čína obchodReuters
StoryEditor

Europoslanci nesúhlasia s udelením statusu trhovej ekonomiky pre Čínu, obávajú sa dumpingu

10.05.2016, 13:04
Autor:
ČTKČTK
Viacerí europoslanci vyjadrili obavy nad tým, že ázijská krajina by mala získať status trhovej ekonomiky. Strach majú z neférových cien čínskych tovarov.

Status trhovej ekonomiky by Číne nemal byť priznaný, zhodla sa dnes v Štrasburgu väčšina europoslancov. Čína podľa nich nespĺňa kritériá Európskej únie. Členovia Európskeho parlamentu v debate tiež vyjadrili obavy o pracovné miesta v EÚ a ochranu európskeho priemyslu. Európska komisia musí do decembra rozhodnúť, či Číne štatút trhovej ekonomiky udelí. Ak áno, potom by to napríklad obmedzilo právomoci EÚ v situácii, kedy by únia chcela uvaliť clo na príliš lacný dovoz z Číny.

Aj Spojené štáty nedávno Európsku úniu pred týmto krokom varovali. Podľa Washingtonu by to mohlo viesť k zaplaveniu amerického i európskeho trhu neférovo lacným čínskym tovarom.

Najrôznejšie obavy spomínali dnes europoslanci naprieč frakciami. "Čína nie je trhová ekonomika, to uznávajú všetky možné štáty a možno aj Čína," uviedol David Borrelli z pravicovej euroskeptickej frakcie EFDD. Európska komisia podľa neho musí zaručiť, že budú zachované záujmy EÚ. "Sú tu obavy priemyselných odvetví, ktoré sa obávajú konkurencie zo strany Číny, ktorá nebude ničím brzdená," dodal.

Talianska europoslankyňa Alessia Moscaová z frakcie socialistov hovorila pokojnejšie, ale tiež žiadala, aby nebol štatút trhovej ekonomiky udelený Číne automaticky. "Ten boj sa nevedie proti Číne. Tá je pre nás obchodným partnerom, nie nepriateľom. Je ale potrebné, aby v medzinárodnom obchode platili rovnaké podmienky," uviedla.

Ako zdôraznil fínsky europoslanec Hannu Takkula z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), Európska únia podmieňuje udelenie statusu trhovej ekonomiky krajine s plánovanou ekonomikou splnením piatich špecifických kritérií. A Čína vraj zatiaľ spĺňa len jedno.

Podľa českej europoslankyne Michaely Sojdrové z ľudovej frakcie sa Pekingu tieto kritériá nepodarí splniť ani do konca tohto roka. "Nedokážem si predstaviť, že v rozpore s realitou priznáme Číne štatút trhovej ekonomiky. To by bola veľká pasca, do ktorej by sme sa dostali. Potom by sme len veľmi ťažko hľadali nástroje proti dumpingu," uviedla.

Čína sa o získanie štatútu trhovej ekonomiky v rámci členských krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO) usiluje už dlhé roky. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová túto myšlienku podporuje. Ostatné európske vlády na čele s talianskou a spolu s odbormi v tradičných odvetviach, ako je oceliarstvo, keramika či textil, s tým ale nesúhlasia. Diskusia sa vedie predovšetkým nad podmienkami, za ktorých bola Čína v roku 2001 do WTO prijatá. Peking si členstvo vo WTO vysvetľoval tak, že po 15-tich rokoch mu bude štatút trhovej ekonomiky priznaný automaticky. To by znamenalo ku koncu roka 2016.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:34