StoryEditor

Získavanie pracovnej sily sa na Slovensku zhoršuje

29.02.2016, 23:00
Autor:
mnmn

Prečo sa práve závod Embraca na východe Slovenska stal takým úspešným?
Závod v Spišskej Novej Vsi má jedno špecifikum. Vyrába štyri rôzne typy kompresorov pre tri rôzne druhy segmentov trhu. Vieme pokryť domáce chladenie, komerčné aplikácie a distribúciu so servisným trhom. Preto naši ľudia za 17 rokov výroby získali komplexné skúsenosti, v čom je naša prednosť. Výhodou pre nás je i to, že mnoho z nich vo firme pracuje desať a viac rokov. Vedomosti tak ostávajú vo fabrike. Vybavili sme si technologické stredisko, sami si vyvíjame kompresory cez veľké projekty. Momentálne u nás bežia tri. Takto si udržiavame vysokokvalifikovaných ľudí oproti iným závodom, kde len montujú alebo kompletujú výrobky, ktoré vymyslí niekto iný. Vieme ich takto motivovať. V tomto spočíva sila nášho závodu. Verím preto, že sa nám úspešne podarí vytvoriť technologické centrum pre komerčné chladenie, ktoré bolo vždy našou ambíciou.

Brazílska centrála sa rozhodla pre viaceré veľké investície na Slovensku. V Košiciach firma otvorila napríklad centrum zdieľaných služieb. Čím ste ich presvedčili?
Predvlani v decembri som bol v Brazílii, kde sa rozprávalo o tom, že niečo podobné vznikne v Mexiku. Načal som preto tému. Pýtal som sa, prečo nebude práve na Slovensku. Sídli tu množstvo firiem, ktoré majú takéto centrá práve u nás. Keď porovnávali Spišskú Novú Ves s mestami ako Monterrey v Mexiku alebo Pekingom v Číne, tak sme, samozrejme, vždy ťahali za kratší koniec už len z hľadiska infraštruktúry, vysokých škôl či dostupnosti pracovnej sily. Ale keď som ukázal na možnosti Bratislavy a hlavne Košíc, ktoré naši manažéri poznali, tak po analýze zistili, že Slovensko je na takúto investíciu vhodné. Veľkú rolu zohráva aj skutočnosť, že už 17 rokov majú dobré skúsenosti s biznisom u nás. Slovensko má v oblasti zdieľaných služieb tradíciu a rastie v nej, na druhej strane firma mala zase dobrú skúsenosť zo závodu v Spišskej Novej Vsi.

Ako hodnotíte podnikateľské prostredie na Slovensku?
My sme firma orientovaná na vývoz, preto pre nás mantinely v rámci Slovenska nie sú limitujúce. Pre veľké firmy tu vhodné podnikateľské prostredie existuje. Máme dobré skúsenosti so získavaním pracovnej sily, ale to sa v posledných rokoch zhoršuje. Kvantita nie vždy znamená kvalitu, preto kladieme dôraz na vzdelávanie, a to aj interne. Veľký potenciál vidíme v podpore spolupráce firmy so školami, hoci tiež sa to dá naštartovať trocha inak. Významné bariéry tu však nevidíme, a to je dôvod, prečo bol vždy slovenský závod považovaný za ten s veľkým potenciálom na investície a rast.

Akú úlohu hrajú Slováci v nadnárodnej spoločnosti?
Slovenské Embraco je v rámci celej korporácie z hľadiska objemu výroby síce na treťom mieste, ale čo sa týka komplexnosti výroby, sme jednoznačne naj. V počte zamestnancov sme spolu s Čínou hneď za brazílskym závodom. Ten je najväčší, jeho ročná kapacita je okolo 14 miliónov kusov. Na Slovensku máme maximálnu kapacitu výroby okolo 5,5 milióna kompresorov ročne. Čo sa týka dosahu na celkové tržby a tvorbu zisku celej korporácie, sme veľmi významných hráčom. Na Slovensku vyrábame veľké objemy výrobkov do segmentu komerčného chladenia, kde je ziskovosť veľmi zaujímavá.

Dva roky patrí pod slovenskú pobočku aj moskovská obchodná jednotka. Aký bol dôvod jej vzniku?
Obchodná jednotka v Rusku sleduje našu ambíciu presadiť sa viac na trhu, ktorý je obrovský a predstavuje veľký potenciál rastu. Pochopili sme, že ak sa chceme v Rusku etablovať a presadiť, musíme tam byť prítomní. Tím našich ruských kolegov dobré pozná miestne pomery. S našou podporou bude naďalej rásť, čím si získame ešte väčší trhový podiel.

Pocítili ste dosahy rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu?
Momentálne v rámci geopolitického a ekonomického vývoja na východe Európy necítime žiadne obmedzenia. Je to skôr o biznis podmienkach v rámci ruského teritória, čo sa týka platieb či dostupnosti peňazí pre našich zákazníkov. My výrazný dosah na obchod necítime, a to i napriek tomu, že spadáme pod americkú spoločnosť. V určitom období boli kontakty istým spôsobom obmedzené, ale inak sa nás toto dianie nedotýka.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:28