lazuritReuters
StoryEditor

Nerastné bohatstvo udržiava vojnu. V Afganistane prebieha boj o vzácny minerál

06.06.2016, 15:33
Autor:
TASRTASR
Minerál lazurit, ktorý sa vyskytuje takmer výlučne v Afganistane, je predmetom sporov. O zisky z jeho ťažby má záujem viacero strán.

Afganské nerastné bohatstvo pomáha udržiavať vojnu, ktorá už dlho trápi krajinu, pričom ozbrojené protivládne skupiny - vrátane militantného hnutia Taliban - zarábajú ročne 20 miliónov dolárov (17,6 milióna eur) na ilegálnej ťažbe minerálu lazurit. Informovala o tom dnes v Londýne sídliaca organizácia na monitorovanie korupcie Global Witness.

Organizácia v novej správe apelovala, aby bol lazurit - modrý kameň vyskytujúci sa takmer výlučne v Afganistane - vyhlásený za "konfliktný minerál".

Boj o bane

Bane na lazurit sú väčšinou sústredené v severnej provincii Badachšán, kde sa tento minerál ťaží už stáročia a využíva sa pri výrobe šperkov a ornamentov. Veľkú cenu má vďaka svojmu odtieňu jasnomodrej farby. Provincia je "hlboko destabilizovaná" násilným konkurenčným bojom o ovládnutie týchto baní, ktorý medzi sebou vedú miestni samovládcovia, zákonodarcovia a Taliban, napísala organizácia Global Witness.

Badachšán je tiež mikrokozmom toho, čo sa deje po celej krajine, pričom ťažba nerastov v baniach je druhým najväčším zdrojom príjmov Talibanu - po drogách. Taliban, ktorý už 15 rokov bojuje za zvrhnutie vlády v Kábule, má pod kontrolou produkciu maku siateho - prevažne v južnej provincii Helmand.

Táto rastlina je zdrojom základnej suroviny na výrobu väčšiny heroínu na svete. Obchod s drogami vynáša ročne tri miliardy eur, tvrdia experti.

Miliardové bohatstvo krajiny

Afganské minerálne a ropné bohatstvo má údajne hodnotu miliárd dolárov, ale vláda nemá financie ani odborné zázemie na jeho rozvoj. A zahraničné firmy odrádza zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v krajine, napísala dnes v správe tlačová agentúra AP.

Global Witness uviedla, že keby sa toto nerastné bohatstvo správne rozvíjalo, mohlo by priniesť vláde tržbu dve miliardy dolárov ročne (1,76 miliardy eur). V správe sa tiež uvádza, že vláda stratila v roku 2014 len na lazurite najmenej 17,5 milióna dolárov (15,4 milióna eur) a v roku 2015 desať miliónov dolárov (8,8 milióna eur).

Celkový zárobok ozbrojených skupín v roku 2014 dosiahol 19,9 milióna dolárov (17,5 milióna eur), informovala organizácia Global Witness. Dodala, že miestny samovládca identifikovaný ako Abdul Malik zaplatil Talibanu za ochranu zo zisku z ilegálnej ťažby lazuritu 750.000 dolárov (660 800 eur). Vlani zaplatil Malik Talibanu štyri milióny dolárov (3,5 milióna eur).

Záujem má aj Islamský štát

Vláda nereguluje ani nekontroluje toto nerastné bohatstvo a bane. Global Witness upozornila, že bane v provincii Badachšán sa stali takisto "strategickou prioritou" afganskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Ten začal posledný rok operovať väčšinou na východe krajiny pri hraniciach s Pakistanom.

"Ak afganská vláda urýchlene opäť nezíska kontrolu, boj o bane s lazuritom zosilnie a ešte viac destabilizuje krajinu - a bude financovať aj extrémizmus," napísala v správe Global Witness.

01 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:54