StoryEditor

Železná ruda prekonala históriu, vďaka Číne (+prehľad trhov)

Cena železnej rudy zaznamenala včera najväčší jednodenný rast v histórii, po tom ako čínski tvorcovia politík naznačili, že urobia všetko pre to, aby dosiahli ekonomický rast medzi 6,5 až 7,0 percentami. Zvyšuje sa totiž šanca, že vláda fiškálnymi stimulmi zvýši dopyt po oceli, ktorá sa vyrába práve z tejto komodity. Ruda s obsahom 62 percent železa rástla o 19 percent na 63,74 dolára za metrickú tomu a posunula sa na najvyššiu úroveň od júna 2015.

Mnohí analytici vrátane Goldman Sachs však upozorňujú, že ostatný rast cien rudy je prestrelený a pravdepodobne krátkodobý, riadení sentimentom a mimo fundamentu. Nič totiž nenaznačuje, že čínsky dopyt by sa mohol výrazne zvýšiť. Ani oceliarne nesignalizujú výrazne vyšší rast objednávok ocele.

Prehľad trhov

Akciové trhy

Európske akciové trhy vstúpili do nového týždňa stratami. Rastie totiž opatrnosť pred štvrtkovým zasadnutím ECB, kde sa trhy obávajú sklamania z prijatia nedostatočných opatrení na podporu agregátneho dopytu. Zároveň sa opäť medzi investormi objavuje otázka neefektivity menovej politiky. Wall Street stagnovala okolo nuly, keď jej nepomohol ani odraz cien ropy. Časť obchodníkov pristupuje k výberom ziskov, keď sú valuácie hodnotené ako vysoké, výhľad hospodárenia firiem je slabý a v prvom štvrťroku sa čaká ďalší pokles ziskov.

Dlhopisové trhy

Výnosy nemeckých dlhopisov mali tendenciu klesať pre zhoršenie sa sentimentu na trhoch. Naopak ceny amerických dlhopisov klesali, keď trh po solídnom piatkovom nonfarm payrolls reporte z lokálneho trhu práce za február opäť zvyšuje pravdepodobnosť ďalšieho zvýšenia sadzieb FEDom už začiatkom leta.

Komoditné trhy

Zlato rástlo a priblížilo sa k minulotýždňovým 13-mesačným maximám, keď atakovalo hranicu 1270 dolárov. Reagovalo predovšetkým na oslabenie sa dolára a zvýšenie nervozity na trhoch pred sériou zasadnutí viacerých významných centrálnych bánk na čele s ECB. Ropa rástla o vyše päť percent a končila na najvyšších úrovniach v tomto roku, keď sa severomorský Brent dostal dokonca nad 40 dolárovú hranicu. Od tohtoročných miním narástla už o 40 percent, keď trh čoraz viac špekuluje, že obmedzenie ťažby OPECom sa stane realitou vzhľadom na škody, ktoré napáchali ekonomikám jej hlavných producentov nízke ceny. Navyše na trhy prenikajú správy, že OPEC by chcel stabilizovať ceny okolo 50-dolárovej hranice.

Devízové trhy

Euro sa voči doláru posilnilo nad 110 dolárových centov, keď redukujú svoje veľké očakávania uvoľnenia menovej politiky ECB na štvrtkovom zasadnutí. Po decembrovom sklamaní z veľkosti menových stimulov sa časť obchodníkov obáva recidívy. Výrazný rast cien komodít podporil meny krajín, ktoré sú závislé od exportov komodít ako napríklad rubeľ či austrálsky dolár.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:56