francúzsko štrajkReuters
StoryEditor

Štrajk vo francúzskych rafinériach trvá, policajti násilím odstránili blokádu

24.05.2016, 14:31
Autor:
TASRTASR
Päť dní trvajúci štrajk spôsobil nedostatok pohonných hmôt na čerpacích staniciach vo Francúzsku. Politici jeho priebeh kritizujú.

Francúzske odbory CGT oznámili, že štrajk proti vládou presadeným zmenám v zákonníku práce dnes trvá vo všetkých rafinériách v krajine. Do štrajku sa zapojili zamestnanci skladov pohonných látok a rafinérií, ako aj vodiči nákladných áut, ktorí zablokovali brány do rafinérií.

Jednu z takýchto blokád, na vstupe do rafinérie a skladov pohonných látok vo Fos-sur-Mer, dnes skoro ráno polícia násilím odstránila. Došlo pri tom k fyzickými potýčkam medzi demonštrantami a políciou, pri ktorých jeden príslušník utrpel zranenia.

Štrajk vo všetkých rafinériách

V dôsledku tohto policajného zásahu zástupcovia CGT dnes na svojom stretnutí v Notre-Dame-de-Gravenchon v departemente Seine-Maritime schválili návrh na vyhlásenie štrajku vo všetkých ôsmich rafinériách vo Francúzsku.

Štrajk a blokáda rafinérií spôsobuje veľké problémy v zásobovaním pohonnými látkami, ktoré trvajú už piaty deň a vláda je za to terčom veľmi ostrej kritiky. Tento stav môže výrazne ohroziť francúzsku ekonomiku aj v budúcnosti: spoločnosť Total dnes napríklad oznámila, že "vážne prehodnotí" svoje investičné plány vo Francúzsku a označila sa za rukojemníka v spore medzi odborármi a vládou.

Vláda neustúpi

Premiér Manuel Valls, ktorý je momentálne na návšteve v Jeruzaleme, dnes vyhlásil, že vláda v žiadnom prípade nestiahne svoj návrh reformy zákonníka práce. Vyzval CGT na zodpovedný prístup a fakt, že stovky čerpacích staníc vo Francúzsku sú v dôsledku odborárskeho štrajku bez pohonných látok, označil za vydieranie.

Avizoval tiež, že tak ako vo Fos-sur-Mer budú odstránené aj blokády ďalších skladov a rafinérií v Bretónsku a Normandii a v krajoch Hauts-de-France a Auvergne. "Nie je možné, aby Francúzi zápasili s nedostatkom pohonných látok," vyhlásil Valls v rozhovore pre rozhlasovú stanici Europe 1.

K situácii sa dnes vyjadril aj prezident Francois Hollande. Odsúdil "blokádu rozhodnutú menšinou", ktorá oponuje takýmto spôsobom zmenám v zákonníku práce. Hollande uviedol, že nechce "ignorovať a zľahčovať to, čo sa deje", nedomnieva sa ani, že "protest si nezaslúži istú formu rešpektu voči tým, ktorí majú legitímne požiadavky", ale nenabáda ho, aby "dnes akceptoval blokádu, ktorej základom je stratégia menšiny".

Treba zistiť, kde je problém

Nathalie Kosciusková-Morizetová, poslankyňa pravicovej strany Republikáni (LR), dnes vo vysielaní televízie France 2 pripomenula, že okrem "práva na štrajk existuje aj právo na slobodu pohybu".

Vyhlásila, že treba zrušiť blokádu rafinérií, ale dodala, že ešte predtým "treba zistiť, v čom je problém". Uviedla, že je pobúrená tým, ako minister dopravy Alain Vidalies "už päť dní chodí z jedného televízneho štúdia do druhého" a všade tvrdí, že "žiadny problém nie je, pohonných látok nie je nedostatok".

Predseda poslaneckého klubu vládnej Socialistickej strany (PS) v Národnom zhromaždení Bruno Le Roux uznal tiež právo na štrajk, ale upozornil, že "menšina, ktorá s niečím nesúhlasí, chce zablokovať všetko: diskusiu o texte (zákonníka práce), ekonomiku krajiny, pohyb svojich spoluobčanov".

"Takto to v demokracii nechodí," dodal. Uviedol, že Francúzi sa radi hlásia k svojmu právu demonštrovať, prejaviť svoj názor či nesúhlas, ale "právo na legitimizáciu násilia neexistuje". Kritizoval v tejto súvislosti výzvy odborových organizácií, ktoré vyzývajú svojich členov a sympatizantov na radikálny postup, a to aj počas fyzických potýčok s policajtmi.

01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:54