Panama cityReuters
StoryEditor

Ďalšie zistenie v megakauze Panama. V Karibiku chcel nakupovať aj Širokého známy

04.05.2016, 15:29
Daniel Futej chcel cez Mossack Fonseca zakladať firmy a kupovať nehnuteľnosti v Karibiku.

Už v roku 1492 ich objavuje cestovateľ a dobyvateľ Krištof Kolumbus. Za päť storočí sa z ostrovnej destinácie stáva jedna z top lokalít planéty so značkou miesta, kde si dovolenku nemôže dovoliť každý. Kokteil širokých pláží, kasín, golfových ihrísk a luxusných hotelov pre milionárov. Bahamy.

Vitajte v turistickej oáze, ktorú milujú turisti – milionári!

Bahamy však nelákajú iba stovkami veľkých a malých ostrov či svetoznámym rumom. Bahamy sú totiž rajom, ale v prvom rade daňovým. „Vážený pán/pani, budeme vďační za to, ak nám dáte vedieť nasledujúce: požiadavky na otvorenie bankového účtu na Bahamách, ako dlho to potrvá a či je z tohto dôvodu potrebná návšteva signatára alebo niekoho iného na Bahamách. Vopred ďakujeme za rady,“ píše v správe z konca novembra 2011 pracovníčka Christina firmy Consulco, šiestej najväčšej konzultačnej spoločnosti na Cypre.

Smeruje ju na bahamskú pobočku panamského advokátskeho kolosu Mossack Fonseca. V odpovedi sa Christina dozvedá, že bude potrebná hĺbková previerka všetkých osôb spojených s firmou a papierovačky potrvajú asi dva týždne.

MossFon pritom externe zabezpečí právnika, ktorý zariadi potrebné formality. Zároveň na Cyprus posielajú zoznam potenciálnych bahamských bánk s ich požiadavkami.

Ďakujeme za váš e-mail a asistenciu,“ znie odpoveď z európskeho daňového raja.

Takto sa začína ďalší príbeh vedúci z daňového raja až na Slovensko, vyplýva to z uniknutých dokumentov, na ktorých analýze sme spolupracovali s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku. Príbeh je o to zaujímavejší, že jeho hlavným protagonistom je Daniel Futej, bývalý spoluvlastník poisťovne Dôvera. 

Cez Belize a Miami
Dnes už bývalý akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera si plánoval postaviť luxusný komplex.

Pán Daniel Futej plánoval kúpu nehnuteľnosti v Karibiku, vrátane Bahám.Z tohto dôvodu niekoľkokrát vycestoval do danej lokality. Na ten účel, cez stredoeurópskeho providera, kúpil spoločnosť Mondrain, keďže na investovanie do nehnuteľností sa najlepšie hodí miestna firma. V tejto firme bol jediným a priamym vlastníkom,“ vysvetľuje Futejov hovorca Ľuboš Schwarzbacher. 

Vo februári 2012 sa na bahamskú kanceláriu MossFonu obracia iný sprostredkovateľ. Tentoraz ide o spoločnosť International Services z Belize. Tá sa tiež zaoberá zakladaním „offshore“ firiem.

Máme klienta, ktorý požaduje zriadenie bankového účtu na Bahamách pre miestnu spoločnosť. Láskavo prosíme o pomoc pri poradenstve. Ak áno, oznámte nám svoje požiadavky a poplatky za zriadenie.“

Ako fungujú schránkové firmy? V rozhovore vysvetľuje účtovná a finančná poradkyňa Jaroslava Lukačovičová.

Mašinéria sa opäť rozbieha na plné obrátky. Klient však tentoraz nestráca záujem. Do prípadu v júni 2012 vstupuje ďalší medzičlánok – americká poradenská spoločnosť Waberia Consulting z Miami, ktorá je vlastne českou pobočkou Mossack Fonseca.

Na scénu prichádza jej riaditeľ Jiří Myslivec a ľudí z Panamy oslovuje označením kolegovia.

Máme klienta, ktorý sa chystá postaviť a vlastniť nehnuteľný majetok na Bahamách. Rád by vlastnil nehnuteľnosť v mene svojej bahamskej spoločnosti. Táto firma bude platiť miestne stavebné firmy za výstavbu objektov,“ uvádza podrobnosti Myslivec a pracovníkov z MossFon zahlcuje množstvom otázok.

Tentoraz sa odhad vybavenia potrebných formalít naťahuje na 60 až 120 dní. Z pokynov vyplýva, že daň pri kúpe nehnuteľnosti s cenou vyššou ako 250-tisíc dolárov je 12 percent a zvyčajne sa delí rovnakým dielom medzi kupujúceho a predávajúceho. Právnička Lucia na tieto účely odporúča zriadiť štandardnú medzinárodnú obchodnú spoločnosť s utajenou vlastníckou štruktúrou, ktorá požíva všetky legislatívne výhody daňového raja.

Najnovšia legislatíva však vyžaduje, aby sa viedlo účtovníctvo. Nemusí byť zverejňované,“ upozorňuje zmluvná právnička Lucia z hlavného mesta Bahám Nassau.

Ide o Slováka
Myslivec odkrýva ďalšie detaily o klientovi a jeho zámeroch na Bahamách. Ide o Slováka. „Máme informácie, že klient už dojednáva kúpu pozemkov a hľadá bahamskú firmu, cez ktorú bude financovať stavbu a riešiť jej vlastníctvo. Počiatočný vklad na bankový účet bude päť miliónov eur, ktoré majú byť použité na financovanie projektu,“ informuje šéf Waberie.

Veci naberajú spád v druhej polovici júna, pretože už údajne padla dohoda o kúpe pozemkov. Myslivcových otázok pritom stále pribúda. Zaujíma sa najmä o výšku daňového zaťaženia a poplatkov.

