Britský premiér David CameronReuters
StoryEditor

Menový fond varuje pred odchodom Británie z únie. Malo by to vážne dôsledky

12.04.2016, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodný menový fond zverejnil výhľad pre svetovú ekonomiku na tento aj budúci rok.

Tento rok čaká Medzinárodný menový fond (MMF) len mierne zrýchlenie globálneho rastu na 3,2 percenta z minulého tempa 3,1 percenta, zatiaľ čo ešte v januárovej prognóze odhadoval rast na 3,4 percenta a vlani v októbri na 3,6 percenta. Fond v dnešnom polročnom výhľade tiež upozornil, že obdobie pomalého rastu je už príliš dlhé, čo svetovú ekonomiku vystavuje viacerým rizikám. 

Na budúci rok menový fond odhaduje zrýchlenie tempa rastu globálnej ekonomiky na 3,5 percenta, čo je tiež mierne pod januárovým odhadom. V januárovej aktualizácii jesenného výhľadu fond zhoršil odhad rastu na budúci rok na 3,6 percenta z októbrových 3,8 percenta. Dnes tak MMF znížil globálny výhľad štvrtýkrát za posledný rok.

"Nižší rast znamená menší priestor pre chyby," uviedol dnes hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld. "Pretrvávajúci pomalý rast má škodlivé dôsledky na potenciálnu produkciu, a tým aj na dopyt a investície," dodal. Keby sa rast ďalej spomaľoval, mohlo by to podľa neho vyvolať takzvanú "sekulárnu stagnáciu", čo je situácia, keď slabý rast vytvára deflačné tlaky, čo potom podkopáva budúcu produkciu.

Za hlavné riziká pre svetovú ekonomiku Obstfeld označil možnosť nestability v Číne a ďalších rozvíjajúcich sa ekonomikách, rozkolísanie akciových trhov a stratu dlhodobého rastového potenciálu vyspelých krajín. Poukázal ale zvlášť na nové riziká plynúce z prípadného rozhodnutia Británie opustiť Európsku úniu. To by podľa ekonóma MMF mohlo mať vážne regionálne i globálne dôsledky, najmä v podobe rozrušení doterajších obchodných vzťahov.

Oproti poslednému odhadu fond mierne zhoršil výhľad rastu vo vyspelom svete. Americká ekonomika si tento rok udrží tempo 2,4 percenta, zatiaľ čo eurozóna mierne spomalí na 1,5 percenta a rast v Británii zostúpi pod dve percentá. Japonsko bude tento rok ďalej rásť veľmi slabo, budúci rok u neho čaká fond dokonca mierny pokles.

K svetovému rastu budú naďalej najviac prispievať rozvíjajúce sa ekonomiky, aj ich výhľad je však celkovo horší. Skupina ako celok tento rok vykáže rast mierne nad štyrmi percentami a budúci rok sa čaká zrýchlenie na 4,5 percenta. Budúci rok prispeje k jej posilneniu najmä predpokladané oživenie Ruska z hlbokej recesie a ukončenie prepadu v Brazílii.

Čína, ktorá je po USA druhou najväčšou ekonomikou sveta, bude ďalej spomaľovať. Z vlaňajšieho tempa 6,9 percenta tento rok zvoľní na 6,5 ​​percenta a budúci rok sa jej rast priblíži šiestim percentám. Expanzia v Indii naopak dosiahne 7,5 percenta a zrýchlia aj ekonomiky juhovýchodnej Ázie. Ďalej sa má naopak tento rok zhoršiť situácia v regióne Latinskej Ameriky a MMF tiež prudko znížil výhľad rastu pre Afriku, ktorej ekonomiku podkopáva prepad cien komodít.

Šéfka fondu Christine Lagardeová už minulý týždeň povedala, že svetová ekonomika je sedem rokov od konca poslednej recesie príliš pomalá a príliš nepevná, a vyzvala k dôrazným a koordinovaným krokom na podporu svetového hospodárskeho rastu. Rovnako Obstfeld dnes vyzval vlády k účinným opatreniam na podporu svetovej ekonomiky a odporučil stratégiu založenú na kombinácii štrukturálnych reforiem trhov práce a produktov, fiškálnej stimulácie a uvoľnenej menovej politiky.

Výhľad svetovej ekonomiky vychádza tradične pred polročným zasadnutím zástupcov 188 členských krajín MMF a Svetovej banky vo Washingtone.

01 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 05 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:58