka, ktorý si päť rokov uťahuje opasok. Áno, Gréci naozaj v posledných rokoch šetrili, i keď nie dostatočne a s odporom. V krajine sa konkurencii otvorili niektoré profesie ako taxikári, znižovali sa platy aj dôchodky a prepúšťalo sa v štátnej správe. Lenže reformy sprevádzali neustále protesty verejnosti a odborárov. Realita je taká, že platy aj dôchodky v Grécku naozaj klesli, ale z nereálnych výšok, kam vystúpili pred krízou. Grécki politici podplácali voličov a tí ich s radosťou volili. Keď vám niekto sľúbi, že šetrenie sa skončí a čakajú vás svetlejšie zajtrajšky, zvolíte ho. Populistická strana Syriza presne to urobila. Lenže narazila na tvrdú realitu. Neústupných veriteľov na čele s Nemeckom. Grécka vláda hrala vabank a prehrala. Sklonili hlavy a prijali tvrdé reformné podmienky veriteľov.

Teraz už zostáva iba dúfať, že reformy v Grécku uvedú aj do praxe. Ekonómovia tomu veľmi neveria a predpovedajú, že dlhová kríza sa vráti skôr či neskôr, ak sa Grékom dlhy neodpíšu. Nový záchranný program pre Grécko obsahuje aj investičný plán. Ten by mal pomôcť ekonomike dostať sa z recesie. Otázne je, či do Grécka s neistou politickou scénou prídu investori. Gréci však ostávajú odhodlaní. „Sme pripravení na šetrenie, už sme si na to zvykli. Ale uťahovanie opaskov by sa nemalo skončiť hladom či občianskymi nepokojmi,“ hovorí pre HN Soti Triantafyllou, grécka historička.


Veľké porovnanie: Život Gréka a Slováka

Gréci zarábajú viac, ich životná úroveň na rozdiel od Slovákov klesá

Reportáž priamo z aténskych ulíc: Vôbec si nežijeme na vysokej nohe

Slováci, skúste to s nami ešte vydržať

Hitparáda gréckych nezmyslov:40 učiteľov na desať žiakov, odstupné 200-tisíc eur i dôchodok v päťdesiatke

Pokiaľ Gréci splácajú, Slováci na nich platiť nemusia 

Korene gréckej krízy: štedré vlády a slepí finančníci

01 - Modified: 2007-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z politiky do futbalu PLOCHA
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:54