StoryEditor

Európska komisia navrhla dôležité opatrenia, chce pomôcť aj našim oceliarom

16.03.2016, 14:57
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes navrhla sériu politických opatrení na podporu európskeho oceliarstva vystaveného kríze spojenej so svetovou nadmernou kapacitou ocele.

Komisia v predloženom oznámení objasňuje, ako európske oceliarske odvetvie môže s podporou členských štátov a inštitúcií EÚ prekonať svoje krátkodobé a dlhodobé problémy. Podľa EK na prekonanie problémov s celosvetovou nadmernou kapacitou, prudkým zvyšovaním celosvetového vývozu a nekalými obchodnými praktikami je potrebné spoločné úsilie.

Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen spresnil, že pre oceliarsky priemysel a ďalšie energeticky náročné odvetvia je potrebné, aby sa vyvíjali, aby zavádzali inovácie a prosperovali vďaka kvalite, špičkovým technológiám, efektívnej výrobe a vysoko kvalifikovanej pracovnej sile.

"V súčasnosti oceliarske výrobky chráni rekordný počet antidumpingových opatrení a komisia je odhodlaná obnoviť na celosvetovej úrovni rovnaké podmienky. Podnikneme ďalšie kroky s cieľom zjednodušiť naše postupy, ale aj členské štáty musia priložiť ruku k dielu a bezodkladne prijať náš legislatívny návrh modernizovať nástroje EÚ na ochranu obchodu, aby sa spravodlivejší obchod stal skutočnosťou,“ vysvetlil Katainen.

Oceliarsky priemysel v Európe, ktorý je v niektorých oceliarskych produktových segmentoch celosvetovým lídrom, predstavuje 1,3 % HDP EÚ a v roku 2015 zamestnával okolo 328.000 ľudí. Je tiež dôležitým zdrojom nepriamej tvorby pracovných miest, zohráva dôležitú úlohu napríklad v automobilovom priemysle.

Napriek potenciálu európskeho oceliarskeho priemyslu a značnému úsiliu inovovať ho a modernizovať sa jeho konkurenčné postavenie na svetovom trhu s oceľou za uplynulé roky zhoršilo. Nadbytok výroby ocele v tretích krajinách, najmä v Číne, zvýšil vývoz, znížil ceny a viedol k nebývalému prílevu nekalých obchodných praktík, ktoré narúšajú rovnaké podmienky na celosvetovej úrovni.

01 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 02 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 03 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:47