StoryEditor

Japonsko našlo kľúč k záchrane. Ženy

20.09.2013, 16:12
Autor:
dujduj
Ekonomika Japonska sa už niekoľko rokov nachádza vo vážnych problémoch. Tie môžu vyriešiť ženy.

Záchranou japonskej ekonomiky nie sú ani jeho rybári a ani hi-tech technológie. Krajina musí využiť demografický potenciál japonských žien. Tie môžu byť kľúčom k ekonomickému obratu.

Japonsko bojuje už niekoľko rokov s defláciou a jeho hospodársku krízu stupňuje zmenšujúca sa pracovná sila. Tieto problémy sú výsledkom rýchlo starnúcej populácie a spomaľovania pôrodnosti.

Zároveň je však krajina domovom pre milióny pracujúcich vzdelaných žien.

Ženy sú "skrytý majetok Japonska," povedala Kathy Matusi z Goldman Sachs, ktorá skúmala úlohu žien v Japonsku za viac ako desať rokov.

Miera zamestnanosti žien v Japonsku sa pohybuje na úrovni 60 percent, čo je oveľa menej ako 80 percentná zamestnanosť u mužov. Ak by zamestnanosť žien vzrástla len o pár bodov, malo by zvýšenie produktivity veľký vplyv na posilnenie rastového potenciálu Japonska. Japonky majú tendenciu nakupovať viac ako muži a viac žien v práci by znamenalo zvýšenie disponibilných príjmov a výdavkov.

Tento problém si našťastie uvedomujú aj politici. Ministerský predseda Šinzo Abe v apríli vyhlásil, že japonské ženy sú najmenej využitý zdroj Japonska. A načrtol niekoľko plánov na zvýšenie počtu žien na trhu práce. Tieto ciele sú súčasťou Abenomics, politiky, ktorá obsahuje celý rad vládnych výdavkov, stimulov centrálnej banky a štrukturálnych reforiem, ktorých cieľom je podporovať rast.

Abe uviedol, že ženy musia do roku 2020 obsadiť 30 percent vedúcich pozícií vo všetkých firmách. Spoločnosti by mali menovať aspoň jednu ženu ako vedúceho pracovníka. Ďalším cieľom je zvýšenie zamestnanosti žien aspoň o päť percent vo veku 25 až 44 rokov. Iné reformy majú podporiť potreby rodiny. Ide najmä o a rozšírenie kapacít materských škôl a predlženie materskej dovolenky z jedného roka na tri.

Stanovené ciele však nemusia byť dostatočné. Momentálne prestalo pracovať po narodení prvého dieťaťa takmer 70 percent žien.

Japonskí muži dostávajú o 28 percent vyššie platy ako ženy. Aj keď sa tento rozdiel oproti minulosti výrazne znížil, stále je výrazne vyšší ako v iných rozvinutých krajinách.

Zmena daňového systému môže byť podľa ekonóma HSBC Izumi Devaliera začiatkom zlepšenia ekonomickej situácie Japonska. V súčasnosti si môže rodina odpočítať druhý príjem len v prípade, ak nedosahuje výšku 10 000 dolárov ročne. Toto je prekážka pre manželov, ktorí chcú pracovať viac.

Vláda musí podľa Devaliera vytvoriť prostredie, aby manželia mohli mať dieťa a zároveň stále pracovať. "Japonsko musí zmeniť svoju kultúru myslenia, ktorá uprednostňuje muža ako živiteľa rodiny," dodal Devalier.

01 - Modified: 2005-06-09 12:08:59 - Feat.: 0 - Title: MESA 10: separovaný zber odpadov PET fliaš je lacnejší, zálohovaný účinnejší
01 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 05 - Modified: 2024-03-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Južná Kórea smeruje k postupnému vymretiu. Prečo ženy nemajú a nechcú mať deti?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:50