Koncom mesiaca padá prvé vážne rozhodnutie. Z Miami totiž prichádza kľúčový email: „Potvrdzujem, že náš klient sa zaujíma o založenie bahamskej spoločnosti cez MossFon a bude potrebovať účet v miestnej banke.“

Za sprostredkovanie služby si MossFon pýta 1 125 dolárov. Založenie účtu v banke si však okrem potrebných dokladov vyžaduje príchod Slováka na Bahamy. Waberia si od Panamčanov vyžiada zoznam aktuálne dostupných schránkových firiem, zákazník zo Slovenska si z nich totiž chce vybrať.

Panamčania majú však v rezerve iba jedinú schránku – Mondrain International Corporation. 

Kolotoč firiem
Aktivity sa koncom júla opäť zrýchľujú, blíži sa totiž slovenská návšteva na Bahamách. Pri kompletizácii dokladov Myslivec po prvý raz odhaľuje pôvod a schému peňazí smerujúcich na ostrov:

Peniaze boli pôvodne vygenerované ako zisk v slovenskej spoločnosti pôsobiacej v poisťovníctve. Valné zhromaždenie tejto firmy rozhodlo o výplate dividend z tohto zisku svojim akcionárom a jeden z akcionárov je cyperská spoločnosť (firma 1). Takže peniaze prišli firme 1 vo forme dividend zo slovenských investícií. Potom firma 1 poslala peniaze do inej cyperskej spoločnosti (firma 2) vo forme dividend, pretože firma 2 je 100-percentným akcionárom firmy 1. Potom skutočný vlastník firmy 1 Daniel Fu... sa rozhodol poslať peniaze ako nepriame dividendy na jeho inú spoločnosť na Belize Beri... Ltd, kde pán Fu... je tiež skutočným vlastníkom (na základe skutočnosti, že pán Fu... je skutočný vlastník v oboch spoločnostiach, na Cypre je taký prevod medzi spoločnosťami s rovnakým beneficientom možný formou vyplácania dividend). A potom firma Beri... Ltd pošle peniaze na novú bahamskú spoločnosť ako pôžičku. Ich použitie bude na jej osobné účely.“

Bahamskej banke pritom takýto životopis finančných zdrojov úplne postačuje.

Na investovanie sa plánovali použiť len riadne zdokladované zdroje. Pán Futej sa v tejto záležitosti stretol s lokálnymi právnikmi, s ktorými konzultoval miestne zákony týkajúce sa investície, nevystupovali ako zástupcovia Mossack Fonseca,“ tvrdí v mene Daniela Futeja jeho hovorca. 

Financie z Dôvery?
Komplikovaná finančná pavučina však pripomína finančné operácie jedenj zo slovenských zdravotných poisťovní. Advokát Daniel Futej sa v tom čase vyhlasuje za 50-percentného akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera cez cyperskú Prefto Holding.

Vlastní ju napoly s finančnou skupinou Penta. Penta je akcionárom Dôvery od roku 2002, Futejovo Prefto bolo polovičným akcionárom od roku 2009, keď sa Dôvera spojila so zdravotnou poisťovňou Apollo.

Pri ich spájaní v poisťovni vytvorili účtovnú operáciu, ktorou si zabezpečili, že o príjem vzhľadom na ich vládny zákaz na istý čas neprídu. Urobili to tak, že pred spojením bol znalecký posudok o 470 miliónov eur nižší ako suma, ktorou fúzovanú poisťovňu ocenil znalec po spojení.

Z tejto sumy Dôvera odkrojila približne 400 miliónov a v účtovníctve ich začala viesť ako záväzok voči akcionárom.

Iba v roku 2011 totiž z Dôvery po rozhodnutí akcionárov odtieklo 180 miliónov eur a o rok ďalších 50. Prefto navyše ovláda ďalšia cyperská schránka Molano, ale i za ňou má stáť bratislavský právnik.

Či Futej reálne vlastní celý vesmír súkromných firiem, nie je jasné. Jeho advokátska kancelária Futej & Partners totiž iba na Slovensku administruje či zastupuje desiatky spoločností, ktorých reálneho majiteľa nevidieť.

Pri svojich obchodných aktivitách zriadil pán Futej viaceré zahraničné spoločnosti, ak boli vhodnejšie na aktivity súvisiace s danou lokalitou, výlučne v spolupráci s európskymi poskytovateľmi služieb zakladania zahraničných spoločností. Len tie boli preňho partnerom, nie Mossack Fonseca,“ vraví Schwarzbacher.

Pripúšťa však možnosť, že provider sprostredkovane využil kontakty inej firmy, ak nevedel firmu založiť v danej destinácii priamo sám. Najčastejšie sa Futejovo meno v médiách spája s biznismenom Jurajom Širokým nielen v súvislosti s Dôverou, ale aj pri Váhostave či záchranárskej skupine Falck.

V roku 2014 totiž slovenský premiér Robert Fico vyhlásil, že kto je skutočným majiteľom druhej polovice Dôvery, nemôže vraj vedieť ani Slovenská informačná služba.

Široký si pritom približne v rovnakom čase, ako sa uskutočňovali Futejove aktivity, staval na Bahamách luxusné sídlo.

Firma Mondrain nemá žiadnu súvislosť s pánom Širokým, nepredala mu ani neprenajala žiadnu nehnuteľnosť. S pánom Širokým sa pán Futej pozná z obchodného styku,“ dištancuje sa cez hovorcu Futej.

Na kauze Panama Papers spolupracuje s Českým centrum pre investigatívnu žurnalistiku sedem slovenských médií: Aktuality.sk, SME, Denník N, Hospodárske noviny, Trend, RTVS a TV Markíza.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:35