StoryEditor

Ohrozená nevinnosť. Lego vedie vojnu v zbrojení, chce prilákať viac mladých

23.05.2016, 20:31
Autor:
ertert
Marketing spoločnosti Lego vraj iba odráža súčasné trendy v detskej zábave.

Na prvý pohľad úsmevný výskum uskutočnili novozélandskí vedci z univerzity v Canterbury. Analyzovali mieru násilia v produktoch spoločnosti Lego. Zistili, že ho v najpopulárnejšej stavebnici na svete pribúda. Zbrane obsahuje takmer tretina výrobkov Lega, s príbehmi plnými násilia bežne pracujú aj katalógy.

Vedci v štúdii publikovanej v digitálnom magazíne PLOS ONE uvádzajú, že výrobky Lega sa stávajú výrazne násilnejšími kvôli tomu, aby dokázali súperiť o pozornosť detí v ére digitálnej zábavy.

Nechýba brutalita

Výskumníci sa neboja niektoré produkty slávnej dánskej stavebnice označiť za brutálne. "Produkty Lega nie sú tak nevinné, ako by mali byť," uvádza jeden z autorov štúdie Christoph Bartneck.

Štúdia podrobne analyzuje produkty Lega už od začiatku výroby legendárnych kociek v roku 1949. Prvá zbraň sa však v stavebniciach objavila až o 29 rokov neskôr. Súčasťou setu stredovekého hradu vtedy boli meče, sekery a kopije. V rokoch 1978 až 1995 počet zbraní vo výrobkoch Lega pribúdalo. Potom do roku 2000 nasledoval strmý pokles. Od začiatku nového tisícročia však rastúci trend pokračuje.

Vedci neskúmali iba samotné produkty, ale aj katalógy, v ktorých Lego svoje stavebnice prezentuje. Trend vo výskyte násilia v katalógoch medzi rokmi 1973 až 2015 je obdobný ako pri samotných stavebniciach. V súčasnosti podľa štúdie až 40 percent stránok v katalógoch zoobrazuje niektorý z typov násilia. Štúdia spomína najmä vyobrazovanie prestreliek či vyhrážok.

lego zbrane PLOS ONE

Vývoj percenta stavebníc, ktoré obsahujú zbrane.

Firma sa obhajuje

Štúdia sa však nepúšťa do odsudzovania spoločnosti Lego, ktorej marketing vraj iba odráža súčasné trendy v detskej zábave. "Aby si udržali pozornosť svojho publika, výrobcovia hračiek sú uväznení v určitej metaforickej vojne v zbrojení, ktorej výsledkom sú nové vzrušujúce a zábavné produkty," uvádzajú vedci.

Hovorca spoločnosti Troy Taylor v reakcii na štúdiu uviedol, že výrobky Lego sú založené na veľkom množstve prvkov vrátane "stavby, fantázie a konfliktu". "Rovnako ako všetky ostatné detské hry, aj konflikty sú dôležité pre rozvoj myslenia detí," povedal Taylor pre The Guardian. Dodáva však, že Lego sa do všetkých príbehov naviazaných na stavebnice snaží dostať prvok humoru, ktorý má prípadné násilie držať vo znesiteľných mantineloch.

Ako vlani uviedol v rozhovore pre iDNES.cz Michael McNulty, riaditeľ Lego Production v Kladne, spoločnosť striktne odmieta produkciu stavebníc s čisto vojenskou tematikou. "Chceme u detí podporovať hru, nie násilie," povedal.

násilie lego PLOS ONE

Vývoj zobrazovania násilia v katalógoch Lega.

Rast a expanzia

Stratégia Lega je podľa všetkého úspešná. V minulom roku zisk spoločnosti stúpol o 31 percent na 9,2 miliardy dánskych korún (vyše 1,2 miliardy eur). "Rok 2015 bol fantastický," uviedol pred časom šéf podniku Jörgen Vig Knudstorp. Celkové tržby spoločnosti vlani vzrástli o štvrtinu na 35,8 miliardy dánskych korún. "Už celé desaťročia dosahujeme každoročne výrazného zvýšenia tržieb," upozornil finančný riaditeľ John Goodwin.

Spoločnosť tiež uviedla, že chce pokračovať v celosvetovej expanzii. Počet jej zamestnancov vlani stúpol o viac ako 15 percent na 17 300 ľudí, napísala agentúra AP.

Vlani v apríli Lego otvorilo tretiu výrobnú halu vo svojom závode v stredočeskom Kladne, v ktorom v súčasnosti zamestnáva viac ako 2 500 ľudí.
Lego má teraz celkom štyri výrobné závody, okrem Kladna ešte v Dánsku, Maďarsku a Mexiku. V Kladne sa figúrky dekorujú a tiež sa tu kompletizujú a balia menšie diely. Firma teraz stavia továreň v Číne, ktorá by mala začať prevádzku v roku 2017 a v budúcnosti vyrábať väčšinu hračiek pre ázijský trh.

Násilie inak

Je pravda, že kocky Lego sa vždy vyrábali z ropy, čo je látka, ktorá podnecuje k násiliu a vojnám po celom svete už viac ako 100 rokov.

V roku 2014 výrobca hračiek ukončil svoj dlhotrvajúci vzťah so spoločnosťou Shell, spoločnosťou známou pre násilie voči životnému prostrediu a demonštrantom.

"Shell znečisťuje fantáziu našich detí." Video hnutia Greenpeace, zobrazujúce ako ťažba spoločnosti ničí Arktídu, je vytvorené s pomocou stavebníc Lego.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:14