Giola je prírodný bazén na gréckom ostrove Thassos. Návštevníci sa k nemu dostanú len dlhšou chôdzou, ale ak sa tam raz dostanú, vychutnajú si takmer súkromný bazénový rezervoár s panensky čistou vodou.Flickr
StoryEditor

Veľký grécky výpredaj. Zbaviť sa chcú národnej pamiatky či diaľnice

01.06.2016, 00:00

Chceli by ste vlastnú pláž, palác či medzinárodné letisko? Alebo časť diaľnice? Ak máte dostatok kapitálu, Grécko je krajina, kam by ste mali zamieriť. Tamojšia vláda v Aténach rozhodla o tom, že časť podnikov a nehnuteľností v krajine postupne rozpredá. V súčasnosti dáva dohromady súpis majetku a podnikov na predaj, od ktorých si sľubuje veľkú pomoc v ekonomickej kríze. „Ak z privatizácie štát získa plánovaných 50 miliárd eur, bude to výrazná pomoc,“ tvrdí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Speňažia takmer všetko
Ponuka je pestrá. Na predaj sú kilometre pláží, niektoré menšie ostrovčeky, lietadlá či olympijské športoviská a kultúrne pamiatky, ale aj strategické podniky ako letiská, prístavy či rafinéria a pošta. Nie vo všetkých spomínaných prípadoch sa však Atény chcú vzdať celého podielu. Podľa ekonómov však k privatizácii krajinu nevedie nielen finančný zisk. „Ide im aj o zefektívnenie fungovania spoločností. Lepšie a ziskovejšie firmy sú potom väčším prínosom aj pre štátny rozpočet,“ tvrdí Vladimír Vaňo, analytik Sberbank. Privatizáciu tak podľa Vaňa nemožno vnímať ako negatívnu vec, ale ako opatrenie na posilnenie konkurencieschopnosti ekonomiky.

Pánis navyše nevidí dôvod na to, aby Atény strategické podniky držali naplno vo svojich rukách. Tvrdí, že grécka vláda nie je zodpovedným vlastníkom. „Z ekonomického hľadiska nevidím dôvod, aby si vláda držala kontrolu na akýmkoľvek podnikmi. Čím menej štátu v podnikaní, tým lepšie,“ tvrdí.

Cena neznáma
Ceny za ponúkané nehnuteľnosti a podniky ostávajú tajomstvom. Vláda v Aténach v spolupráci s privatizačným fondom bude postupne zohľadňovať jednotlivé finančné ponuky.

Niektoré sprivatizované majetky by sa postupom času mohli vrátiť do rúk štátu. Ekonómovia však na to nevidia dôvod. Štát o tom navyše nerozhoduje. „Nakladanie s akcionárskymi podielmi po privatizácii je vecou nových akcionárov,“ uzatvára Vaňo.

01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 04 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:45