HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Opustili rodiny a zázemie. Do slovenskej ekonomiky však pumpujú miliardy eur

29.03.2016, 00:00
Peniaze, ktoré Slováci pošlú zo zahraničia, predstavujú dve percentá hrubého domáceho produktu.

Opustili svoje rodiny, zázemie a domov. Kvôli lepším zárobkom. Slovákov, ktorí odišli do cudziny za prácou, je okolo 250-tisíc. A až tretina z nich posiela peniaze svojim príbuzným naspäť domov, na Slovensko. Takúto finančnú pomocnú ruku podávajú najmä pracujúci z Česka, ale aj z Anglicka, Rakúska či Nemecka, ukazuje prieskum spoločnosti Money Service SK.

Pomáhajú ekonomike
Peniaze od rodiny pracujúcej za hranicami pomáhajú aj slovenskej ekonomike. Podporujú domácu spotrebu, hovorí analytik ČSOB Marek Gábriš. Kým peniaze, ktoré pracovní migranti posielajú svojim rodinám, predstavujú na Slovensku okolo dvoch percent výkonu ekonomiky, v niektorých krajinách, ako napríklad Macedónsku či Gruzínsku, sú to desiatky percent. „Slovensko žije z iných vecí ako z migrantov,“ vysvetľuje riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Dve percentá hrubého domáceho produktu však nie sú zanedbateľná suma. Podobný je u nás napríklad podiel poľnohospodárstva na hospodárskom výkone. Zahraniční Slováci tak predstavujú pre Slovensko významný prínos i z finančného hľadiska, hovorí Páleník.

Podľa Svetovej banky predstavovali v roku 2014 peniaze zaslané na Slovensko 2,4 percenta hrubého domáceho produktu, čo podľa inštitúcie znamenalo viac ako dve miliardy eur. "Zahraniční Slováci tak predstavujú pre Slovensko významný prínos i z finančného hľadiska," hovorí Páleník.

Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej má pohľad na zahraničných pracujúcich dve strany. Na jednej strane je dobré, že si ľudia našli prácu, a tak nepredlžujú rady nezamestnaných na našich úradoch práce a nezaťažujú sociálny systém. Navyše, keď posielajú svojim príbuzným peniaze, zlepšujú aj ich finančnú situáciu. „Na druhej strane netreba zabúdať na to, že za prácou do zahraničia odchádza aj veľa vyštudovaných, schopných mladých ľudí, ktorých by bolo potrebné udržať doma a uplatniť v našej ekonomike,“ pripomína Glasová. Premiér Robert Fico sa pritom od minulého roka o zlákanie šikovných mladých Slovákov späť domov pokúša a motivuje ich peňažnými bonusmi. Zatiaľ však zlákal naspäť len jednu expertku.

Peniaze z Česka
Najviac posielajú peniaze domov Slováci, ktorí pracujú v Česku. A to aj napriek tomu, že podľa údajov štatistického úradu pracuje najviac Slovákov v Rakúsku. „Spôsobené to môže byť tým, že do Rakúska chodí pracovať veľa slovenských opatrovateliek, ktoré tam chodia na týždňové zmeny a peniaze domov neposielajú, ale prinášajú ich so sebou. Kým do Česka sa našinci kvôli práci presťahovali, a tak peniaze svojim blízkym posielajú,“ ozrejmil prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Dôvodom môže byť podľa Glasovej aj to, že do Rakúska odchádza viac mladých ľudí. Tí sú jazykovo zdatnejší, ale nemajú ešte založenú vlastnú rodinu. „Do Česka, naopak, možno odchádza pracovať viac ľudí, ktorí už vlastnú rodinu a deti majú, a teda domov posielajú aj viac peňazí,“ vysvetľuje Glasová.

Zásielky smerujú najmä na východ
Finančnú podporu posielajú krajania spoza hraníc najčastejšie na východ našej krajiny – teda do krajov, ktoré trpia najvyššou nezamestnanosťou. Obyvatelia regiónov s vysokou nezamestnanosťou, ktorí dostávajú peniaze od svojich príbuzných, môžu dodatočné financie použiť na spotrebu alebo ako úspory do budúcnosti. „Otázne je, nakoľko môžu dodatočné finančné príspevky zo zahraničia znižovať motiváciu na hľadanie práce v týchto regiónoch,“ podotkla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Slováci v zahraničí si pritom prácu nachádzajú najmä v stavebníctve, ale aj priemysle, zdravotníctve či sociálnej pomoci a ubytovacích a stravovacích službách. Podľa Baláža však v poslednom čase rapídne stúpa tiež obsadzovanie odbornejších pozícií Slovákmi, ako napríklad IT sektor či lekárske profesie.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 05 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:20