Flickr
StoryEditor

Brexit by českú ekonomiku spomalil na 10 rokov, najviac by naň doplatilo Holandsko

14.06.2016, 15:32
Autor:
TASRTASR
Druhou najohrozenejšou krajinou je Írsko. Slovensko by na brexit doplatilo najmenej.

Prípadný odchod Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ), o ktorom budú Briti hlasovať 23. júna, môže výrazne spomaliť českú ekonomiku. Vplyvy brexitu môžu český priemysel zaťažiť aj na ďalších desať rokov, upozorňuje ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel. Informovali o tom portály ihned.cz a aktualne.cz.

"Česko by utrpelo ako z dôvodu poklesu dopytu z Veľkej Británie samotnej, rovnako ako z dôvodu spomalenia v celej eurozóne," povedal Zeisel. Pokiaľ si Briti odhlasujú v referende takzvaný brexit, rast českej ekonomiky sa spomalí až o 0,4 percentuálneho bodu ročne. "A to by určite pretrvávalo dlhšiu dobu," myslí si Zeisel, ktorý so svojimi kolegami ako prvý vyčíslil možné dopady brexitu na českú ekonomiku.

Predovšetkým autá

Česko by podľa Zeisela doplatilo hlavne na svoju závislosť od automobilového priemyslu. Ten je síce v čase hospodárskeho rastu "motorom", keď však v zahraničí záujem o autá klesne, ťahá dole celú českú ekonomiku. A to by sa stalo aj v prípade brexitu.

Podľa Zeisela vozia české podniky na Britské ostrovy hlavne Škodovky a diely potrebné na výrobu áut. "Naše obchodné väzby na Britániu sú pomerne silné a koncentrujú sa do jedného odvetvia, teda do strojárstva," hovorí ekonóm.

Do Spojeného kráľovstva podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) smeruje 5,4 percent z celkového českého exportu, čo je zhruba podobne ako do Francúzska, trikrát viac ako do Ruska a päťkrát viac než do Číny. V prvom štvrťroku tohto roka mal tento tovar hodnotu zhruba 4,9 percent českého HDP.

Šetrenie po brexite

Ak Británia odíde z EÚ, záujem Britov o český tovar výrazne klesne, varuje Zeisel. Domácnosti začnú okamžite šetriť - aby sa pripravili na očakávaný pokles príjmov a celkové zhoršenie životnej úrovne. To isté platí podľa britského ministerstva financií aj pre firmy.

"Podniky obmedzia investície, napríklad nákup nových strojov, a vzhľadom na očakávaný nižší dopyt budú prepúšťať," uvádza májová analýza ministerstva financií o bezprostredných ekonomických dopadoch brexitu.

Česká ekonomika by však pocítila brexit aj nepriamo. Spomalenie Británie a neistota, čo bude ďalej s Európou, by totiž zasiahli celú eurozónu, vrátane Nemecka, ktoré je pre Česko hlavným obchodným partnerom - v apríli sem podľa ČSÚ smerovala takmer tretina českého vývozu. Akýkoľvek pokles nemeckého dopytu teda postihne aj českých výrobcov.

"Česká ekonomika až toľko neutrpí prvotným šokom, ale ten dlhodobý bude možno o niečo väčší než v ostatných krajinách," zhŕňa preto Zeisel. V prvej vlne by českú ekonomiku zasiahol brexit podľa neho cez Nemecko, postupne by sa potom dostavil aj nižší dopyt v Británii. Ten by mohol spomaliť českú ekonomiku až na desať rokov.

Brexit by tvrdo zasiahol Holandsko

Podľa britskej analytickej firmy Global Counsel je Česko deviatou najohrozenejšou krajinou z krajín EÚ, pokiaľ ide o brexit. Najviac by odchod Veľkej Británie z EÚ zasiahol Holandsko, ktorého firmy na ostrovoch masívne investujú. Britský trh je kľúčový napríklad pre Philips, Unilever alebo Royal Dutch Shell.

Na druhom mieste je Írsko. "Ide o jedinú krajinu, ktorá s Veľkou Britániou zdieľa pozemnú hranicu. Obe ekonomiky sú úzko prepojené, pokiaľ ide o obchod, ponuku tovaru, migráciu, jazyk i kultúru," uvádzajú analytici Global Counsel. Naopak, najmenej by na odchod Británie z únie doplatili Slovensko a Chorvátsko.

Britská ekonomika by podľa tamojšieho ministerstva financií v nasledujúcich dvoch rokoch rástla o 3,6 percent pomalšie, než ak by zostala členom EÚ. V horšom prípade by bol rast HDP nižší dokonca o 6 percent. Podľa Komerčnej banky sa rast Británie spomalí v najbližších desiatich rokoch o pol 0,5 až o 1 percento ročne.

"Naopak, ak sa Briti rozhodnú zotrvať v únii, neistota rýchlo opadne a dlhodobé vplyvy na ekonomiku budú len mierne," dodáva britské ministerstvo financií.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:59