suchoReuters
StoryEditor

Situácia bude zúfalá. Svet najviac ohrozuje to, čoho máme my dostatok

14.05.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
Nie ekonomický kolaps Číny, či zvyšujúce sa dlhy štátov. Americký bankový stratég si myslí, že chod globálnej ekonomiky ohrozuje niečo iné.

Nepotrvá dlho, aby sme našli nejaké krízy, ktoré môžu poškodiť globálnu ekonomiku. Ekonomické spomaľovanie Číny, zvyšovanie dlhu krajín, politická nestabilita Blízkeho východu či rozpad Európskej únie. To všetko sú seriózne hrozby.

Joe Quinlan, stratég Bank of America, si však myslí, že žiadna z nich nie je porovnateľná s najväčšou hrozbou. "Všetky reprezentujú známe neznáme - alebo externality, ktoré kapitálové trhy už potvrdili a vyhodnotili. To sú dobré správy. Zlou správou je, že žiadna zo spomínaných hrozieb neohrozuje globálnu ekonomiku tak, ako riziko klimatických zmien spojených s vodou", uviedol portál Business Insider

Quinlan verí, že klimatické zmeny znížia dodávky vody na nízke úrovne nielen pre ľudí, ale aj pre priemyselné použitie. Bez vody, ktorú volá "krvou globálnej ekonomiky", nebude možné, aby ekonomiky fungovali, pretože mnoho priemyselných odvetví spotrebúva veľa vody.

Citoval správu Svetovej banky, ktorá ilustruje zúfalú situáciu: do 20-tich rokov by 1,6 miliardy ľudí mohlo trpieť akútnym nedostatkom vody, pričom celosvetový dopyt po vode by do roku 2050 mohol stúpnuť o polovicu. Priemyselný dopyt po vode by sa mal do roku 2050 zvýšiť o 50-70 percent podľa odhadov Svetovej banky.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú väčšie zásoby vody, ako využijú. Takisto platí, že s klimatickými zmenami by naše zásoby vody nemali nijako dramaticky klesnúť.

Zložitá situácia s vodou v Indii v posledných dvoch rokoch je perfektným príkladom tohto trendu, myslí si Quinlan.

"India, šampión rastu svetovej ekonomiky, je už dva roky v zovretí sucha, ktoré ohrozuje ekonomickú existenciu viac ako 300 miliónov ľudí. Poľnohospodárska produkcia a výroba elektriny sa prepadla, pretože úroveň vody v 91 indických nádržiach je na minimálnych úrovniach za posledné desaťročia. Priehrady sú vyprahnuté, továrne nepracujú na maximum a nedostatok pitnej vody ohrozuje zdravie miliónov ľudí. Spory o vodu prepukli medzi indickými štátmi, čím sa ešte prehĺbil problém pre národnú (federálnu) vládu. Spočítajte si to dokopy a uvidíte, že najsilnejšie sa rozvíjajúci svetový trh je zrážaný na kolená pre klimatickú krízu spojenú s vodou."

Quinlan za účelom zmiernenia týchto obáv uviedol, že vlády a súkromné firmy budú musieť rozsiahlo investovať do ochrany vody a boju proti globálnej kríze, alebo riskovať totálne zdecimovanie ekonomického rastu. Ak sa to nestane, hrozia vážne následky.

Quinlan uzatvára: "Globálna klimatická zmena - zvyšujúca sa frekvencia a závažnosť sucha, záplav a prudkých búrok - pridala ďalší nebezpečný prvok k rastúcej vodnej kríze. Pomalo plynúca kríza minulých desaťročí sa teraz zrýchľuje a vytvára mnoho rizík pre svetový rast, ale zároveň aj viacero investičných príležitostí."

01 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 02 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 04 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 05 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:47