g20_cina_reuters
StoryEditor

Svetový obchod prvýkrát od krízy klesol. Vďaka Číne (+prehľad trhov)

Hodnota tovarov, ktoré prekročili hranice štátov v minulom roku v dolárovom vyjadrení klesla o takmer 14 percent, tvrdí holandská organizácia Bureau of Economic Policy Analysis. Ide o prvý pokles medzinárodného obchodu od roku 2009. Väčšina poklesu ide na vrub spomalenia sa čínskej ekonomiky a ďalších rozvíjajúcich sa krajín.

V objemovom vyjadrení nie sú štatistiky až tak čierne - svetový obchod rástol o 2,5 percenta, čo je však pomalšie tempo ako bol rast svetovej ekonomiky, ktorý je odhadovaný na vyše tropercentné tempo za minulý rok. Celkovo to však znamená to, že ak slabosť medzinárodného obchodu pretrvá, aj ekonomický výhľad na tento rok nesie v sebe viac rizík ako sa pôvodne očakávalo. 

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy si vo štvrtok pripísali solídne zisky, keď investori reagovali na sériu pozitívnych firemných výsledkov a odvrátili svoju pozornosť z kolísavého vývoja cien ropy, ktoré sa počas európskych obchodných hodín pohybovali v červených číslach. Darilo sa aj amerických akciovým trhom, ktoré naviazali na svoje stredajšie zisky, keď ich v rate podporil mierny odraz cien ropy.

Dlhopisové trhy
Európske vládne dlhopisy pokračovali v raste, keď ich výnosy nadol tlačili pretrvávajúce očakávania, že Európska centrálna banka pristúpi k rozšíreniu stimulov. Výnos 10-ročného nemeckého dlhopisu klesol už na 13 bázických bodov, len 5 bázických bodov od historických miním z apríla 2015. Rástli aj ceny amerických vládnych dlhopisov, kde napriek obratu na trhu s ropou a apetítu investorov po rizikovejších aktívach investori kupovali bezpečný americký dlh.

Komoditné trhy
Vo štvrtok sa darilo aj zlatu, ktorého spotová cena však rástla z technických dôvodov, pričom na futures trhu zlato oslabilo z dôvodu pozitívnej nálady na akciových trhoch. Ropa so zo začiatku obchodovania pohybovala v mínusovom teritóriu keď európska ropa Brent ako aj americká ropa WTI odpísali asi jeden dolár, avšak ku koncu dňa sa cenám ropy podaril obrat. Pomohli k tomu správy, že členovia kartelu OPEC a Rusko sa dohodli na stretnutí v marci, s cieľom celoplošne zmraziť produkciu ropy na januárových hodnotách.

Devízové trhy
Zisky na európskych a amerických akciových trhoch pomohli americkému doláru, keď investori ustupovali od bezpečných mien ako jen či euro. Doláru sa voči euru podarili však len minimálne zisky, pričom európska mena zotrvala na hodnote 110 dolárových centov, keď naďalej narastali obavy, či FED bude schopný zvýšiť sadzby už na marcovom zasadnutí alebo či vôbec ich bude schopný zvýšiť v tomto roku.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:09