StoryEditor

Amerika sa rozdeľuje. Stredná trieda mizne

24.08.2013, 13:30
Horšie ako Watergate. USA sú rozdelené ako nikdy predtým, hrozí demagógia.

Ani počas honu na komunistov v 50. rokoch, v období bojov za občianske práva v 60. rokoch alebo v čase vietnamskej vojny a aféry Watergate nebola americká spoločnosť tak rozdelená, ako je tomu teraz. Tvrdí to vo svojom článku Robert B. Reich z University of California.

Sovietsky zväz už neexistuje, studená vojna skončila. Boj za občianske práva pokračuje, ale už sa vytvorila čierna stredná trieda a máme aj čierneho prezidenta.

Vojny v Iraku a Afganistane boli kontroverzné, mladí Američania už ale nie sú nútení ísť do vojny proti svojej vôli.

Aj napriek tomu ale na Američanov dolieha zloba a nespokojnosť ako nikdy predtým. Pohŕdajú snáď všetkými veľkými inštitúciami, vrátane vlády, médií i firiem. Domnievajú sa, že celý národ sa uberá zlým smerom. A polarita v spoločnosti neustále rastie.

Podľa odborníkov sa rozdiel medzi priemerným voličom republikánov a priemerným voličom demokratov prehĺbil najviac od 20. rokov minulého storočia. Svoj podiel na tom určite nesú médiá.

Nedávno som v jednej televízii debatoval s republikánskym ekonómom a producentka relácie mi počas prestávky povedala, že by som mal byť nahnevanejší. Namietal som, že nechcem, ale dozvedel som sa, že "diváci surfujú po jednotlivých kanáloch a zastavia sa len pri súbojoch gladiátorov".

Zabudli sme tiež na dobu, kedy sme ťahali za jeden povraz - Veľkú depresiu či druhú svetovú vojnu. Vtedy sme boli závislí jeden na druhom a chápali sme, ako veľmi si navzájom dlhujeme.

Korene problému sú ale podľa mojej mienky ekonomickej povahy. V období medzi druhou svetovou vojnou a 70. rokmi sa ekonomika zdvojnásobila. To isté platí o príjmoch širokej spoločnosti.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Fed obmedzí nákupy už v septembri

Postaví ekonóm z Chicaga Indiu na nohy?

Podrobnejšie o európskom oživení

Počas posledných tridsiatich rokov ale stredná trieda strácala, v reálnom vyjadrení ležia teraz platy u mužskej časti populácie nižšie než v roku 1980. K tomu sa vyčerpali mechanizmy, ktoré tento vývoj tlmili. Patria medzi ne hypotéky, rastúci počet pracujúcich matiek či dlhší pracovný čas.

Koncentrácia bohatstva u jednej časti spoločnosti je naopak najvyššia za posledných 90 rokov. Ľudia sa domnievajú, že celá hra je zmanipulovaná a sú nahnevaní. V minulosti dochádzalo bežne k tomu, že z takejto situácie ťažili demagógovia. Nemali by sme zatvárať oči pred tým, ako nebezpečné je súčasné rozdelenie Spojených štátov.

Autorom je Robert B. Reich z University of California. (Zdroj: robertreich.org)

 

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:58