Policajt v BruseliTASR/AP
StoryEditor

Akcie hotelov a aerolínií zrazil teror. Expert sa bojí dominového efektu

22.03.2016, 16:34
Autor:
FinWebFinWeb
Zlato a vládne dlhopisy posilňujú, zatiaľ čo akcie padajú. Tak bezprostredne reagujú finančné trhy na teroristické útoky v Bruseli.

Najviac padajú akcie tých, ktorí ťažia z turizmu: hotelov, cestovných kancelárií aj aerolínií. Trhy sa zakrátko zotavia, každý útok ale zvyšuje riziko zavedenia drahých bezpečnostných opatrení a regulácií.

Séria utorkových teroristických útokov v bruselskom metre a na miestnom letisku za sebou zanechali desiatky mŕtvych. Tragédia na ľudských životoch je nemerateľná. Oproti tomu finančné trhy sčítajú škody len dočasné, odborníci predpokladajú, že sa akciové krivky vychýlené smerom nadol opäť rýchlo vrátia k rastu. Citeľnejší môžu byť dopady na ekonomiku, ktoré sa neprejavia hneď.

Dominový efekt

Nervozita firiem a investorov je poznať aj v bleskovom pohybe na burzách. Na európskych trhoch padajú akcie aerolínií, cestovných kancelárií aj hotelov. Druhý najväčší poskytovateľ dovoleniek v Európe Thomas Cook strácal sedem percent, hotelová sieť Accor štyri percentá, nízkonákladový Ryanair 2,8 percenta. Dalo by sa pokračovať. Prepadajú sa akcie leteckých spoločností Air France-KLM, British Airways a ďalších.

Leteckí dopravcovia a experti majú obavy, že teroristické útoky poškodia ich biznis pred blížiacou sa letnou sezónou. "Bude to mať dominový efekt," uviedol pre Bloomberg Mark Martin, expert na letectvo z Dubaja. "Je to to posledné, čo teraz potrebujeme," povzdychol si.

Otrasy na finančných trhoch sú globálne, premietajú sa aj v USA, kde o zisky prichádzajú termínované kontrakty. Avšak podľa ekonóma Rabobank Emile Cardona, citovaného agentúrou Reuters, sa už trhy naučili s podobnými javmi žiť.

Hlavný burzový index FTSEurofirst 300 strácal jedno percento, horšie na tom boli akcie firiem z cestovného ruchu, združené v indexe Europe 600 Travel & Leisure, kde boli straty dvojnásobné. Na svojej hodnote však vplyvom udalostí získalo zlato.

Posilnenie bezpečnosti môže vyjsť draho

Podľa analytikov oslovených iDnes.cz sú v podobných prípadoch negatívne dopady na finančné trhy len krátkodobé, čo sa ukázalo aj dnes. Dopoludnia prišla veľmi negatívne reakcie u akcií firiem v cestovnom ruchu, ale už popoludní bola situácia oveľa pokojnejšia.

"Dlhodobejšie efekty na finančných trhoch neočakávam, to by sa mohlo stať jedine v prípade, že by sa frekvencia útokov výrazne zvýšila a investori by začali pochybovať o tom, či je situácia v Európe ešte stále pod kontrolou," uviedol Marek Hatlapatka zo spoločnosti Cyrrus.

Reakcia trhov je mierna aj v porovnaní s teroristickými útokmi v USA 11. septembra 2001. Vtedy lokálny akciový index strácal 5 percent, pripomína hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek. Teroristické útoky v Londýne v roku 2005 zrazili hodnotu cenných papierov o 4 percentá.

Závažnejšie sú však ekonomické dopady, ktoré sa môžu prejaviť v dlhšom časovom horizonte. "Strach a neistota sú hlavnými ekonomickými zbraňami terorizmu. Dlhodobo ekonomiku ovplyvnia nové bezpečnostné opatrenia, ktoré môžu negatívne ovplyvniť produktivitu, vyššie rizikové prirážky v poistkách a cenách finančných produktov," predpokladá David Marek.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:31