Britský premiér David CameronReuters
StoryEditor

Poprední biznismeni sa rozhodli. Sú za vystúpenie Británie z Európskej únie

26.03.2016, 16:25
Autor:
ČTKČTK

Zhruba 250 popredných predstaviteľov biznisu podporilo kampaň za vystúpenie Británie z Európskej únie. Uviedla to dnes skupina Vote Leave, ktorá je jednou zo skupín podporujúcich takzvaný Brexit.

Podnikatelia tak chcú vyvažovať názor, že britské podniky zotrvanie v bloku podporujú. O budúcnosti krajiny v Európskej únii budú Briti rozhodovať v referende 26. júna. 

Ohrozené by boli pracovné miesta

Šéfovia viac ako tretiny najväčších britských spoločností minulý mesiac uviedli, že vystúpenie z EÚ by ohrozilo pracovné miesta a investície. Tento názor podporili napríklad vedúci predstavitelia ropných koncernov Shell a BP a najväčšie telekomunikačnej skupiny BT. 

Vote Leave dnes zverejnila vlastný zoznam biznismenov, podporujúcich naopak odchod Británie z EÚ.

Sú medzi nimi napríklad bývalý generálny riaditeľ bankovej skupiny HSBC Group Michael Geoghegan, šéf reťazca hotelov a pivníc J D Wetherspoon Tim Martin alebo zakladateľ už skrachovanej siete predajní mobilných telefónov Phones 4U John Caudwell. 

Skupina chce prostredníctvom "rozširujúceho sa zoznamu" podporovateľov z biznisu ukázať, že zatiaľ čo EÚ môže byť prospešná pre veľké nadnárodné firmy, z hľadiska menších podnikov môže byť jej vplyv deštruktívny. 

Špeciálny výbor biznismenov

Skupina tiež vytvorí špeciálny podnikateľský výbor, ktorý bude presadzovať stanovisko, že členstvo v EÚ brzdí podnikanie.

Povedie ho niekdajší generálny riaditeľ Britskej obchodnej komory (BCC) John Longworth, ktorý nedávno rezignoval na svoju funkciu v BCC, keď sa vyjadril v prospech odchodu krajiny z EÚ. 

Times medzitým napísal, že hedgeové fondy plánujú, ako v deň konania referenda zarobiť na odhadoch urobených pri pátraniach hlasujúcich odchádzajúcich z volebných miestností, takzvaných exit polls.

Zverejňovanie takýchto odhadov britské zákony až do skončenia hlasovania zakazujú. Obchodníci by však vraj pomocou vlastného prieskumu mohli využiť pohybov na devízovom trhu.

Očakáva sa, že v prípade víťazstva zotrvania v EÚ prudko stúpne kurz britskej libry k doláru. V prípade opačného výsledku by mohol klesnúť.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:15