oceľ oceliareňReuters
StoryEditor

Čína ustupuje, obmedzí výrobné kapacity ocele

07.06.2016, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Čína použije viacero nástrojov, aby obmedzila výrobné kapacity svojich oceliarní.

Čína obmedzí svoju kapacitu výroby ocele a uzavrie stratové štátne podniky. Peking to dnes sľúbil Spojeným štátom v rámci pravidelných strategických rozhovorov oboch krajín na ministerskej úrovni. Po rokovaní v Pekingu to oznámil americký minister financií Jack Lew.

"Čína prisľúbila, že jej vládne opatrenia a systém podpôr nebudú mať za cieľ zvýšenie kapacity výroby ocele; sľúbila tiež, že aktívne a prostredníctvom viacerých nástrojov, vrátane reštrukturalizácií a bankrotov, ukončí činnosť 'zombie podnikov'," citovala amerického ministra agentúra Reuters.

Prebytok hliníka stále problémom

Čína sa zaviazala aj k tomu, že nechá na trhových silách, aby určili, ktoré továrne a podniky sú nadbytočné, a že bude v tejto veci spolupracovať s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), povedal Lew. Obe strany sa však nedohodli na spôsobe riešenia globálneho prebytku hliníka, podľa ministra ale budú o tomto probléme ďalej rokovať.

Námestník čínskeho ministra financií Ču Kuang-jao po rokovaní uviedol, že problém nadmerných kapacít v oceliarstve je nutné riešiť v rámci globálnej koordinácie.

USA minulý mesiac uvalili antidumpingové a antidotačné clá na dovoz nerezovej ocele z Číny vo výške až 450 percent a cla vo výške viac ako 500 percent na čínsku za studena valcovanú plochú oceľ. Peking tieto kroky ostro kritizoval.

Dumpingové ceny

Obchodné napätie medzi Čínou a vyspelým svetom v oceliarskom sektore sa v poslednej dobe stupňuje. Firmy z USA aj z Európy tvrdia, že Čína deformuje svetové ceny, pretože kvôli spomaľovaniu dopytu na domácom trhu sa snaží predať svoju nadprodukciu v zahraničí za dumpingové ceny.

Čína tvrdí, že jej oceliarne sú efektívnejšie a majú oveľa nižšie náklady ako ich zahraniční konkurenti. Peking už ale sľúbil, že v nasledujúcich piatich rokoch zníži ročnú kapacitu výroby ocele o 100 až 150 miliónov ton. Čína je najväčším producentom ocele na svete, viac ako polovica veľkých oceliarní tam ale bola vlani stratová.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:11