Reuters
StoryEditor

Slovenskí futbalisti môžu poslať Britániu preč z únie, píše Washington Post

20.06.2016, 14:28
Autor:
chocho
Naše prípadné víťazstvo nad Anglickom by mohlo významne prispieť k tomu, že Veľká Británia opustí Európsku úniu.

Zápas Slovenska proti Anglicku na európskom šampionáte rozhodne o tom, či naši reprezentanti postúpia zo skupiny. O pár dní čaká Britov referendum, ktoré rozhodne, či krajina zostane súčasťou Európskej únie (EÚ). Ide o zdanlivo nesúvisiace témy.

Môže však výsledok dnešného zápasu ovplyvniť rozhodovanie Britov v referende o takzvanom brexite? Práve touto otázkou sa vo svojom blogu na známom americkom portáli Washington Post zaoberá

Zopakuje Marek Hamšík skvelý výkon proti Rusku aj v zápase proti Anglicku?

Ovplyvňuje šport politiku?

Hoci má Anglicko postup zo skupiny už zabezpečený, prehra so Slovenskom by mohla znamenať, že Albion v osemfinále narazí na silných Nemcov či Španielov. Preto by prípadná porážka Angličanov v zápase proti Slovákom mohla urýchliť odchod ich reprezentácie z európskeho šampionátu a tiež by mohla pomôcť odchodu Veľkej Británie z EÚ.

Navyše sú na šampionáte aj reprezentácie ďalších dvoch národov Veľkej Británie – Wales a Severné Írsko.

Témou, ako šport ovplyvňuje politiku, sa zaoberali vo svojej štúdii Andrew Healy, Neil Malhotra a Cecilia Mo v roku 2010. Ich zistenia naznačujú, že výsledky zápasov môžu ovplyvňovať politiku. 

Autori zistili, že počas desiatich dní po víťazstve lokálneho školského futbalového tímu v Spojených štátoch podiel hlasov pre súčasného prezidenta vzrástol až o 1,5 percentuálneho bodu. Vplyv bol ešte väčší, ak bola výhra neočakávaná.

Dôvodom má byť pozitívna nálada, ktorú u voličov víťazstvo spôsobí. Pod jej vplyvom majú pozitívnejšie vnímať aj svojich aktuálnych lídrov.

Francúzska dôvera voči EÚ klesla

Aj keď viacerí vedci závery tejto štúdie spochybňujú, iná štúdia naznačuje, že vyššie opisovaný efekt môže byť viac ako anomáliou. Jej autori v roku 2015 náhodne rozdali prieskumy o politických postojoch študentom univerzity v Ohiu a univerzity v Oregone tesne predtým ako futbalový tím z Ohia vyhral nad oregonským 42:20. Výsledky prieskumu ukázali, že medzi študentmi z Ohia vyskočila podpora prezidenta o 6,5 percenta a medzi študentmi z Oregonu porovnateľne klesla. Pozoruhodné je, že tento efekt trval len týždeň, kým sa podpora prezidenta vrátila na pôvodné čísla.

Autor Gruffydd-Jones porovnal výsledky Francúzska a Holandska na EURO 2008 a ich vplyv na dôveru občanov týchto krajín voči EÚ.

Oba celky boli v skupine C, ale darilo sa im odlišne. Kým Holanďania suverénne po troch víťazstvách skupinu vyhrali, Francúzi skončili poslední a zo šampionátu vypadli.

V Holandsku nenastala v dôvere k Európskej únii žiadna zmena, ale vo Francúzsku to bolo ináč. Biedne výsledky vyvolali hnev nielen francúzskych médií, ale aj národné zúfalstvo. Zároveň výrazne klesla dôvera voči EÚ. Išlo o štatisticky významný pokles z 36,6 na 29,7 percenta.

Zápas Anglicka so Slovenskom sa odohrá v pondelok o 21.00 nášho času vo francúzskom meste Saint-Étienne. Britské referendum sa bude konať vo štvrtok 23. júla a prieskumy naznačujú, že výsledok bude veľmi tesný.

01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:21