TASR/AP
StoryEditor

Putin uvažuje o predaji podielu korunného klenotu ruského hospodárstva

20.06.2016, 10:25
Autor:
TASRTASR
Ruský prezident zvažuje predaj podielu v ropnej firme Rosnefť čínskym a indickým investorom.

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje predaj časti z podielu v štátnej ropnej firme Rosnefť investorom z Číny a Indie. Putinovi sa totiž nedarí dosiahnuť záväzky v oblasti vládnych výdavkov a o necelé dva roky by sa chcel vo voľbách znova uchádzať o post prezidenta. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Rusko hľadá kupcov na 19,5-percentný podiel v ropnej firme Rosnefť, ktorá je "korunným klenotom" jeho hospodárstva. Moskva preferuje spoločnú dohodu s oboma rýchlo sa rozvíjajúcimi ázijskými štátmi, ktoré patria medzi významných svetových spotrebiteľov ropy. Práve Čína a India sú "motorom" rastu globálneho dopytu po energiách.

Privatizačný rekord?

Predstavitelia Ruska podľa nemenovaných zdrojov odhadujú, že získajú minimálne 700 miliárd rubľov (9,55 miliardy eur) z predaja podielu v štátnej ropnej firme, čo bude nový ruský privatizačný rekord. Dotiahnutie dvoch z trojice najväčších ázijských ekonomík do firmy Rosnefť, ktorá ťaží viac ropy ako americký koncern Exxon Mobil, pomôže Putinovi zaplátať diery v rozpočte. Zároveň posilní svoje geopolitické postavenie v čase, keď sú vzťahy Ruska s USA a Európskou úniou najhoršie od studenej vojny pre prístup Moskvy ku konfliktom na Ukrajine a v Sýrii.

Čína a India verejne prejavili záujem o podiel v Rosnefti. To by im umožnilo vstúpiť do kľúčového sektora v Rusku, ktoré je najväčším svetovým exportérom energií. Ale ani jedna zo zúčastnených strán neuviedla, či uvažuje o spoločnej dohode.

Rusko pred pár rokmi zmenilo svoju stratégiu v oblasti energetiky a rozhodlo sa zamerať na trhy v Ázii po tom, ako Západ uvalil na Moskvu sankcie za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Moskva však doteraz iba zvyšovala vývoz ropy a plynu do Číny.

Orientácia na Indiu

Vláda v Pekingu v uplynulej dekáde poskytla ruským energetickým firmám, vrátane Rosnefti, vyše 100 miliárd dolárov (88,86 miliardy eur) vo forme úverov a predplatného za dodávky. Export ruskej ropy do Indie bol doposiaľ minimálny, ale situácia sa začína meniť. Čína spomaľuje a India sa stáva jednou z najrýchlejšie rastúcich svetových ekonomík.

Medzinárodná agentúra pre energetiku predpovedá, že India spotrebuje tento rok 4,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Predbehne tak Japonsko, ktoré vlani spotrebovalo 4,1 milióna barelov ropy denne. A do roku 2040 stúpne spotreba ropy v Indii na 6 miliónov barelov/deň, čo je viac ako 4,8 milióna barelov ropy denne v Číne.

Minulý mesiac sa najväčšia indická ropná firma ONGC dohodla s firmou Rosnefť na kúpe 15-percentný podielu v ropnom poli Vankor za 1,27 miliardy dolárov (1,12 miliardy eur). Na ekonomickom fóre v Petrohrade minulý týždeň Rosnefť súhlasila s predajom ďalších 23,9 percent v tomto projekte trojici indických friem: Oil India Ltd., Indian Oil Corp. a Bharat PetroResources Ltd. Hodnota kontraktov nie je známa, ale dva zdroje blízke rokovaniam oceňujú transakciu na 2,02 miliardy dolárov (1,8 miliardy eur).

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol 05 - Modified: 2024-03-24 10:41:04 - Feat.: - Title: Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:06