StoryEditor

Čakanie na toľko potrebnú infláciu (komentár)

18.08.2015, 11:55
Európska ekonomika zrýchľuje, zlepšuje sa nálada ako firiem, tak domácností.

Tlač nových eur nepoľavuje a predsa inflácia, ktorá by reálne vymazala dlhy tých zadlžených, do Európy neprichádza. Už minulý týždeň sme sa dozvedeli, že v EÚ respektíve v eurozóne zotrváva inflácia na 0,1 a 0,2 percenta.

Teda veľmi ďaleko od cieľa ECB, ktorá sa snaží tlačou peňazí dodávať likviditu a zlacňovať peniaze v prospech tých zadlžených, však bez väčšieho úspechu pokiaľ ide o infláciu. Hlavným problémom totiž zostáva znižujúci sa objem úverov, ktoré si berú firmy aj domácnosti v bankách vo väčšine krajín eurozóny. Nové peniaze tak zatiaľ len zvyšujú likviditu vo finančnom sektore, držia výnosy aktív blízko dna a de facto umožňujú hladké - a tak obľúbené - deficitné financovanie štátov naprieč Európou.

A ako sa zdá infláciu neprinesú ani ďalšie mesiace. Klesajúce ceny surovín, spomaľovanie čínskeho rastu a nakoniec devalvácia tamojšej meny spolu s trvajúcim ruským embargom alebo aj pomalým rastom miezd budú fungovať ako brzda akémukoľvek inflačnému zdvihnutiu.

Dvojpercentný inflačný cieľ zostane zatiaľ v nedohľadne a tak ako útecha zostane jadrová inflácia (bez zahrnutia energií), ktorá sa aspoň v EÚ drží blízko jedničky. Pre zaujímavosť stojí sa pozrieť na extrémy, teda, ktoré ceny skutočne citeľne rastú a ktoré naopak rýchlo klesajú. Príkladom prvého sú cigarety, ilustráciou druhého je vykurovací olej. Ani jedno z toho nemá moc čo do činenia s tlačiarenskou aktivitou ECB.

Forex

Dolár po sklamaní zo zlého výsledku podnikateľskej nálady v štáte New York korigoval nad 1,11 EUR / USD, však negatívny sentiment na trhu príliš dlho nevydržal a dolár sa vrátil pod túto hranicu podporený rastom dôvery staviteľov rodinných domov (NAHB). Naproti tomu euru nepomohli informácie o očakávanom hlasovanie o dôvere vlády v Grécku.

Tamojší premiér zatiaľ nemá stopercentnú podporu svojej vlastnej strany a spoliehať na opozíciu tentoraz nemôže. V situácii, keď sa blíži spustenie tretieho veľkorysého balíka finančnej pomoci Grécku, to nie je rozhodne povzbudivá správa, zvlášť keď má už vo štvrtok Grécko splatiť časť dlhu ECB. Okrem toho Nemecko stále trvá na participácii MMF v rámci tretej vlny pomoci a MMF zase trvá na nejakej forme reštrukturalizácie gréckeho dlhu. Napätie teda bude cítiť až do poslednej chvíle.

Dnešný ekonomický kalendár nie je natoľko zaujímavý, aby rozhýbal trhy a tak hlavná pozornosť bude smerovať na zajtrajší zápis FOMC (výbor Fedu), ktorý možno zvýši pravdepodobnosť septembrového zvýšenia sadzieb.

Česká mena včera zostala prikovaná na úrovni 27,02 EUR / CZK a nič s ňou nepohlo ani jedným smerom. Naproti tomu forint i zlotý včera vďaka pozitívnym vyhliadkam oboch ekonomík nadobúdali na sile. Horšie správy z poľskej ekonomiky z minulého týždňa sú tak zabudnuté a trh vsádza na ďalšie zlepšenie výsledkov hospodárstva.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:05