StoryEditor

Sólový hráč Petr Kellner sa postaral o odchod roka

23.06.2014, 00:00
Analýza. Najbohatší Čech predáva svoj podiel v EPH v správnom čase. Energetika už totiž nemá rásť tak rýchlo ako doteraz.

Keď pred piatimi rokmi vstúpil najbohatší Čech Petr Kellner do vtedy ešte len vznikajúceho Energetického a průmyslového holdingu (EPH), vyvolal tým veľké prekvapenie. Muž, ktorého majetok sa odhaduje na 11,4 miliardy dolárov, totiž nezvykne mať v biznise partnerov.

Teraz sa však aj táto výnimka končí. Petr Kellner ohlásil koncom minulého týždňa odchod z EPH. Svoj podiel predáva za 1,1 miliardy eur. Keďže holding aj Kellnerovo finančné impérium PPF o dôvodoch odchodu mlčia, HN vám prinášajú tri fakty, ktoré mohli pri tomto kľúčovom rozhodnutí zavážiť.

1. Petr Kellner vstupoval do EPH s tým, že firmu na nohy postaví Daniel Křetínský, top manažér J&T. Motívy oboch biznismenov však boli rozdielne. Kým pre Křetínského je energetika srdcovou záležitosťou, Kellner sa vždy správal ako finančný investor. „Do tohto obchodu šiel čisto s vidinou zárobku,“ potvrdzuje Igor Mesenský, partner v poradenskej spoločnosti TPA Horwath.

Kellner teraz dokázal svoj inštinkt investora, ktorý presne vie, kedy z obchodu vycúvať. Energetika je totiž stále zaujímavý biznis, no v nasledujúcich rokoch nebude taká rastová ako doteraz. „Veľká časť firiem bola kúpená na akvizičný úver. Vzhľadom na to, že sa čaká rast úrokových mier, dá sa predpokladať aj nižší rast hodnoty EPH ako dosiaľ,“ vysvetľuje Michal Mišun, partner v poradenskej spoločnosti Redbaenk.

Aj preto je podľa neho pre Kellnera ideálny čas naexit. Za svoj podiel v EPH získa 1,1 miliardy eur. Ide teda o jeden z najvýnosnejších obchodov, aké kedy zrealizoval. Podľa portálu motejlek. com bol v Kellnerovej kariére výhodnejší už len jeden obchod – predaj Českej pojišťovny.

2. Petr Kellner chce posilniť svoje pôsobenie v telekomunikačnom segmente. Aj preto sa vzdáva podielu v energetickom holdingu. Vlani totiž PPF oznámil, že od španielskeho telekomunikačného gigantu Telefónica kupuje slovenského a českého operátora O2.

Kellner sa tým postaral o telekomunikačný biznis roka. „Odchod akcionára z EPH vnímame tak, že sa skôr začína orientovať na telekomunikačné odvetvie,“ reagoval Stanislav Jurikovič, hovorca ministra hospodárstva.

3. Pretrvávajúci rusko-ukrajinský konflikt ohrozuje práve energetický segment v Európe. Napriek tomu nie je skutočným dôvodom Kellnerovho odchodu z EPH. „Problémy na Ukrajine sa začali neskôr a žiadnym spôsobom situáciu neovplyvnili. Naša dohoda je staršia,“ povedal pre HN Daniel Křetínský.

Za pravdu mu dáva i veľkosť samotnej spoločnosti. Odchod spolumajiteľa skupiny, ktorá je tržbami druhá najväčšia v Česku hneď za pološtátnym gigantom ČEZ, sa totiž nedá zrealizovať počas pár týždňov.

O tom, že za Kellnerovým odchodom stojí spor medzi Rusmi a Ukrajincami, sa začalo špekulovať z jednoduchého dôvodu. Najbohatší Čech je známy svojimi nadštandardnými kontaktmi v Rusku. Po nedávnom uzavretí dohody, že slovenský prepravca plynu Eustream (dcérska firma SPP, ktorej spolumajiteľom je práve EPH) má časť plynovodu využiť v obrátenom smere na zásobovanie Ukrajiny, sa objavili názory, že sa to rozhodne nebude páčiť Kremľu.

01 - Modified: 2006-07-06 09:24:00 - Feat.: 0 - Title: Fico frankofónne média nepresvedčil
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:08